Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Viidesluokkalaiset valloittivat valtuuston
Julkaistu: 5.12.2022
Päivitetty: 7.12.2022
Miltä tuntuu istua kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tuolissa? Mitä on kaupunkisuunnittelu? Millainen on maailman paras puisto? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat vaasalaiset viidesluokkalaiset lasten vaikuttamispäivässä Vaasan hallintotalolla.
Lasten vaikuttamispäivinä 27.10. ja 16.11. vaasalaiset viidesluokkalaiset pääsivät tutustumaan kaupungin päätöksentekoon sen pääpaikalla eli hallintotalolla. Mukana olivat Onkilahden yhtenäiskoulun 5A-luokka sekä Vikinga skolan 5A-luokka.
Lapset saivat muun muassa tutustua kaavoitusarkkitehti Emma Widdin johdolla Onkilahden puiston tulevaan yleissuunnitelmaan ja kertoa omia ideoitaan. Ehdotuksista myös äänestettiin.
Lasten äänestyksen perusteella suosituimmat ideat otetaan huomioon puiston suunnittelussa. Kaikki lasten ideat on otettu talteen, ja osa niistä voidaan toteuttaa myös muissa kaupungin kehityskohteissa.
Viidesluokkalaisten ideoita Onkilahden puistoon:
- urheilupuisto
- koripallokenttä
- pulkkamäki
- kissapuisto
- suihkulähde
- vessa
- kioski
- luistelukenttä
- lisää kukkia, istutuksia ja penkkejä
- diskoleikkipuisto
- pidempi liukumäki
- isompi trampoliini
- isompi labyrintti
- vesipiste
- puhelimien latauspiste
- chillailupaikkoja
- agility-rata koirille
Oppilaat saivat myös tietää, että kaavoituksella vaikutetaan esimerkiksi siihen, mitä ja mihin Vaasassa saa rakentaa, missä voi ulkoilla sekä miltä ympäristössämme näyttää.
– Kaavoja tehdään eri tasoilla, ja niiden lisäksi on erilaisia tarkentavia suunnitelmia. Kaikissa suunnitteluvaiheissa asukkailla on mahdollisuus ottaa kantaa suunnitteluun, Widd kertoi.
Nuorisovaltuusto esittäytyi
Myös Vaasan nuorisovaltuusto esittäytyi lapsille. Elias Riekki, Ella Filppula ja Robin Hjärpe kertoivat toiminnastaan ja kannustivat oppilaita mukaan muutaman vuoden päästä.
Kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Johanna Kauppinen kertoi lapsille, että halusi mukaan päättämään paikallisista asioista.
– Ei kannata odottaa viisikymppiseksi kuten minä, vaan aktivoitua jo aiemmin, Kauppinen vakuutti.
Keväällä kokeillaan lasten raateja
Lasten vaikuttamispäivien lisäksi Onkilahden ja Vikinga skolan viidesluokkalaiset pääsevät keväällä pilotoimaan lasten raati –toimintaa.
Lasten raadista kaavaillaan uutta toimintamallia, jolla lasten näkökulmia tuodaan osaksi Vaasan kaupungin hankkeiden suunnittelua ja päätöksentekoa. Kouluille ja päiväkoteihin jalkautuvassa lasten raadissa lapset pääsevät kertomaan näkemyksiään ja ideoitaan kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin.
– Haluamme kokeilla uusia tapoja vahvistaa lasten osallistumista. Nämä kaksi luokkaa sekä Pikku Kasarmin päiväkoti ovat nyt mukana ensimmäisellä kokeilukierroksella, mutta tarkoituksena on, että kaikki Vaasan seudun alakoulut ja päiväkodit voivat hakea lasten raatiin mukaan tulevina vuosina, kertoo suunnittelija Anni Toivanen.
Lasten raati tuo toivottua jatkuvuutta kaupunkisuunnittelun sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen väliseen yhteistyöhön.
Osa Asukasenerginen Vaasa- hanketta
Lasten vaikuttamispäivät sekä lasten raati ovat osa Asukasenerginen Vaasa –hanketta. Hankkeessa vahvistetaan kaupungin kestävyystyön asukaslähtöisyyttä ja osallisuutta toteuttamalla vaasalaisten ideoita kestävämpään kaupunkielämään.
Hanke käynnistyi tammikuussa 2022 ja se päättyy toukokuuhun 2023. Hanke on ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki –ohjelmaa.
Vaasa mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa
Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallissa. Lasten oikeuksiin kuuluu, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan häntä koskeviin asioihin.
Lasten kuuleminen on lapsiystävällisen kunnan kehittämistyössä erittäin tärkeää.
Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.