Viherpeippo
Carduelis chloris
Yleistä. Viherpeippo on eteläinen uudistulokas Suomen lintulajistossa. Lajin pesimäkannan suuruus ja asuinalueet maassamme ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Vielä 1950-60-luvuilla viherpeipon levinneisyyden pohjoisraja kulki Kemi-Kajaani-Lieksan tasolla, mutta nykyisin viherpeippo on asuttanut jo Suomen pohjoisimmat taajamat aina Ivaloa myöten.
- Pituus 16 cm
- Pesä kuusennäreessä, katajassa tai kuusiaidassa
- Osittaismuuttaja. Osa viherpeipoista muuttaa Lounais- ja Keski-Eurooppaan
- Ravintona hyönteiset, marjat, siemenet ja jyvät
Elinympäristö. Viherpeipon suosituimpia pesimäympäristöjä ovat puistot, puutarhat ja omakotitaloalueet. Näiden alueiden lisäksi viherpeippoja pesii maaseudulla kylissä ja pellonreunojen metsiköissä. Nykyisin viherpeippoja pesii myös sisä- ja ulkosaaristossa.
Esiintyminen Vaasassa. Viherpeippoa voidaan Vaasassa pitää jo yleislajina. Se on atlaskartoitusten aikana havaittu noin 220 ruudulta. Vaasassa viherpeippoja on eniten kulttuurialueilla. Mutta myös esimerkiksi Gerbyn saaristossa viherpeippo on tavanomainen pesimälintu. Talvisin viherpeippo on tuttu vierailija lintulaudoilla ja ruokinnoilla. Sen suurta herkkua ovat auringonkukan siemenet.