
Kouluruokailu ja erityisruokavaliot
Vaasan perusopetuksen koulujen ruokapalvelut tuottaa Teese Botnia. Katso ruokalistat!
Kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen.
Opetukseen osallistuvalle tarjotaan jokaisena koulupäivänä täysipainoinen maksuton ateria. Ateria nautitaan tarkoituksenmukaisesti järjestetyn ja ohjatun ruokailun aikana.
Kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon ruokailun terveydellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys.
Erityisruokavaliot Vaasan kaupungin perusopetuksessa
Vaasan kouluissa tarjotaan oppilaille erityisruokavalion mukaista ruokaa, mikäli siihen on selkeät terveydelliset tai eettiset syyt.
- Erityisruokavalioiden tulee olla koulun ruokapalvelun tiedossa jo ennen koulun alkamista, viimeistään 30.4.2025.
Kouluruokailussa erityisruokavalio toteutetaan siten, että oppilas ei saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta.
Erityisruokavaliota noudattavan oppilaan ruokalista laaditaan muistuttamaan mahdollisimman pitkälti tavallista ruokalistaa.
Miten erityisruokavaliot ilmoitetaan?
Erityisruokavaliot ilmoitetaan Ilmoitus erityisruokavaliot -lomakkeella (pdf).
Lomake toimitetaan koulun kansliaan kahtena kappaleena. Koulu toimittaa toisen kappaleen ruokapalveluille koulun keittiöön.
Lääkärintodistukset toimitetaan pyydettäessä kouluterveydenhoitajalle.
Ilmoita koulun keittiöön, jos oppilas on poissa
Jos erityisruokavaliota tarvitseva oppilas on pois koulusta, pyydetään huoltajaa ilmoittamaan poissaolosta koulun keittiöön. Näin vältytään ylimääräiseltä ruokahävikiltä, kun erityisruokaa ei valmisteta turhaan.
Mikäli erityisruokavalioannosta ei ole nautittu kahteen viikkoon ilman perusteltua syytä, katsotaan sen valmistus tarpeettomaksi.
Erityisruokavaliossa tapahtuvista muutoksista otetaan yhteyttä koulun keittiöön ja koululle. Jos erityisruokavalion tarpeessa tapahtuu muutoksia tai jos erityisruokavalion toteutuksessa ilmenee ongelmia, on huoltaja tällöin yhteydessä kouluun ja koulun keittiöön.
Diabetes
Ruoka on samaa kuin muidenkin oppilaiden ruoka. Huoltajan tulee tarvittaessa toimittaa diabetesta sairastavan oppilaan henkilökohtainen ateriasuunnitelma koulun kansliaan, josta tieto välitetään keittiön henkilökunnalle. Diabetesruokavalio vaatii lääkärintodistuksen.
Keliakia
Vehnä, ohra, ruis korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla, joiden analysoitu gluteenipitoisuus on gluteenia alle 20 mg/kg. Gluteenittoman ruokavalion toteuttaminen kouluruokailussa vaatii lääkärintodistuksen.
Kouluruokailussa tarjotaan vanhempien luvalla gluteenitonta kauraa tai gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältäviä ruokia.
Allergia
Vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine:
Maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät ovat yleisimmät vakavien allergiareaktioiden aiheuttajat.
Ravitsemuksellisesti keskeiset ruoka-aineet korvataan muilla oppilaille sopivilla ruoka-aineilla.
Ruokavalio perustuu lääkärin tekemään taudinmääritykseen ja kirjoittamaan lääkärintodistukseen. Kaikista vaikeita oireita aiheuttavista ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus, vaikka niitä ei korvattaisikaan muulla ruoalla.
Jos ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen myös yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.
Lievät itsestään ohittuvat oireet:
Jos oppilas saa lieviä oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Oppilas ei tällöin tarvitse erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta.
Oppilaan on tärkeä oppia syömään monipuolisesti. Mitä useampia ruoka-aineita ruokavaliossa vältetään, sitä vaikeampaa on saada koostetuksi ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokavalio.
Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevä suun kutina tai kirvely tai ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Näin ollen lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita välttötodistusta. Mitään ruoka-ainetta ei vältetä varmuuden vuoksi.
Laktoosi-intoleranssi
Laktoosipitoiset maitotuotteet korvataan vähälaktoosisilla tai laktoosittomilla valmisteilla.
Vähälaktoosisesta ruokavaliosta riittää vanhempien ilmoitus, ei vaadi lääkärintodistusta.
Täysin laktoositon ruokavalio edellyttää lääkärintodistusta.
Uskonnollisista syistä noudatettavat ruokavaliot
Uskontoon perustuvassa ruokavaliossa sianliha, naudanliha tai verituotteet korvataan pääsääntöisesti lakto-ovo-vegetaarisella ruokavaliolla. Ei vaadi lääkärintodistusta.
Kasvisruokavalio
Kouluilla on kasvisruokavaliomahdollisuus. Ei vaadi lääkärintodistusta.
Kasvisruokavaihtoehtoina ovat:
- lakto-ovovegetaarinen ruokavalio tai
- lakto-ovovegetaarinen ruokavalio + kala
Kasvisruokavalio toteutetaan, mikäli lapsi ei noudata muuta erityisruokavaliota. Alakouluissa kasvisruokavaihtoehto tarjotaan vain, mikäli kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Muista vältettävistä ruoka-aineista tarvitaan lääkärintodistus.
Kasvisruokavaliota noudattaville oppilaille tarjotaan kasvisruokaa, jossa on viljavalmisteiden, kasvisten, hedelmien, marjojen lisäksi eläinkunnan tuotteita, kuten maitovalmisteita ja kananmunaa (lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio).
Vegaaniruokavaliota ei tarjota perusopetuksessa.