Ohita valikko
Digitaalinen materiaali varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Kuulokkeita, iPad, kirjoja ja lasten kädet.

Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen varhaiskasvatuksessa

Tavoitteena on edistää digitalisaatiota luomalla koko kunnan kasvatukseen ja opetukseen kaksikielinen, oppijoiden yhdenvertaisuutta edistävä malli monilukutaidosta digitaalisissa oppimisympäristöissä.
Tavoitteena on kunnan digitaalisten oppimisympäristöjen ja opetuskäytänteiden kehittäminen sekä kasvattajien ja lasten perusosaamisen vahvistaminen uudistuneen digisuunnitelman mukaisesti.
Tavoitteena on lisätä kasvatuksen ja oppimisen digitalisaation laatua ja edistää digiosaamisen hyödyntämistä sekä digitaalisten ympäristöjen monipuolisen käytön tukeminen ja kehittäminen.
Hankkeen avulla tavoitteena on lisätä kasvatuksen ja oppimisen digitalisaation laatua ja edistää Varhaiskasvatussuunnitelman mukaista digitaalisen osaamisen hyödyntämistä jalkauttamalla Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman perusteella tehtävän Varhaiskasvatuksen digisuunnitelmaa ja digitaalisen tvt-osaamisen arviointityökalun kehittäminen sekä toteuttaminen.

Hanke pähkinänkuoressa:

Syksy 2022: Suunnittelu ja tukimateriaalin tekeminen

Kevät 2023: sähköiset tarinat kasvatuksessa ja opetuksessa
Syksy 2023: Monimediaisten tuotosten luominen
Kevät 2024: Lisätty todellisuus osana digitaalisia oppimisympäristöjä

Suunnittelu ja tukimateriaalin tekeminen

Syksyllä 2022 Vaasan varhaiskasvatuksessa päivitettiin Digisuunnitelma Uudet lukutaidot kehittämisohjelman hyvien pedagogisten käytänteiden pohjalta.

Vaasan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen Digisuunnitelma on luettavissa täältä.
Uuden suunnitelman käyttöönottoa tuettiin henkilökunnan koulutuksilla. Uutta suunnitelmaa käytiin läpi koko henkilökunnan kanssa. Digitutoreille suunnattiin isompi monilukutaitoa ja medialukutaitoa vahvistava opintokokonaisuus, jossa työskenneltiin luovan tuottamisen parissa. Osaamisen kartoituksessa nousi esiin tarve iPadin perusosaamisen vahvistamiseen, johon vastattiin iPad-peruskoulutuksella.
Vaasassa on toimiva digitutor-verkosto, jossa jokaisessa yksikössä on vastuuhenkilö, jonka puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa. Digitutoreiden työn tukena on vuosikello, jossa nousevat esiin vuosittain toistuvat tehtävät. Digivuosikellon löydät tämän sivun oikeasta laidasta hankemateriaalien alta.

Sähköiset tarinat kasvatuksessa ja opetuksessa

Vuoden 2023 alusta lähtien Vaasan kaupungin varhaiskasvatusyksiköt saivat käyttöönsä Lukulumon tai Polygluttin lisenssit. Vaasa on kaksikielinen kaupunki, joten yksiköt saivat valita, kumpaa palvelua käyttävät.

Lukulumon ja Polygluttin käyttö aloitetiin koulutusyhteistyöllä ILT Educationin kanssa. Mahdollisuus käyttää kirjoja useilla eri kielillä luo lapsille tasavertaisen aseman ymmärtää tarinoita ja liittyä leikkeihin/projekteihin, jotka luetusta sekä kuunnellusta tarinasta kumpuaa.

QR-koodin käyttö oli osa kevään peruskoulutuksia. Henkilökunta oppi käyttämään QR-koodeja yhtenä työvälineenä.

Monimediaisten tuotosten luominen

Lisätty todellisuus osana digitaalisia oppimisympäristöjä