Ohita valikko

Kansallinen veteraanipäivä 2024 Vaasassa

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta. Päivää vietetään Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki pääministeri Kalevi Sorsa ja se vahvistettiin valtioneuvostossa puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä 1986.

Vuoden 2024 kansallista veteraanipäivää vietetään lauantaina 27.4.2024 Vaasassa. Pääjuhla järjestetään Botniahallissa.

Veteraanipäivän viikolle järjestetään monipuolista ohjelmaa, joilla kunnioitetaan veteraanipäivän sanomaa ja siirretään tietoutta myös nuoremmille sukupolville.

Veteraanipäivää ja sen viikkoa valmistellaan kaupungin vetämänä laajassa yhteistyössä. Valmisteluissa mukana ovat muun muassa puolustusvoimat, seurakunnat sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt.

 

Kuvia koko veteraaniviikolta täällä.

 

Pääjuhla Botniahallissa 27.4.2024

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietetään 27.4. kello 13.30–15.00 Botniahallissa, Papinsaarentie 2, Mustasaari, (yleisö saapuu viimeistään 13.00). Botniahallilla on tarjolla ruokaa ja kahvia kello 11.30–13.00.

Musiikista juhlassa vastaa Laivaston soittokunta kapellimestari Tero Haikalan johdolla. Solisteina esiintyvät musiikkimajuri Juha Ketola ja laulaja-näyttelijä Sarah Nedergård. Juhlassa esiintyvät myös kuorot Wasa Sångargille, Kuula-opiston kuoro Estradi ja Onkilahden yhtenäiskoulun musiikkiluokkien kuoro Fading. Juhlan juontaa toimittaja Manu Myllyaho.

Juhlaan veteraanin tervehdyksen tuo vaasalainen sotaveteraani Karl-Erik Källström, lisäksi saamme myös valtiovallan, puolustusministeriön ja puolustusvoimien tervehdykset.

Juhla televisioidaan suorana Yle1 -kanavalla ja Yle Areenassa.

Ennen pääjuhlaa 27.4. on myös kello 9.00 lipunnosto ja Ilmavoimien ylilento Suomen Vapaudenpatsaalla Vaasan kauppatorilla sekä kello 10.00–11.00 ekumeeninen, kaksikielinen juhlajumalanpalvelus Vaasan kirkossa.

Jumalanpalveluksen jälkeen Botniahallille pääsee maksuttomilla bussikuljetuksilla kaupungintalon edestä ja juhlan jälkeen takaisin.

 

 

 

Veteraaniviikon maksuton oheisohjelma

8.4.–31.5. pääkirjaston Maat- ja kulttuurit-osastolla (2. krs.) esillä Sotiemme veteraanit-kirjanäyttely. Kirjanäyttelyssä on lainattavissa talvi- ja jatkosotaan liittyvää kirjallisuutta.

Vaasan kaupunginkirjaston kokoelmista löytyy myös Myrkkykaappi eli kiellettyjen kirjojen kaappi. Myrkkykaappi löytyy Pääkirjaston 2. kerroksesta, Yhteiskunta- ja talousosastolta. Kaapin kirjat eivät ole lainattavissa, mutta niitä voi lukea ja tutkia kirjastossa. Monesta kirjasta on olemassa myös lainakappaleita maamme kirjastoissa ja joistakin teoksista on otettu myös uusintapainoksia. Myrkkykaapin kirjalistaan voi tutustua Vaasan kaupunginkirjaston kotisivuilla: https://kirjasto.vaasa.fi/-/erikoiskokoelmat

Ma 22.4. klo 14.00–15.00 ja klo 16.00–17.00 Vanhan hautausmaan opastetut kierrokset.
Lähdöt hautausmaan portilta, Vöyrinkatu 2. Kierrokset toteutetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Vaasan vanha hautausmaa on perustettu 1864. Hautausmaata on kutsuttu myös Almanniemeksi ensimmäisen sinne haudatun vainajan mukaan. Opastetuilla kierroksilla kuulet Vaasan historiasta, yhteiskunnallisista vaikuttajista sekä sodan ja rauhan sankareista. Kierroksen aikana tutustutaan myös hautausmaan moniin muistomerkkeihin ja sankarihauta-alueisiin.

Ilmoittautumiset perjantaina 19.4. klo 18.00 mennessä: https://forms.gle/vBGs4GrooqA5FyGA8
tai sähköpostitse: oppaat-guider@elisanet.fi. Järjestäjä: Vaasa-Mustasaari oppaat ry Vasa-Korsholm guider rf.

Ti 23.4. klo 13. Kaupunginorkesterin esitys.
Kauppakeskus Rewell. Liisa Makkonen, Hilkka Miettunen, Nana Raitaluoto.

Ti 23.4. klo 15.00–16.00 kasarmin alueen opastettu kierros.
Lähtö Setterbergin patsaalta, Kirkkopuistikko 34. Kierros toteutetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Vaasan kasarmialue on yksi parhaiten säilyneistä 1800-luvun puukasarmialueista Suomessa. Opastetulla kierroksella kuulet alueen historiasta, arkkitehtuurista ja tulevaisuudesta. Kävelemme Koivupuiston kautta rantaan, missä opas kertoo Jääkäripatsaasta ja Suomen ilmailun muistomerkistä.

Ilmoittautumiset maanantaina 22.4. klo 18.00 mennessä: https://forms.gle/mXixs67tj3b4Kp2q6
tai sähköpostitse: oppaat-guider@elisanet.fi. Järjestäjä Vaasa-Mustasaari oppaat ry Vasa-Korsholm guider rf.

Ti 23.4. klo 18.00–19.00 luento Laitonta, moraalitonta ja lihottavaa: Suhtautuminen paritansseihin ja sota-ajan tanssikielto Suomessa.
Pääkirjaston Draamasali.

Historiantutkija ja Suomen historian dosentti Marko Tikka. Luento pidetään suomeksi. Ei ilmoittautumista.

Ke 24.4. klo 13 ja klo 14 Kaupunginorkesterin esitys.
Kauppakeskus Rewell.
Klo 13: Maano Männi, Terje Männi, Vladimir Reshetko, Pontus Grans, Viktor Nygård
Klo 14:Harri Ala-Aho, Ilari Pälli, Mari Pakarinen, Tuomas Länne, Eero Kolari ja Patrik Knif.

Ke 24.4. klo 18.00–19.30 luento Suomen Vapaudenpatsas ja sen symboliikka.
Opistotalo, Raastuvankatu 31, auditorio B231.

Kuvataiteen opettaja Aimo Nyberg ja professori emeritus Ilkka Virtanen.

Vaasassa on useita sellaisia sotien muistomerkkejä, joita Suomessa on vain yksi, mm. Jääkäripatsas ja Suomen ilmailun muistomerkki (Kotkapatsas). Vapaudenpatsas on niistä ehdottomasti vaikuttavin. Luennolla avataan sen historiaa ja symboliikkaa.

Luento pidetään suomeksi. Ilmoittautuminen: https://uusi.opistopalvelut.fi/vasa/fi/course/66306

To 25.4. klo 15.00 sota-ajan sallittuja yhteislauluja.
Kauppakeskus Rewell, Viljon aukio.

Mieslauluryhmä Vox Luminum johdattelee yleisön sota-ajan lauluihin toimimalla esilaulajina yhteislauluihin sekä esittämällä valikoituja kappaleita lauluryhmälle sovitettuina teoksina.

Lauluryhmää johtavat Jari Ojalainen ja Katariina Korkman, säestäjänä toimii Bo Lund (harmonikka). Tilaisuuden juontaa Ralf Holmlund.

Tilaisuuteen vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Pe 26.4. Vaasa 400 näyttely – opastetut maksuttomat kierrokset.
klo 13.00 ruotsiksi ja klo 14.00 suomeksi. Pohjanmaan museo, Museokatu 3.

Vaasa 400 -näyttely johdattelee kävijän Vaasan kaupungin 400-vuotiseen historiaan. Esitys alkaa kaupungin perustamisesta vuonna 1606 ja etenee kertomalla yhteiskuntaa muokanneista olosuhteista ja tapahtumista, hallinnosta, koulutuksesta, ihmisten toimeentulosta sekä arjesta ja juhlasta.

Ilmoittautumiset osoitteeseen museoinfo@vaasa.fi.

Pe 26.4. klo 13 ja klo 14. Kaupunginorkesterin esitys.
Kauppakeskus Rewell.
klo 13: Panu Sivonen, Stella Michael, Marco Bottet, Hugo Olsson
klo 14: Erica Nygård, Siri Ilanko, Astrid Le-Clercq, Samuli Krohn, Vesa Ania

La 27.4. klo 10.00–12.00 ja su 28.4. klo 12.00–14.00 Vaasan sotaveteraanimuseo auki.
Kirkkopuistikko 22 A.

Vaasan Sotaveteraanimuseo esittelee sotahistoriaa Suomen sodasta aina jatkosodan päättymiseen saakka. Museon kokoelmat koostuvat pääsääntöisesti aseista, kunniamerkeistä, asepuvuista sekä asevarusteista.

Ryhmille voi sopia aikoja erikseen. Yhteydenotot numeroon 050 537 7909.

 

Vuoden 2024 kansallisen veteraanipäivän teema

Vuoden 2024 kansallisen veteraanipäivän teema  Veteraanien perintö turvataan – yhdessä onnistumme; Veteranernas arv bevaras – tillsammans lyckas vi viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettuuden turvaamisen tärkeydestä.

 

Juhlatoimikunnan jäsen, professori Ilkka Virtanen avaa teemaa:

”Veteraanien ja koko veteraanisukupolven sotavuosien aikaiset uhraukset maamme itsenäisyyden ja vapauden turvaamiseksi, heidän sodanjälkeinen jälleenrakennustyönsä sekä monipuolinen toimintansa näihin perustuvan hyvinvointiyhteiskunnan eri tehtävissä ovat maamme upeinta ja arvokkainta historiaa. Tämän tiedon säilyttäminen ja välittäminen tuleville sukupolville on meidän kaikkien yhteinen kunnia-asiamme.

Viestin sanoma on erityisen tärkeä nyt, kun veteraanisukupolvi on poistumassa lopullisesti keskuudestamme ja veteraanien järjestötoimintaa ollaan siirtämässä jälkipolvien tekemän perinnetyön suuntaan. Tämän vuoden teemassa veteraanien perintö sitoudutaan turvaamaan. Siinä myös onnistutaan, kun se tehdään veteraanien oppien mukaisesti – yhdessä.”

 

Vuoden 2024 veteraanipäivän ilmeen on luonut kaupungin graafikko Jouko Keto.

”Kulkiessamme pitkin metsiämme voimme nähdä, miten mustikanvarvut tuottavat uutta satoa ja miten vesistömme sulavat talven jälkeen yhä uuteen kesään. Poimiessamme mustikan mättäästä muistamme, mitä sotiemme veteraanit ovat uhranneet sen puolesta, että voimme tänäkin päivänä seistä metsän hiljaisuudessa – itsenäisessä Suomessa. Suomen luonto on ollut olemassa tuhansia vuosia ennen Suomea ja veteraaniemme ansiosta meillä on oikeus luontoon, joka on olemassa vielä meidän oman aikammekin jälkeen. Jatkamme tämän perinnön vaalimista koskaan unohtamatta, mistä se on saanut alkunsa.” Keto kuvaa visuaalisen ilmeen syntyä.

 

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla on vuosien mittaan järjestetty eri puolilla maata. Vaasassa juhlaa vietettiin edellisen kerran vuonna 1998 ja teemana tuolloin oli ”Sotiemme miehet ja naiset – itsenäisyyden turva” Män och kvinnor i våra krig – värnet för vår självständighet”

 

Tammenlehvätunnuksen historiaa

1980 luvulle tultaessa veteraanien arvostus alkoi selvästi kohota suomalaisessa yhteiskunnassa. Tästä osoituksena oli valtiovallan mukaantulo rintamaveteraanien eläke- ja kuntoutusasioiden hoitamiseen. Sotien veteraanit olivat jo pitkään toivoneet valtiovallan julkista tunnustusta. Näin syntyi rintamerkki, jonka tunnukseksi tuli Tammenlehvä, joka antiikin ajoista lähtien ollut urhoollisuuden vertauskuva ja jota Suomessa käytetään Vapaudenristin kunniamerkeissä tunnuskuviona.

Tammenlehvämerkki julkistettiin 1985 ja ensimmäinen merkki luovutettiin presidentti Mauno Koivistolle vuonna 1986. Veteraanimerkkiä ovat oikeutettuja käyttämään kaikki rintamasotilas- tai rintamapalvelustunnuksen saaneet miehet ja naiset.  Vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta Tammenlehvästä on tullut arvostettu ja hyväksytty, kaikkia sotiemme veteraaneja yhdistävä tunnus. Tunnus on saanut myös pysyvän paikan kansallisen veteraanipäivän juhlatunnuksena.

Veteraanijärjestöjen ja valtiovallan yhteistyön tuloksena valtioneuvosto 30.4.1986 päätti nimetä huhtikuun 27. päivän kansalliseksi veteraanipäiväksi sotiemme veteraanien työn kunnioittamiseksi ja arvostuksen lisäämiseksi.

Kansallista veteraanipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Veteraaneja oli tuolloin elossa 320 000 miestä ja naista ja heidän keski-ikänsä noin 70 vuotta. Vuoden 2023 lopulla veteraaneja oli noin 2200, joista naisia noin 58 prosenttia ja keski-ikä noin 99 vuotta.

Yhteystiedot veteraanipäivän järjestelyihin liittyen

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, Vaasan kaupungin sivistystoimen toimialajohtaja Christina Knookala, christina.knookala@vaasa.fi p. 040 556 5011

Järjestelytoimikunnan sihteeri, projektipäällikkö Anna-Maija Iitola, anna-maija.iitola@vaasa.fi, p. 040 159 6195

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja, Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand, joakim.strand@eduskunta.fi

Juhlatoimikunnan varapuheenjohtaja, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry, tomas.hayry@vaasa.fi