Ohita valikko

Verkostomallit apuvälineenä Vaasan kaupunkivesien hallinnassa (VEMA)

VEMA–projektissa Vaasan kaupungin kuntatekniikka, kaavoitus ja Vaasan Vesi kehittivät yhteistyö- ja toimintatapoja ja pilotoivat verkostomallien hyödyntämistä suunnittelun apuvälineenä ja päätöksenteon tukena. Projektin tavoitteena oli mahdollista Vaasan kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallinta ja pidemmällä tähtäimellä parantaa lähivesistöjen tilaa.

Tietoa projektista

Kaupunkivesien hyvällä ja kokonaisvaltaisella hallinnalla voidaan parantaa vesistöjen tilaa ja vähentää haitallisten aineiden kulkeutumista kaupunkiympäristöstä vesistöihin. Kaupunkiympäristöstä vesistöön päätyy muun muassa käsittelemättömiä hulevesiä sekä mahdollisesti jätevesiviemäriverkoston ylivuotovesiä. Ilmastonmuutos ja lisääntyvät sadantamäärät yhdistettyinä kaupunkien maankäytön muutoksiin ja läpäisemättömien pintojen kasvuun lisää hulevesivalunnan ja vuotovesien määrää sekä ylivuotojen riskejä. Hulevesiä päätyy myös sekaviemäröidyiltä alueilta ja vuotovetenä viemäriverkostoon kuormittaen jätevedenpuhdistamoa.

VEMA-projektin tavoitteena oli mahdollista Vaasan kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallinta ja pilotoida, miten verkostomalleja voidaan hyödyntää yhteistyössä kaupungin eri tulosalueiden välillä. Verkostomallit ja mallinnusohjelmat mahdollistavat monipuolisen tarkastelun vaihtelevissa tilanteissa ja mallinnusohjelmia hyödyntämällä voidaan tehdä laskentaan perustuvia suunnitteluratkaisuja, skenaariotarkasteluja sekä edesauttaa tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa.

Vuoden kestävässä projektissa toteutettiin muun muassa vesi- ja jätevesiverkostomallien rinnalle hulevesimalli pilottialueen hulevesijärjestelmästä, järjestettiin hulevesimallin ja ohjelmiston käyttökoulutukset, laadittiin mallinnusohje ja määritelltiin toimintatavat jatkotyöskentelyyn. Projektissa tehtiin myös selvitystyötä sekaviemäreistä ja arvioitiin jätevesiverkoston vuotovesiä eri menetelmillä.

Projektissa toimitttiin esimerkkinä Suomen kuntasektorille, miten verkostomalleja ja hulevesimallinnusta voidaan hyödyntää kokonaisvaltaisesti kaupungin organisaatiossa.

Hulevesimallinnusohje

Hulevesimallinnuksen tueksi laadittiin Hulevesimallinnusohje. Hulevesimallinnusohjeen tavoitteena on havainnollistaa hulevesimallintamisen kokonaisuutta, tyypillistä prosessia ja mallien käyttötapoja laajalle yleisölle. Ohjeistus auttaa hahmottamaan hulevesimallintamisen prosessia, lähtötietotarpeita ja miten mallinnustuloksia voidaan hyödyntää hulevesiin liittyvässä päätöksenteossa.

Projektin budjetti

Projektin kokonaisbudjetti oli 94800 € ja Ympäristöministeriö on Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta rahoittanut  projektia 75 840 eurolla.

Vesiensuojelun_tehostamisohjelma

VEMA-projektin aikataulu

  1. 11/2022 Rahoitusta haettu

  2. 4/2023 Rahoitus myönnetty

  3. 5/2023 Projekti käynnistetty

  4. Projektityö

  5. 5/2024 Projekti päättyy

Lisätietoja