Ohita valikko
Hoitaja ja potilas juttelevat

Kokemusosaajat

Kokemusosaaminen on arvokas tapa osallistua ja vaikuttaa. Vaasan seudulla toimii suuri joukko kokemusosaajia, joiden osaamista myös kaupunki hyödyntää.

Kokemusosaaminen on kattotermi kokemusasiantuntijuudelle ja kokemustoimijuudelle. Alla on avattu tarkemmin näiden toimijoiden eroja.

THL:n määritelmän mukaan kokemustoimijaksi tai -asiantuntijaksi voidaan kutsua ihmistä, jolla on omakohtaista kokemusta joko kuntoutuvana, palveluita käyttäneenä, sairastavana, kokeneena, toipuneena tai läheisenä/omaisena. Kokemustoimijat ja -asiantuntijat ovat saaneet koulutusta kokemusosaajina toimimiseen ja oman kokemuksensa työstämiseen.

Jos haluat hyödyntää kokemusosaamista tai olet itse kiinnostunut ryhtymään kokemusosaajaksi, voit olla yhteydessä seuraaviin tahoihin.

 

Kokemusasiantuntijat

Koulutetulla kokemusasiantuntijalla tarkoitetaan sellaista henkilöä, jolla on kokemusta ja tietoa omasta tai läheisen sairaudesta tai haastavasta elämäntilanteesta. Kokemusasiantuntija (KAT) on kokemusasiantuntijakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- tai päihdeongelmasta tai fyysisestä sairaudesta, hankalista elämänvaiheista, kuntoutumisesta ja toipumisesta joko itse kokeneena tai läheisenä.

Koulutukseen osallistuminen edellyttää, että henkilön oma toipumisprosessi on edennyt riittävän pitkälle. Koulutuksessa omasta toipumiskokemuksesta muodostuu työkalu. Kokemusasiantuntijakoulutus antaa yksilölle laajat valmiudet toimia erilaisissa tehtävissä ja yhteistyössä eri tahojen kanssa. Pohjanmaan alueella kokemusasiantuntijakoulutusta tarjoaa tällä hetkellä mm. Vamia.

Kokemusasiantuntija tuo erilaisiin tilaisuuksiin, kokouksiin, tapahtumiin sekä asiakas- ja potilastilanteisiin lisäarvoa omalla kokemustiedollaan. Kirjatiedon ja kokemustiedon yhdistyessä syntyy jaettua asiantuntijuutta. Kokemusasiantuntijan yksi tärkeimmistä tehtävistä on omakohtaisen toipumiskokemuksensa kautta tuoda vertaistukea ja toipumisen toivoa kanssaan saman kokeneille. Hän toimii kokemuksensa avulla ikään kuin lisätyökaluna ammattilaisen tekemässä työssä.

Kokemusasiantuntija voi työskennellä esimerkiksi:

  • Luennoitsijana esim. kouluissa, seminaareissa ja erilaisissa tapahtumissa joko yksin tai ammattilaisen rinnalla
  • Vertaistukiryhmän ohjaajana
  • Vertaistukihenkilönä
  • Kehittämistyöryhmän jäsenenä
  • Laatusuositusten arvioijana tai auditoijana

Voit tilata tarpeisiisi sopivan kokemusasiantuntijan esimerkiksi Mielle ry:n verkkosivuilta osoitteesta https://www.miellery.fi/kokemusasiantuntija/ Sivustoltamme löydät kokemusasiantuntijoiden esittelyt, yhteystiedot ja tilausohjeet. Kokemusasiantuntijat veloittavat työstään palkkion.

Lisätietoja:

Sini Kirvesmäki

kokemusasiantuntijaneuvoja, Mielle ry
sini.kirvesmaki@miellery.fi  tai   p. 050 409 1515

Kokemustoimijat

Kokemustoiminnassa jaetaan kokemuksia ja kokemustietoa. Kokemustoimijan tehtävä on ymmärryksen ja tiedon lisääminen eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Kokemustoimija toimii pääasiassa suhteessa henkilöihin, joilla ei ole vastaavaa henkilökohtaista kokemusta haastavasta elämäntilanteesta, vammasta, sairaudesta tai niissä läheisenä olemisesta. Kokemustoimijalla on aina tehtäväänsä koulutus ja valtakunnallinen potilas- tai vammaisjärjestön taustatuki.

Kokemustoimija toimii vapaaehtoispohjalta

Kokemustoimijoiden arjen asiantuntijuus tarjoaa esim. ammattilaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden peilata teoriatiedon kautta saatua näkökulmaa käytännön kokemuksiin sairauksista ja vammoista. Kokemustieto auttaa jäsentämään ja soveltamaan teoreettista tietoa. Kun ammattilaisten ymmärrys ja osaaminen potilaan, vammaisen ihmisen tai heidän läheisensä kokemusmaailmasta syvenee, he voivat käyttää saamaansa kokemustietoa asiakkaiden tarpeiden entistä parempaan tunnistamiseen ja edelleen palveluiden ja toiminnan kehittämiseen.

Kokemuspankki

Kokemuspankki (www.kokemuspankki.fi) on tarkoitettu tilaajien työkaluksi löytää ja tavoittaa sopivia kokemustoimijoita kulloiseenkin tarpeeseen ilman turhia välikäsiä – olemalla suoraan yhteydessä kokemustoimijaan. Kokemuspankissa on yli 600 jäsenjärjestöjen kokemustoimijoiden tiedot ryhmiteltynä selkeästi. Tilaaja voi etsiä sopivia kokemustoimijoita pankista esimerkiksi hakukriteereillä, tai niiden yhdistelmällä.

Vaasan seudulla toimii useita koulutettuja kokemustoimijoita, jotka edustavat fyysisten, että psyykkisten sairauksia sekä omaisnäkökulmaa. Kokemustoimintaa Vaasassa koordinoi Kokemustoimintaverkoston alueellinen ohjausryhmä (https://kokemustoimintaverkosto.fi/verkosto/alueelliset-ohjausryhmat/vaasa/).

Lisätietoja:

Pohjanmaan Yhdistykset ry
044 709 1141
info@pohy.fi