Eläinsuojelu
Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu kaltoin, ilmoita siitä valvontaeläinlääkärille, kunnan terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle tai poliisille.
Eläimiä on suojeltava parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua on edistettävä.
Eläinsuojelulaissa säädetään muun muassa eläimen pitopaikasta, ravinnosta, hoivasta, kohtelusta ja jalostuksesta. Eläinsuojelulain valvontaan osallistuvat kunta sekä valtion viranomaiset, kuten poliisi. Kiireellisessä tapauksessa saat poliisiin yhteyden soittamalla hätänumeroon 112.
Vaasassa valvontaeläinlääkäri hoitaa eläinsuojeluun liittyvät tehtävät. Vaasassa valvontaeläinlääkärin työpiste on ympäristöosastolla.
Löytöeläinpalvelut
Irrallaan tavatun ja talteen otetun koiran, kissan tai muun pienikokoisen seura- tai harrastuseläimen voi toimittaa kunnan tai kuntien yhteisesti järjestämään löytöeläintarhaan tilapäiseen hoitoon. Löytöeläintarha säilyttää talteen otettua eläintä vähintään 15 päivää. Sen jälkeen löytöeläintarhalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin.
Sairauden tai vamman vuoksi hoitoon otettu luonnonvarainen eläin on vapautettava, jos on oletettavissa, että se vaikeuksitta sopeutuu luonnonvaraiseen elämään. Jollei eläintä voida vapauttaa eikä sen hoitoa järjestää, eläin on lopetettava. Eläimen omistaja tai haltija voi joutua maksamaan korvauksen eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.
Vaasan kaupungin alueelta tavatut löytöeläimet, kuten kissat ja koirat voi toimittaa Koiratarha Kulkuriin.
Eläimen löytäjältä ei peritä maksua eläimen vastaanotosta.