Artikkelin kategoriat: Arkisto Vaasan kaupunginteatteri
Visuaalista silmänruokaa ja ihmeitä pienellä budjetilla
Julkaistu: 30.3.2020
Päivitetty: 31.3.2020
Etelä-Karjalan Simpeleeltä kotoisin oleva Paula Varis syttyy suurista näyttämöistä ja massiivisista kokonaisuuksista – maa-artisokkakeittoa unohtamatta. Varis on aloittanut maaliskuussa Vaasan kaupunginteatterin uutena pukusuunnittelijana.
Vapaa-ajallaan Varis kokkailee herkullista vegaaniruokaa sekä keskustelee syvällisiä ja höpöttelee höyhenenkevyitä lastensa ja ystäviensä kanssa. Toisinaan hän aktivoituu harrastamaan ilmajoogaa, pilatesta ja juoksua. Nykyisin Tampereella asuvan Variksen hankintalistalla on tuoreen pestin myötä asunto Vaasan maisemista. Hän kertoo rakastavansa historian ja arkkitehtuurin tutkimista, joihin Vaasa tarjoaa hyvä mahdollisuudet.
Teatteri vei koko käden
Variksen urapolun alku oli jokseenkin kivinen, ennen kuin oma tienhaara vihdoin löytyi. Nuoren naisen opiskelumotivaatio taidelukiossa oli heikoilla kantimilla, mikä johti lopulta potkuihin lukiosta. Tämän jälkeen Varis päätyi opiskelemaan ammattikouluun pukuompelijaksi.
– Olin asennoitunut ammattiopintoihinkin alkuun varsin negatiivisesti, mutta pian huomasin, että oli todella kiinnostavaa luoda uutta. Suunnittelun ohella kaavoitus oli hyvin kiehtovaa; miten hienosti pystytään muotoilemaan kaksiulotteiselle kaavapaperille kolmiulotteisia muotoja. Opiskelin pukuompelijan tutkinnon jälkeen vaatturin ammattitutkinnon, koska halusin laajentaa osaamistani myös miesten vaatteiden puolelle. Kävin sukulaisten mieliksi myös iltalukiossa lukion loppuun. Kirjoitin muuten ruotsista laudaturin, ja olenkin nyt innoissani, että pääsen täällä Vaasassa ruotsin kieltä taas harjoituttamaan.
Teatterin pukusuunnittelijan tie alkoi Variksella lähes sattumalta. Ensimmäinen kosketus teatterin maailmaan tapahtui kirjaimellisesti suhteiden kautta.
– Seurustelin näyttelijäopiskelijan kanssa, ja hänen kurssikaverinsa pyysi minua puvustamaan ohjaamansa opiskelijaproduktion. Pikkurilli oli luovutettu, eikä aikaakaan, kun teatterimaailma vei koko käden!
Pienistä puroista suuriin virtoihin
Varis on koulutukseltaan pukuompelija ja vaatturi, ja valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi pukusuunnittelijana vuonna 2012. Häneltä löytyy myös opintoja taidehistoriasta ja lavastuksesta. Variksen ensimmäinen pukusuunnittelutyö teatteriin valmistui vuonna 2001, joten 41-vuotiaan Variksen ura on kestänyt jo lähes kaksi vuosikymmentä.
– Ensimmäiset suunnittelutyöni olivat palkattomia produktioita, joita teimme yhdessä näyttelijäopiskelijoiden sekä Ylioppilasteatterin kanssa eri näyttämöille. Noista töistä saatu kokemus sekä kontaktit ovat edelleen kullanarvoisia – suurin osa produktioiden työryhmistä toimii nykyisin alalla ammattilaisina.
Varis alkoi pian saada työtarjouksia ammattiteattereihin. Hän on työskennellyt mm. Ahaa Teatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Rovaniemen Teatterissa ja DuvTeaternissa. Variksen kädenjälkeä on nähty myös Ylen Uusi Päivä –sarjassa.
– Maisterin opintojeni aikana keskityin elokuvapuolen opintoihin. Teatterin lisäksi olen tehnyt mm. musiikkivideoita, lyhytelokuvia sekä ollut viisi vuotta Yleisradiolla töissä. Yleisradiolle suurin työni oli Uusi Päivä -sarja, jonka apulaispukusuunnittelijana olin kolme vuotta ja vastaavana pukusuunnittelijana vuoden.
Elämään on suhtauduttava positiivisen kautta. Kaikki järjestyy!
Varis on päässyt kokemaan urallaan myös erilaisia toteutuksia. Kaikkein mieleenpainuvin työ löytyy kuitenkin lähimenneisyydestä.
– Ylen mobiilidraama nuorille, GOALS, oli hauska ja fressi työkokemus. Sarja kuvattiin kokonaan kännyköillä, ja julkaistiin lähes reaaliaikaisesti Instagramin tarinoissa. Rovaniemen Teatterin Cabaret-musikaali on yksi niistä teoksista, jotka saivat erityisen merkittävän paikan sydämessä! Rakastan suuria näyttämöitä ja massiivisia kokonaisuuksia. Teimme puvuston kanssa ihmeitä pienellä budjetilla, jotta saimme musikaaliin suuren maailman näyttävyyttä. Cabaret -musikaalin ohjasi meidän ihana johtajamme Seppo Välinen!
Yhdessä tekemisen meininki
Varis on opiskellut Aalto-yliopistossa myös lavastuksen sivuaineopinnot, mutta pukusuunnittelu on työllistänyt naisen tähän asti kokonaan. Haave skenografin töistä siintää kuitenkin tulevaisuuden toivelistalla.
– Haaveilen pääseväni vielä tekemään skenografin töitä, eli suunnittelemaan sekä puvut että lavastuksen teatteriproduktioon.
Variksen mielestä haastavinta pukusuunnittelijan työssä ovat resurssipula ja ajoittaiset pitkät työmatkat. Intoa työn tekemiseen puolestaan tuo onnistunut tuotantoprosessi sekä lukuisat työkaverit.
– Pienet budjetit aiheuttavat joskus harmaita hiuksia, mutta toisaalta silloin panostetaan vanhan materiaalin kierrättämiseen, joka on näinä päivinä myös erittäin tärkeää. Pitkät työmatkat myös toisinaan rasittavat, mutta jopa Rovaniemen keikoista on selvitty. Parasta on onnistuneessa tuotantoprosessissa yhdessä tekemisen meininki! Olen joskus huvikseni laskenut vuoden ajalta työkaverieni lukumäärän: taisi olla jonakin vuonna lähempänä viittäsataa! Nautin myös omassa työssäni visuaalisten kokonaisuuksien hallinnasta sekä itse suunnitteluprosessista luonnosten piirtämisineen ja taiteellisine palavereineen.
Variksen ensimmäinen pukusuunnittelutyö Vaasan kaupunginteatterille on syksyn rakkausmusikaali The Sound of Music, joka saa ensi-iltansa 18.-19. syyskuuta.
PAULA VARIS
- Ikä:
41 - Kotoisin:
Simpeleeltä Etelä-Karjalasta. - Asuinpaikka:
Tampere. - Perhe:
Kaksi teini-ikäistä tytärtä ja kaksi kissaa. - Koulutus:
Taiteen maisteri, pukusuunnittelija (Aalto-yliopisto 2012). - Lempiruoka:
Vegaaninen Buddha bowl tai maa-artisokkakeitto. - Lempielokuva:
En osaa nimetä vain yhtä, mutta hienoja ovat mm. suomalaisista Tottumiskysymys ja Päin seinää, sekä ulkomaisista mm. Wes Andersonin elokuvat. - Lempisarja:
M/S Romantic oli huippu ja raikas suomalainen sarja. Rakastan myös hyvin tehtyjä nuorten sarjoja, esim. SKAM ja Sex Education, sekä älykkäitä rikosdraamoja kuten Silta ja Uusi Sherlock. - Lempimusiikki:
Risto, Litku Klemetti, Rauli Badding Somerjoki, muutamia mainitakseni! - Motto elämässä:
Ei ole varsinaista mottoa, mutta olen tullut siihen tulokseen, että elämään on suhtauduttava positiivisen kautta. Kaikki järjestyy! - Terveiset Vaasan kaupunginteatterin katsojille:
Tervetuloa nauttimaan myös visuaalisesta silmänruoasta teatteriin! Lupaan omalta osaltani vaikuttaa siihen, että vaikuttavaa ja sisältöä rikastuttavaa visuaalisuutta on tarjolla.