Ohita valikko

Talitiainen

Parus major

Talitiainen. Kuva Jan Nyman.

Yleistä. Useimpien ihmisten tuntema talitiainen on Vaasassa yleislaji. Se viihtyy lähes kaikenlaisissa elinympäristöissä kuten metsissä, puistoissa ja asutusalueiden tuntumassa. Kolopesijänä laji vaatii sopivan luonnonkolon tai ihmisen puuhun asettaman pöntön pesäpaikakseen. Kaupunkien keskustoissa talitiainen pesii lisäksi rakennuksissa yms. paikoissa.

Talitiaisen pesimäkannat ovat pitkällä aikavälillä kasvaneet koko Suomessa. Lisääntymisen oletetaan johtuvan lisääntyneestä lintujen talviruokinnasta ja ilmastonmuutoksen myötä talvien muuttumisesta leudommiksi.

  • Pituus 15 cm
  • Pesä pöntössä, puunkolossa, rakennuksen kolossa
  • Pääosin paikkalintu
  • Ravintona hyönteiset, siemenet, silmut, tali, maapähkinät, marjat yms.

Elinympäristö. Talitiainen viihtyy kulttuurialueilla ja asumattomilla metsäalueilla. Se hyväksyy elinympäristökseen lähes kaikenlaiset paikat: puistot, pihat ja puutarhat sekä erityyppiset metsät. Tiheimmäksi pesimäkannat nousevat omakotitaloalueilla, joilla Vaasassa on laskettu pesivien lintujen määräksi parhailla alueilla yli 20 paria/km².

Esiintyminen Vaasassa. Yleislajina talitiainen on levinnyt lähes kaikkialle Vaasassa. Se on tavattu pesimäaikaan noin 260 atlasruudulta ja se on levinneisyydeltään yksi kaupungin yleisimmistä linnuista. Talitiainen on helppo havaita esimerkiksi kaupunkien puistoissa tai omakotialueilla. Laji pesii myös saaristossa.