Ympäristönsuojelu
Ympäristönsuojeluun kuuluu sekä luontoarvoista, että ihmisen elinympäristön terveellisyydestä, turvallisuudesta ja viihtyisyydestä huolehtiminen. Ilman, vesistöjen ja maaperän tila vaikuttaa paitsi luontoympäristöön, myös monin tavoin ihmisen hyvinvointiin.
Ympäristöosasto valvoo yhdessä ELY-keskuksen kanssa ihmistoiminnasta ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta, kuten ravinnepäästöjä vesiin ja savukaasupäästöjä ilmaan. Kaupungin ilman sekä merialueen ja Kyrönjoen veden tilaa seurataan säännöllisesti. Suurimpien kuormittajien, kuten teollisuuslaitosten, jätevedenpuhdistamoiden ja suurten tuotantoeläintilojen ympäristökuormitusta rajoitetaan ympäristölupamenettelyllä.
Keskeinen ympäristönsuojelua ohjaava laki on ympäristönsuojelulaki. Vaasan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii rakennus- ja ympäristölautakunta.
Ympäristösuojelun luvat
Eräistä toiminnoista tulee ympäristönsuojelulain mukaan tehdä lupahakemus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Ympäristöluvanvaraisia toimintoja ovat muun muassa kalliomurskaamo, suurehkot tuotantoeläintilat ja ammattimainen jätteiden käsittely. Luettelo ympäristöluvan varaisista toiminnoista on ympäristönsuojelulain liitteessä 1.
Rekisteröinnin varaisia toimintoja ovat pääsääntöisesti polttoaineiden jakeluasemat, 1-50 MW:n tehoiset energiantuotantolaitokset sekä asfalttiasemat, eräät liuotinaineita käyttävät laitokset sekä betoniasemat ja betonituotetehtaat. Luettelo rekisteröitävistä toiminnoista on ympäristönsuojelulain liitteessä 2.
Maa-ainesten, kuten kallion, soran tai mullan ottamiselle kaupallista tarkoitusta varten tarvitaan maa-aineslain mukainen lupa.
Lupalomakkeet:
Ympäristönsuojelun ilmoitukset
Eräistä toiminnoista tulee ympäristönsuojelulain mukaan tehdä lupahakemus tai ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Ilmoituksen varaisia ovat muun muassa suuret sahalaitokset, öljyjen ja kemikaalien varastointi, osa elintarviketeollisuudesta ja tuotantoeläinsuojista sekä pienet luotiaseiden ampumaradat. Luettelo ilmoituksen varaisista toiminnoista on ympäristönsuojelulain liitteessä 4.
Ammattimainen jätteiden keräys on ilmoituksenvaraista jätelain 100 §:n mukaan. Myös jätteitä ammattimaisesti kuljettavan tulee ilmoittautua ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin.
Lannan tilapäisestä varastoinnista (patteroinnista) ennen sen levitystä peltoon tulee tehdä nitraattiasetuksen mukainen ilmoitus.
Ilmoituslomakkeet
- ilmoitus tilapäisestä melusta ja tärinästä (sähköinen lomake), lue lisää Ympäristö.fi
- Rekisteröinti-ilmoitus ympäristönsuojelun tietojärjestelmään
- Lannan patterointi
- Ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset jatkuvasta toiminnasta
- Ympäristönsuojelulain mukaiset ilmoitukset kertaluonteisesta toiminnasta
- Ilmoitus jätteen ammattimaisesta keräystoiminnasta
- Ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta
- Ympäristönsuojelun valvonta- ja kuormitustietolomakkeet
- selvitys rakennusjätteen käsittelystä ja purkutyön jätehuollosta (sähköinen lomake)
-
Kiinteistön jätevesijärjestelmä on rakennettu tai rakennuslupa myönnetty ennen vuotta 2004.
-
Maa-ainesten (kiviaines, sora, hiekka, savi ja ruokamulta) ottamiseen pois kuljetettavaksi, varastoitavaksi tai jalostettavaksi tarvitaan maa-aineslain 4 §:n mukainen lupa (maa-aineslupa).
-
Ennakoivaan ympäristönsuojeluun kuuluu selvitysten ja tutkimusten tekeminen sekä erilaisten suunnitelmien ja ohjelmien laatiminen yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.