Rauniopuisto
Rauniopuisto sijaitsee Vanhassa Vaasassa Torikadun päätteenä. Puisto on nurmipintaista ja avointa aluetta, jonka hallitsevin sekä myös tärkein nähtävyys on alueen rauniot. Nurmipinnan ja raunioiden lisäksi maisemaa rytmittävät alueen vaihtelevat pinnanmuodot sekä suuret koivut, jotka kehystävät näkymiä. Puisto on hyvin suosittu kesäisin kävelyalueena ja talvisin pulkkamäkikäytössä. Taustan raunioalueelle muodostavat viereisen asemapuiston puusto, kujanteet ja pienet metsiköt, Kauppiaankadulle päin raunionäkymä on avoin. Autolla saavuttaessa Rauniopuistoa kannattaa lähestyä Kauppiaankadun eteläpuolella olevalta parkkipaikalta käsin. Parkkipaikan reunalla, raunionäkymää vasten löytää myös alueen historiasta kertovan infokyltin.
Vaasan palosta v. 1852 jäivät tällä alueella jäljelle vain Pyhän Marian kirkon -, kellotapulin -, triviaalikoulun – ja raatihuoneen rauniot. Niiden ympärille muodostui puistoalue ja samaan aikaan kun valtion rautateiden ylipuutarhuri Johan Konrad Kornman vuonna 1909 suunnitteli asemapuiston, laati hän suunnitelman myös koko raunioalueelle. Suunnitelmasta toteutui vain kiviaitauspiha Pyhän Marian kirkon ympärille. Triviaalikoulun edustalta vietiin runsaasti maata 1890-luvulla Vaskiluodon ratapenkereen perustuksia varten.
Raunioalue on komea nähtävyys mihin vuodenaikaan tahansa, koska sen päänähtävyys on rauniot, jotka erottuvat hyvin sekä kesän vihreää että talven valkoista taustaa vasten. Kasvillisuuden osalta rauniopuistossa ei ole erityistä nähtävää, mutta tunnelmaltaan puisto on aivan omanlaisensa ja ehdottomasti käynnin arvoinen vaikka talvella pulkan kanssa.