Alkulan puisto
Gripinpolku 1, Vaasa
Alkulan puiston ympäristössä on monipuolista kulttuurihistoriaa, joka on sekoitus eri aikakausista aina 1700-luvulta nykypäivään. Ympäristössä riittää katsottavaa ja löydettävää sekä rakennetusta historiasta kiinnostuneille, että kulttuurikasvillisuuden ystäville. Alkulan kukkaloisto on parhaimmillaan kesäkuusta elokuuhun. Pihapiirissä ja sen läheisyydessä kulkee kaksi puulajipolkua ja historiareitti. Alueelle on istumapenkkejä ja pöytiä sekä kuntoiluvälineitä.
Alkulan kartano toimi vuodesta 1773 1800–luvun alkuun Abraham Falanderin tupakkaviljelmänä. August Alexander Levón osti kartanon vuonna 1847 ja nimesi tilan Alkulaksi. Levón perusti väri- ja kemiantehtaan ja niiden yhteyteen myöhemmin myös höyrymyllyn. Levón oli hyvin kiinnostunut puutarhanhoidosta ja hänen ajaltaan on Alkulassa vielä jäljellä mm. metsäruusuja, syreenejä ja siperianhernepensaita. Alkulan tila sijaitsi varsinaisen kaupungin muurien ulkopuolella, jonne Vaasan palaessa 1852 tuli ei ulottunut ja tila säästyi. Levón siirsi tehdastoimintansa palon jälkeen uuteen Vaasaan.
Alkulan itäosasta luovutettiin metsänvartija Alfred Nyqvistille vuonna 1910 palsta, jonne rakennettiin asuinrakennus talousrakennuksineen. Vuonna 1916, asuinrakennuksesta tuli metsäesimiesten virka-asunto. Metsäesimiehet muokkasivat ympäristöään istutuksillaan ja alueella kasvatettiin puita myös kaupungin tarpeita varten. Metsäesimiehen talo paloi 2000-luvun alussa, mutta piharakennus ja villiintynyt puutarha ovat yhä paikallaan. Lähimetsistä voi löytää metsäesimiesten ajoilta peräisin olevia monia komeita ja vanhoja puita, jotka poikkeavat alueen tyypillisestä mäntyvaltaisen metsän kasvillisuudesta
Vaasan 4H –yhdistys vuokraa alueen peltoa ja ylläpitää Alkulan tilaa, josta on muodostunut 4H:n alueellisen toiminnan keskus. Tilalla voi vierailla itsenäisesti kesäaikaan klo 9-21. Kesäisin tilalla on eläimiä. Tilalla vierailu on ilmaista. Historiareittiin voi tutustua omatoimisesti tai opastetusti. Opastettuja kierroksia järjestävät Vaasa-Mustasaari oppaat, jotka tavoittaa sähköpostiosoitteesta oppaat-guider@elisanet.fi.
Tässä puistossa ei ole talvikunnossapitoa.
Hoitoluokka B1, B2, C1, C2, C3