Ohita valikko

Vallit

Näköala valleilta etelään Kuninkaankartanon puistoon päin. Kuva Christine Bonn 2004.

Vallit sijaitsevat Kauppiaankadun eteläpäässä, Mustasaaren kirkkoa vastapäätä. Valleille kulkeva tie on jyrkkä, joten se ei sovi aivan jokaisen kivuttavaksi. Auton voi pysäköidä Mustasaaren kirkon tai Vanhan Vaasan museon parkkipaikalle. Vallit toimivat nykyään viheralueena, josta on komeat näkymät lähiympäristöön. Kasvillisuus luo rauhallisia ja suojaisia oleskelutiloja vallien laelle. Mustasaaren kirkko näkyy valleilta puukujanteen päästä idässä, lännessä ja etelässä levittäytyy viljelymaisema, jonka keskellä on Kuninkaankartanon puisto.

Vanhan Vaasan valleiksi kutsutaan loivapiirteistä kumparetta, jolle rakennettiin Korsholman linna 1300-luvulla ja maaherran residenssi 1700-luvulla. Vallien alapuolella, Hovioikeudenpuistikon puolella, sijaitsi 1700–1800 -luvuilla Korsholman maaherran puutarha, jossa pääosin viljeltiin hyötykasveja säännönmukaisissa kasvipenkeissä. Entisen puutarhan paikalla on nykyään peltoja. Vuonna 1892 puutarhuri Willy Nykoppilta tilattiin vallien istutussuunnitelma, josta toteutui kuitenkin vain tasanne, jolle pystytettiin arkkitehti Magnus Schjerfbeckin suunnittelema graniittinen muistoristi vuonna 1894. Valleilla yhä sijaitseva kiviristi on pystytetty entisaikojen ristiretkeläisten muistoksi.

Vallit ovat hyvä ulkoilukohde ympäri kasvukauden. Talvella valleille kannattaa kivuta ulkoilijoiden tekemiä polkuja pitkin, sillä näköalat ovat kiipeämisen arvoisia. Kumpareen laelta ei tosin näe enää yli Vanhan Vaasan, kuten piirustuksen opettaja J.G. Hedmanin vuoden 1851 laveerauksen aikaan, jolloin kukkula oli vielä puuton. Vallien kasvillisuudesta näyttävimpiä ovat vanhat jalot lehtipuut sekä ulkomaiset havupuut.

J.G. Hedmanin laveeraama näkymä valleilta Vanhan Vaasan keskustaan ja Hovioikeudentalolle. Kuva Pohjanmaan museo.