Ohita valikko

Työelämä

Monet aloittavat työskentelyn kesätöistä, ja osa työskentelee osa-aikaisena jo opiskeluaikana. Se onkin hyödyllistä, sillä rahan tienaamisen lisäksi saa myös arvokasta kokemusta työelämästä. Työntekoa säätelee työsuojelulainsäädäntö, joka määrittää muun muassa työtehtäviä alaikäisille.

Työntekijällä, kuten työnantajallakin, on työsuhteessa oikeuksia ja velvollisuuksia. Työntekijän oikeudet on turvattu lainsäädännöllä tai työ- ja virkaehtosopimuksissa. Lainsäädäntö ja sopimukset määrittelevät myös työntekijän velvollisuudet.

Tällä sivulla on tietoa työhakemuksen ja CV:n tekemiseen sekä työnhakemiseen liittyviä vinkkejä. Löydät myös tietoa työsuhteeseen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista.

Työsuhde

Työsuhde syntyy, kun työnantaja ja työntekijä sopivat työn tekemisestä, työ tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena ja työstä maksetaan palkkaa. Työsuhteelle on määritelty vähimmäisehdot, jotka perustuvat lakeihin ja työehtosopimuksiin. Lisäksi molemmilla osapuolilla, niin työnantajalla kuin työntekijälläkin, on oikeuksia ja velvollisuuksia sekä työsuhteen aikana että sen päättyessä.

Työsuhde (Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu)

Työsopimus

Sopimus kannattaa laatia aina kirjallisesti, mutta myös suullinen sopimus on pitävä. Joskus työtä edeltää enintään neljän kuukauden mittainen koeaika, mutta mikäli työn kesto on alle kahdeksan kuukautta, koeaika saa olla enintään puolet siitä. Koeajan aikana sopimus voidaan purkaa asiallisista syistä kumman tahansa osapuolen tahdosta. Työsopimuksessa sovitaan kaikista keskeisistä asioista kuten palkasta , työnkestosta ja työntekopaikasta.

Työsopimus (Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu)

Palkka

Työntekijällä on oikeus työstä maksettavaan vastikkeeseen, ja palkanmaksuvelvollisuus on työnantajan päävelvoite. Työstä on maksettava alalle tavanomaisena pidettävää ja työn vaativuuteen nähden kohtuullista palkkaa sovittuna palkanmaksupäivänä, ja työntekijän tulee saada palkkalaskelma.

Palkka (Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu)

Työtodistus

Työntekijällä on oikeus saada työnantajaltaan kirjallinen työtodistus, kun työsuhde päättyy. Ilman työtodistusta et voi kirjata työkokemustasi ansioluetteloon !

Työtodistus (Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu)

Työelämä

STTK:n työelämään-palvelusta löydät tietoa työsuhteeseen liittyvissä asioissa ja vinkkejä työnhakuun, CV-malleja ja työhakemuskirjeistä vinkkejä ja muuta tietoa, kun etsit ensimmäistä työpaikkaasi.

STTK:n Työelämään-palvelu

Kesäduunari-info palvelee toukokuu-elokuu aikana nuoria kesätöihin liittyvissä kysymyksissä.

Kesäduunari-info (SAK, Akava, STTK)

SAK:n työelämän pelisäännöt sivustolla on tietoa työnhakemisesta, työsuhteesta, työsuhteen päättymisestä ja muuta tietoa ja vinkkejä.

Työelämän pelisäännöt (SAK)

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta löytyy tietoa terveellisestä, turvallisesta ja reilusta työelämästä sekä työsuojeluviranomaisen asiointipalvelut.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu (Työsuojelu.fi)

Työntekemiseen ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyy työlainsäädäntöä. Nuorta työntekijää suojellaan erityisillä asetuksilla. Voit tutkia työlainsäädäntöön liittyviä asioita Työsuojeluhallin verkkopalvelussa.

Ajantasainen työsuojelulainsäädäntö (Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu)

Työnhaku

Työtä hakiessa kannattaa miettiä omia tavoitteita, osaamistaan ja suunnitelmia tulevaisuudelle. Hakemuksia saattaa joutua lähettelemään runsaastikin, ennen kuin sopiva työ kohtaa hakijan. Aktiivisuus ja kärsivällisyys palkitaan. Työnhaussa kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisimman monia kanavia, esimerkiksi sosiaalista mediaa. Reippaalla ja oma-aloitteisella asenteella voi erottua edukseen suuresta hakijamäärästä.

Työhakemus

Hyvä työhakemus on lyhyt, ytimekäs ja persoonallinen. Työhakemuksessa ei ole tarkoitus kertoa kaikkea itsestään, vaan haetun työn kannalta tärkeimmät taidot, osaamiset, koulutustausta sekä aikaisempi työkokemus. Työhakemus kannattaa kirjoittaa aina tietokoneella ja selkeällä asiakielellä

CV eli ansioluettelo

CV eli ansioluettelo on työnhaussa tarvittava dokumentti. CV on ytimekäs kuvaus työntekijän osaamisesta. Huomioi CV:tä kirjoittaessa seuraavat asiat:

  • selkeys
  • loogisuus
  • virheetön kirjoitusasu
  • ajantasaisuus

Onnistunut työnhaku päättyy työnhakijan tullessa valituksi mieluisaan työtehtävään. Valittu hakija saa työtarjouksen ja kun molemmat osapuolet sen hyväksyvät, allekirjoitetaan työsopimus.

Voit tulla Reimariin tekemään oman CV:n. Autamme myös työhakemuskirjeen suunnittelussa.

Maksuttomat sovellukset kuten Canva ja Adobe Express sopivat hyvin visuaalisen CV:n suunnitteluun. Saat apua sovellusten käytöstä Reimarista.

Voit katsoa myös Duunitorin vinkit CV:n päivittämiseen.

Aika päivittää CV? Katso tyylikkäät ja helposti muokattavat pohjat ansioluettelolle (Duunitori)

Vaasan kaupungin työllistämisyksikön sivuilta löydät Kesäduunisetelin. Kesäduuniseteli on taloudellinen tuki työnantajalle, joka palkkaa 15–29-vuotiaan henkilön kesätöihin. Kesäduunisetelin hakuaika on keväällä.

Työllistämisyksikkö (Vaasan kaupunki)

Työmarkkinatori (KEHA-keskus)

Osa-aikatyö Vaasassa (Työmarkkinatori)

Pohjanmaan Työllisyyspalveluilla on omat aluesivut Työmarkkinatorilla.

Pohjanmaan työllisyysalue: Vaasa (Työmarkkinatori)

Neuvontaa työllisyys- ja työttömyysturva-asioissa sekä kansainvälisyyteen liittyvissä asioissa.

Valtakunnalliset asiakas- ja neuvontapalvelut (KEHA-keskus)

Uravalinta

Työmarkkinatorin ammattitieto on tarkoitettu kaikille työelämästä kiinnostuneille, ja täältä löydät tietoa ammatinvalinnan ja urasuunnittelun tueksi. Ammattitiedosta löytyy ammattien ja ammattialojen kuvauksia, minkä lisäksi voit lukea eri ammateissa toimivien haastatteluja.

Ammattitieto (Työmarkkinatori)

Opintopolku -palvelussa on toiminto, jolla voit etsiä itseäsi kiinnostavan ammatin tai koulutusalan jota voisit opiskella.

En tiedä mitä haluaisin opiskella (Opintopolku)

Studentumin ammatinvalintatestillä voit selvittää, että mikä ammatti tai ala voisi sopia sinulle. Ammatinvalintatestissä on 60 yksinkertaista Kyllä/Ei-kysymystä.

Tee ammatinvalintatesti (Studentum.fi)

Nuori työntekijä

Työsuojeluhallinnon sivuilla kerrotaan millaisia nuoren kasvua turvaavia ohjeita ja rajoituksia nuoren työntekoon liittyy.

Nuori työntekijä (Työsuojeluhallinto)

Asetuksessa on listaus nuorille sopivista työtehtävistä.

Nuorille sopivat kevyet työt (Työ- ja elinkeinoministeriö)

Voi lukea tarkemmin lakitekstistä, että mitä nuorista työntekijöistä kerrotaan.

Laki nuorista työntekijöistä (Finlex)

Tarkista ajantasainen lainsäädäntö aina Finlex-palvelusta.

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Lähetä meille sähköpostia

Tule käymään

  • Käyntiosoite: Raastuvankatu 30, 65100 Vaasa

    Avaa kartta

Aukioloajat

  • ma–to klo 10.00–16.00

  • pe klo 10.00–15.00

Chat avoinna

ma–pe klo 10.00–15.00

Mikäli emme ole paikalla kysymystä jättäessäsi, jätäthän chattiin sähköpostiosoitteesi, jotta voimme vastata viestiisi Reimarin aukioloaikojen puitteissa.

Yhteystiedot