Ohita valikko

Kirjailijavieraat

Tällä sivulla pääset tutustumaan vuoden 2024 LittFest -kirjallisuusfestivaalin kirjailijavieraisiin.

Anna-Riikka Carlson

Anna-Riikka Carlson on WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja. Carlson kirjoitti keväällä 2024 kaunokirjallisen tietokirjan Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY). Teos on kunnianosoitus rakastetulle kirjailija ja runoilija Eeva Kilvelle. Alkukesästä julkisuudessa käytiin keskustelua kirjailijoiden palkkioista, kun Carlsonin teosta käytettiin kuuntelupalvelun ilmaisen lukuajan mainoksissa. 

Kuvaaja: Sabrina Bqain/WSOY

Karin Erlandsson

Karin Erlandsson on maarianhaminalainen toimittaja ja kirjailija. Erlandsson on kotoisin Uudestakaarlepyystä. Hän debytoi vuonna 2014 romaanillaan Minkkitarha (S&S) ja on sen jälkeen julkaissut kaksikymmentä kirjaa eri genreissä ja eri ikäisille lukijoille. Karin Erlandssonin kirjat ovat olleet useita kertoja Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinto-ehdokkaina. Hän on saanut Runeberg Junior -palkinnon kahdesti, vuonna 2018 teoksella Helmenkalastaja (S&S) ja vuonna 2021 teoksella Yöjuna (S&S). 

Kuvaaja: Marcus Boman/S&S

Rosanna Fellman

Rosanna Fellman on lavarunoilija, kielenkääntäjä, luennoitsija ja aktivisti. Fellman on kasvanut Pietarsaaressa ja asuu Helsingissä. Hän julkaisi esikoisteoksensa, Strömsöborna-runokokoelman (Förlaget), vuonna 2019 ja sai Vimma-kulttuuripalkinnon. Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget) ilmestyi vuonna 2022 ja sai Granberg-Sumeliuska-palkinnon. Syksyllä 2023 Svenska Yle julkaisi Rosanna Fellman, poet -dokumentin (Rosanna Fellman, runoilija).   

Kuvaaja: Jennifer Granqvist/S&S

Magdalena Hai

Magdalena Hai on palkittu maskulainen fantasiakirjailija. Hai on voittanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2023 kauhuteoksellaan Sarvijumala (Otava). Lasten- ja nuortenkirjallisuuden lisäksi Hai kirjoittaa lyhytproosaa aikuisille ja toimii vaikuttajana Osuuskumma-kustannuksessa. 

Kuvaaja: Toni Härkönen/Otava

Marko Hautala

Suomen Stephen Kingiksi kutsuttu Marko Hautala on vaasalainen kirjailija, joka kirjoittaa otteessaan pitävää ja karmivaa psykologista kauhua. Hautala on Suomen tunnetuimpia kauhukirjailijoita ja hän on saanut teoksistaan Tiiliskivi-palkinnon sekä Kalevi Jäntin palkinnon. Hautala on työskennellyt mm. opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Nykyään hän toimii vapaana kirjailijana.

Kuvaaja: Veikko Somerpuro/Tammi

Tiina Hautala

Vaasalainen Tiina Hautala kirjoittaa kummitustarinoita sekä aikuisille että lapsille. Kirjoittamisessaan Hautalaa ajaa halu säilyttää unohtumisvaarassa olevia tarinoita, tapahtumia ja kohtaloita sekä suuri intohimo mystiseen tarinaperinteeseen ja paikallishistoriaan. Hautala on saanut Kuiskaus-kauhukulttuuripalkinnon sekä Vaasan Jaakkoo –kulttuuripalkinnon yhdessä Marko Hautalan kanssa. Nykyään Hautala toimii vapaana kirjailijana sekä kustantajana perustamassaan Haamu-kustantamossa. 

Kuvaaja: Gunnar Bäckman

Avi Heikkinen

Tamperelainen Avi Heikkinen on palkittu sarjakuvantekijä ja käsikirjoittaja. Hänen 2019 ilmestynyt esikoissarjakuvaromaaninsa Valotusaika (Pokuto) palkittiin Kirjataiteen Komitean Kaunis kirja-palkinnolla ja teos oli myös ehdolla Sarjakuva Finlandia-palkinnon saajaksi. Valotusaikaa voi luonnehtia tieteissarjakuvaksi sillä se kuvaa lähitulevaisuutta valokuvakerronnalla. 

Kuvaaja: Avi Heikkinen

Marjuli Heliö

Marjuli Heliö on helsinkiläinen kulttuurituottaja ja lavarunoilija. Hänet tunnetaan erityisesti Nuorten Open Mic –lavarunotoiminnan tuottajana ja kuraattorina. 

 

Juha Itkonen

Juha Itkonen on Helsingissä asuva kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu romaaneja, novellikokoelmia sekä lastenkirja. Jo Itkosen esikoisromaani Myöhempien aikojen pyhiä (Tammi 2003) oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Itkosen uusin teos Teoriani perheestä (Gummerus 2023) käsittelee perhedynamiikkaa ja vanhemmaksi tuloa. 

Kuvaaja: Laura Malmivaara/Otava

Natalia Karjalainen

Natalia Karjalainen on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Kajaanissa, nykyisin hän asuu Helsingissä. Karjalaisen taiteellisen työskentelyn pääasiallinen muoto on runous. 

 

Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-aho on sukupolvensa tunnustetuimpia suomenruotsalaisia kirjailijoita. Korkea-aho on kirjoittanut neljä romaania ja hän toimii myös Hufvudstadsbladetin kolumnistina. Kolumneissaan ja romaaneissaan Korkea-aho on käsitellyt usein omaelämäkerrallisia teemoja, joihin kuuluu mm. homoseksuaalisuus. Korkea-ahon uusin teos Äitiä etsimässä (Otava 2024) käsittelee homoparin isyysprojektia.  

Kuvaaja: Jonne Räsänen/Otava

Julia Korkman

Julia Korkman on kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologian dosentti, tutkija ja laulaja. Korkman on perehtynyt todistajapsykologiaan sekä erityisesti lasten kuulemiseen rikostapauksissa. Lauluja Rikosrekisteristä-konsertti on yhdistelmä luentoa ja konserttia, kokonaisuuden kesto on n. 3 tuntia. 

Kuvaaja: Miikka Pirinen/S&S

Nilla Kjellsdotter

Nilla Kjellsdotter on syntynyt vuonna 1987 ja kasvanut Suomessa Pohjanmaalla, jossa asuu nykyäänkin. Hän asuu perheensä kanssa Oravaisten kylässä, jossa myös sarjan päähenkilö, Mija Wadö, asuu. Flickan i Stenparken (Kivipuiston tyttö) (Norstedts) ilmestyi vuonna 2022 ja sai suuren suosion, kuten Himmelsgården-teoskin (Taivaankartano) (Norstedts, 2023). Mija Wadöstä kertova sarja on käännetty myös suomen kielelle. Kivipuiston tyttö sai vuoden 2023 suomalaisessa Storytel Awardsissa parhaan jännityskirjan palkinnon ja oli ehdolla saman palkinnon saajaksi Ruotsissa.

Kuvaaja: Kajsa Göransson/Gummerus

Anni Kytömäki

Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija, joka on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee harjuilla, soilla ja sammalmetsissä, kuuntelee tuulta ja etsii polkuja tarinoihin, jotka saattoivat olla totta. 

Kytömäki on palkittu Kaarlen palkinnolla, Blogistanian Finlandialla, Tulenkantaja-palkinnolla sekä Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Kytömäen kolmas romaani, vuonna 2020 ilmestynyt Margarita (Gummerus), sai kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. 

Kuvaaja: Perttu Saksa/Gummerus

 

Elena Lehdontie

Elena Lehdontie on varhaiskasvatuksen opettaja, sanataideohjaaja sekä sosionomi. Lehdontie on KultSi- kulttuurikollektiivi Silta ry:n jäsen. KultSi tuottaa monimuotoista kulttuuritoimintaa Etelä-Pohjanmaalla.  Lehdontie opiskelee töidensä ohella kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa. 

Merja Mäki

Kauhavalla asuva ja karjalaisia sukujuuria omaava Merja Mäki (s. 1983) on toiminut pitkään äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana, ja hän tekee rauhantyötä kirjoittamalla sota-aikaan sijoittuvia romaaneja. Hän on kirjoittanut teokset Ennen lintuja (2022) ja Itki toisenkin (2024).

Kuvaaja: Liisa Valonen/Gummerus

Jani Nieminen

Jani Nieminen on asunut nuoruutensa Pohjanmaalla ja asettunut sittemmin Helsinkiin. Hän on kirjailija, kirjastopedagogi ja kahden lapsen isä. Niemisen esikoisteos runokokoelma Kylässä (Like) ilmestyi vuonna 2009, ja hän on sen jälkeen kirjoittanut lyriikkaa ja proosaa sekä lasten kuvakirjan. 

Kuvaaja: Mitro Härkönen/Tammi

Aura Nurmi

Aura Nurmi on helsinkiläinen runoilija ja kirjailija. Nurmi on kirjoittanut kaksi runokokoelmaa, joista hänen esikoisteoksensa Villieläimiä (Kolera 2016) sai Kalevi Jäntin palkinnon ilmestymisvuotenaan. Nurmi on myös yksi lavarunoustapahtumia järjestävän Helsinki Poetry Connectionin perustajajäsenistä. Nurmen runot jättävät tilaa lukijan mielikuvitukselle ja niissä on läsnä yhteiskunnallinen ulottuvuus. 

Kuvaaja: Jonne Räsänen/Otava

Tiina Raevaara

Tiina Raevaara on keravalainen perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi, tiedetoimittaja ja jännityskirjailija. Häneltä on ilmestynyt yhdeksän romaania, Runeberg-palkittu novellikokoelma sekä kolme tietokirjaa. Raevaara on saanut Laurin kirja –äänikirjapalkinnon romaanillaan Kaksoiskierre (Like 2020). Raevaara yhdistää teoksissaan tieteen ja taiteen luoden kutkuttavaa ja mukaansatempaavaa jännitystä. 

Kuvaaja: Toni Härkönen/Otava

Milja Sarkola

Milja Sarkola on palkittu näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen kirjoittamiaan näytelmiä ovat mm. Jotain toista – Henkilökohtaisen halun näyttämö sekä Perheenjäsen, jonka Sarkola myös ohjasi, ja joka voitti Thalia-palkinnon vuonna 2012.  

Sarkolan ensimmäinen proosateos oli taiteen ja rahan suhdetta käsittelevä Pääomani (Teos 2020). Kiitetty romaani oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. 

Toinen romaani Psykiatrini (Teos 2024) on loistelias teos tunteiden siirtyilevyydestä, ihmissuhteista ja perheistä.​ 

Kuvaaja: Liisa Takala/TEOS

Jari Sinkkonen

Jari Sinkkonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, joka on kirjoittanut useita teoksia lasten kasvun ja kehityksen eri vaiheista, erityisesti poikien kohtaamista haasteista. Sinkkonen osallistuu aktiivisesti myös kasvatusta ja lastensuojelua koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sinkkosen laajaan tuotantoon kuuluu teos Nerouden lähteillä – suurten säveltäjien hauras elämä (WSOY 2023), jossa Sinkkonen sukeltaa säveltaiteen suurten mestarien maailmaan mm. tautien kautta. 

Kuvaaja: Veikko Somerpuro/WSOY

Ellen Strömberg

Ellen Strömberg on syntynyt ja kasvanut Luodossa ja asuu nykyään Pietarsaaressa, Pohjanmaalla. Strömbergin esikoisteos oli vuonna 2018 ilmestynyt Jaga vatten -romaani (S&S). Oman kirjoittamisensa ohella hän on työskennellyt luovan kirjoittamisen opetuksen ja erilaisten sanataiteiden parissa. Strömberg on kirjoittanut blogia noin 20 vuoden ajan, ja häntä kuullaan säännöllisesti Svenska Ylen Sällskapet-podcastissa.

Strömberg on kirjoittanut kirjoja niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Vuonna 2022 hän sai parhaan lasten- ja nuortenkirjan August-palkinnon teoksesta Vi ska ju bara cykla förbi (S&S) (Mehän vaan mennään siitä ohi), joka oli ehdolla myös Finlandia-palkinnon saajaksi.

Kuvaaja: Jennifer Granqvist/S&S

Lars Sund

Lars Sund on pohjalaislähtöinen kirjailija, toimittaja ja kirjallisuuskriitikko. Sundin kirjallinen läpimurtoromaani oli Pohjanmaa-trilogian aloittava Colorado Avenue (WSOY 1991). 

Kuvaaja: Linus Lindholm

Ville-Juhani Sutinen

Ville-Juhani Sutinen on monipuolinen kirjailija ja kääntäjä. Sutinen on julkaissut mm. runokokoelmia, romaaneja sekä tietokirjoja. Sutinen on ollut kahdesti tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ja hän voitti palkinnon vuonna 2022 esseekokoelmallaan Vaivan arvoista (Avain) 

Kuvaaja: Klaus Welp/Into

Riina Tanskanen

Riina Tanskanen on tamperelainen sarjakuvapiirtäjä, joka on tunnettu yhteiskuntakriittisestä työstään ”Tympeät tytöt” (Into). Tanskaselle myönnettiin 2022 tiedonjulkistamisen valtionpalkinto yhteiskunnallisen keskustelun avaamisesta ja tiedonvälityksestä sarjakuvan keinoin. 

Kuvaaja: Jenny Rostain/Into

Simon Ventus 

Simon Ventus on vaasalainen kirjailija, kolumnisti ja tapahtumatuottaja. Ventus työskentelee Wasa Teaterissa myyntipäällikkönä. Ventuksen esikoisromaani Den som offrar sig (Förlaget 2023) aloittaa dekkarisarjan Brottsplats Österbotten, jota Ventus kirjoittaa yhdessä Christina Gustavsonin kanssa. Duon toinen jännäri Ingen lek under ytan (Förlaget) ilmestyi syyskuussa 2024. 

Kuvaaja: Linus Lindholm/ATC

Maanvaivat

Maanvaivat on vaasalainen synkkää kansanmusiikkia laulava kuoro ripauksella poppia ja huumoria. 

Runonkulkijat

Runonkulkijat on vaasalainen rakastettu lausujaryhmä, johon kuuluu Airi Ropponen-Lindroos, Arja Koukku, Hertta Mauriala ja Tytti Hyttilä-Huhta.

 

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

  • Kuorofestivaali

    Kirjallisuustapahtuma Vaasa LittFest Vasa

Sosiaalinen media

Missa inte våra programmoduler kring barn- och ungdomslitteratur samt barns och ungas läsande, på Vasa LittFest: Fredag 15 november kl. 14–16 ordnar vi ett seminarium om barnlitteratur som stöd i hanteringen av livssmärta, med professor Mirjam Kalland som huvudtalare. Professor Kalland är aktuell med forsknings- och utvecklingsprojektet SAGA, som studerar berättelsers betydelse för den socioemotionella utvecklingen hos barn. I seminariet medverkar även direktör Anne Salovaara-Kero från Mieli – Pohjanmaan mielenterveys ry, ordförande Inger Damlin från Finlands svenska lärarförbund, skolkurator Daniel Björndahl från Österbottens välfärdsområde och författaren Sanna Sofia Vuori. Seminariet ordnas i Dramasalen på Vasa stadsbibliotek. Det är fritt inträde till seminariet, som även strömmas. LittFest-lördagen (16 november) inleds med en tvåspråkig ordkonstverkstad för barn och barnfamiljer på stadsbiblioteket. Drop in-verkstaden pågår kl. 10.15–11.45. Inträdet är fritt, ingen förhandsanmälan behövs. Verkstaden leds av Karin Erlandsson (svenska) och Elena Lehdontie (finska). Senare under lördagen, kl. 13.45–14.45, håller vi en paneldiskussion kring temat kvinnligt ledarskap i litteraturen – förebilder och inspiration, med författarna Rosanna Fellman, Ellen Strömberg och Karin Erlandsson. Diskussionen leds av Anna Bertills. Vi hoppas alltså få träffa dig 15–16 november i Vasa! Du kan också följa oss via FB-live & YouTube: Fredag 15.11 kl. 14–16: Barnlitteratur som hantering av livssmärta https://www.facebook.com/events/907651807928031/?ref=newsfeed Lördag 16.11 kl. 13.45–14.45 via FB-live: Kvinnligt ledarskap i litteraturen – förebilder och inspiration https://www.facebook.com/events/1215951213006581/?ref=newsfeed Du kan också följa oss via YouTube: https://www.youtube.com/@kulturosterbottensofuk8732 VÄLKOMMEN MED!
15.11.2024 - 11:39

Vaasan kaupunginkirjasto

Osallistu uuden kirjastoauton nimikilpailuun! Uutta nimeä voi ehdottaa 7.-27.11.2024 kaupungin verkkosivulla. Voittajanimen ehdottajalle on luvassa Vaasa-aiheinen palkinto. Vaasaan uusi kirjastoauto tulee alkuvuodesta 2025 ja sen ulkoasun suunnittelee ammattitaiteilija. Nimiehdotuksia pohtiessa voi inspiroitua seuraavista teemoista, jotka näkyvät uudessa kirjastoautossa: Lukuilo ja lukeminen Lapset huomioon ottava Sadunomainen maailma tai fantasiamaailma Meri ja onnellisuus Iloinen ja värikäs Uutta katseltavaa ja koettavaa Näin osallistut Jätä nimiehdotuksesi 26.11.2024 mennessä tämän linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/3CB124CEBBAE508F , niin olet mukana kilpailussa! Voit ehdottaa nimeä myös kaupungin sosiaalisen median kanavilla. Kilpailun voittaja julkistetaan myöhemmin syksyllä, ja hänelle on luvassa Vaasa-aiheinen palkinto. ------------------ Delta i namntävlingen för den nya bokbussen! Förslag till namn kan ges 7–27.11.2024 på stadens webbsidor. Till den som ger det vinnande förslaget utlovas ett pris med Vasatema. Vasas nya bokbuss kommer i början av 2025 och dess yttre planeras av en yrkeskonstnär. När man funderar på namnförslag kan man låta sig inspireras av följande teman som kommer till uttryck i den nya bokbussen. Läsglädje och läsande Barnen tas i beaktande En sagolik värld eller en fantasivärld Hav och lycka Glad och färgrik Något nytt att titta på och känna på Så här deltar du Ge ditt namnförslag senast 26.11.2024 via den här länken https://link.webropolsurveys.com/S/3CB124CEBBAE508F är du med i tävlingen! Du kan också föreslå ett namn via stadens kanaler på sociala medier. Vinnaren av tävlingen publiceras senare på hösten och får ett pris med Vasatema.så
08.11.2024 - 13:03

Vaasan kaupunginkirjasto

08.11.2024 - 10:25

Vaasan kaupunginkirjasto