Ohita valikko

Harmaasieppo

Muscicapa striata

Harmaasieppo on erikoistunut lentävien hyönteisten saalistamiseen. Sen näkö ja lentotaito ovat erinomaisia tätä tehtävää varten. Harmaasiepon jalat ovat lyhyet ja tämän vuoksi sen liikkuminen maassa on kömpelön näköistä. Kuva Jan Nyman.

Yleistä. Harmaasieppo on pieni harmaanruskea varpuslintu, joka on vaatimaton sekä ääneltään että höyhenpuvultaan. Harmaasieppojen pääjoukot palaavat Vaasan seudulle muuttomatkaltaan toukokuun puolenvälin jälkeen. Harmaasiepon soidinlaulu on hiljaista sirahtelua ja lajin huomaakin yleensä tähystämässä hyönteisiä näkyvällä paikalla esimerkiksi omakotitalon antennilla.

Lajin soidinmenoihin kuuluu parin yhteinen pesänsijoituspaikkojen etsiminen ja eri paikkojen vertailu. Pesä rakennetaan puoliavoimeen paikkaan kuten lehtipuun koloon, räystäskouruun tms. rakennuksen ulkonemaan. Lintuharrastajille tuttuja ovat ilmoitukset lajin pesimisestä mm. parvekkeen kukkalaatikossa tai lintulaudalla.

Pääosa kannasta munii kesäkuun alkupuolella. Pesinnöistä osa tuhoutuu munavaiheessa ja linnut rakentavat uuden pesän tuhoutuneen tilalle. Uusintapesyeitä munitaan vielä heinäkuussa, joten poikueita näkee maastossa yleisesti vielä elokuun puolella.

Harmaasiepot katoavat pesinnän jälkeen huomaamattomasti kohti Afrikassa sijaitsevia talvehtimisalueita elo-syyskuun aikana.

  • Pituus 15 cm
  • Pesä kannossa, oksanhangassa tai avopöntössä, joskus rakennuksen räystäällä jne.
  • Muuttolintu. Palaa Etelä-Afrikasta toukokuun loppupuolella.
  • Ravintona hyönteiset

Elinympäristö. Harmaasieppo viihtyy monenlaisilla elinympäristöillä. Se pesii pääosin valoisissa metsänreunoissa, hakamailla ja omakotitaloasutuksen läheisyydessä. Sulkeutuneita vanhoja kuusikoita ja tiheitä taimikoita laji välttelee.

Esiintyminen Vaasassa. Lintuatlaskartoituksessa harmaasieppo löytyi noin 180 selvitysruudulta. Harmaasieppo onkin levinnyt kaupungin alueelle varsin tasaisesti. Laji puuttuu pesimälajistosta ulkosaaristosta ja laajoilta peltoaukeilta kuten Söderfjärdeniltä.