Rautiainen
Prunella modularis
Yleistä. Rautiainen on metsälaji, jonka pesimäkanta on lisääntynyt viimevuosina hieman. Vaikka laji on kohtalaisen yleinen pesimälintu, se on silti useimmille ihmisille vieras lintu. Rautiainen on höyhenpuvultaan harmaanruskea pienikokoinen varpuslintu, joten se sulautuu hyvin metsän kätköihin. Laji on lisäksi arka ja piilotteleva eikä näyttäydy helposti. Rautiaisen havaitsee parhaiten sen hennosta laulusta, jota esitetään korkealta kuusenlatvasta aamuvarhaisella.
- Pituus 16 cm
- Pesä matalalla pensaassa tai kuusennäreessä, joskus maassa kasvillisuuden suojassa
- Talvehtii Keski- ja Etelä-Euroopassa
- Ravintona hyönteiset, siemenet ja marjat
Elinympäristö. Rautiainen pesii tuoreissa kangasmetsissä, sekametsissä ja kuusitaimikoissa. Pesä rakennetaan yleensä pieneen kuusennäreeseen tai katajapensaaseen. Pesä voi sijaita usein myös maassa aluskasvillisuuden suojassa. Rautiaisen pesän löytäminen on vaikeaa. Atlaskartoituksissa lajin pesiä löytyi vain alle kymmenen. Pesintä varmistui useimmin lentopoikuehavainnoista.
Esiintyminen Vaasassa. Rautiainen on tavattu pesimäaikaan huhti-heinäkuussa noin 150 atlasruudun alueelta. Rautiainen pesii metsäalueilla. Se puuttuu pesimälajistosta Gerbyn saaristosta sekä laajoilta peltoalueilta.