Sinisorsa
Anas platyrhynchos
Yleistä. Sinisorsa on Suomen yleisin puolisukeltajasorsa. Useimmat ihmiset tuntevat sinisorsan tavallisena ”pullasorsana”, joka viihtyy kaupunkien lähirannoilla ja erityyppisillä kosteikoilla.
Sinisorsa koiras on värikäs keväisin. Naaras sitä vastoin on pääosin ruskeankirjava, sen siivellä on sinivalkoinen siipipeili. Suojaväri on tarpeen pesimäaikana, jolloin naaraan täytyy hautoa maassa kasvillisuuden kätköissä sijaitsevassa pesässään. Sinisorsaperheessä saattaa olla poikasia jopa 10-12.
- Pituus 55-60 cm
- Pesä maassa kasvillisuuden kätköissä
- Talvehtii Itämeren etäosissa ja Länsi-Euroopassa
- Ravintona kasvit, siemenet, jyvät
Elinympäristö. Sinisorsa pesii kaikenlaisten vesien äärellä. Vaasassa lajin tapaa niin ulko- ja sisäsaaristosta kuin mantereen sisäjärviltä sekä valtaojien varrelta. Emo hakeutuu poikasten kanssa avovesien ääreen, mutta itse pesä saattaa sijaita kaukana vesialueesta jopa metsässä.
Esiintyminen Vaasassa. Sini- eli heinäsorsa havaittiin pesimäaikaan 200 tutkimusruudulla. Talvisin sinisorsia kerääntyy suurin joukoin Vaasan Vaskiluodon sataman, Hovioikeuden altaan, Påttin sulan ja Onkilahden sulapaikkojen ääreen. Syksyisin suurin osa sinisorsista siirtyy etelämmäksi sulana pysyvän Itämeren alueille.