Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Vaasan pahentuvaa rottaongelmaa pyritään ratkomaan yhdistelmätorjunnalla
Julkaistu: 22.10.2020
Vaasan rottahavainnot ovat olleet viime vuosina jyrkässä kasvussa ja ympäristöosasto on saanut tänä vuonna ennätysmäärän ilmoituksia aiempiin vuosiin verrattuna. Ongelman ratkaisemiseksi keskusta-alueella suoritetaan yhdistelmätorjuntaa sekä viemäreissä, että maan päällä 26.10. alkaen.
Rottahavaintojen määrä on kasvanut hurjasti sen jälkeen, kun rottahavaintojen sähköinen ilmoitusjärjestelmä otettiin käyttöön Vaasan ympäristöosastolla heinäkuun alusta.
– Ilmoitusjärjestelmä on varmasti alentanut kaupunkilaisten kynnystä ilmoittaa asiasta. Nyt ilmoituksia tulee kuukaudessa 10-20, joka on yhtä paljon kuin aikaisemmin normaalisti koko vuonna. Yhdessä ilmoituksessa voidaan ilmoittaa samalla useammasta rottahavainnosta, Ympäristötoimen terveysinsinööri Ilona Peurala toteaa.
Torjuntatoimet kestävät kolme kuukautta, jonka aikana tilanteen kehittymistä seurataan ja mitataan. Tarkoituksena on myös selvittää, keskittyykö ongelma viemäreihin vai maan pinnalle. Tarvittaessa torjuntaa jatketaan toiset kolme kuukautta.
Torjunta päätettiin keskittää keskusta-alueelle saatujen ilmoitusten ja havaintojen sekä jo suoritettujen torjuntojen perusteella. Viemäritorjunnassa käytetään 15 viemäriansaa, jotka sijoitetaan alueen runkoputkiin. Maan päälle tulee puolestaan 40 älyloukkua, jotka ovat helposti siirrettävissä havaintojen mukaan. Laitteissa on lukittava metallisuoja sekä varoitustarra ja kehotus olla koskematta laitteeseen.
Tärkeää huolehtia ettei rottia ruokita
Torjuntatoimien lisäksi on tärkeää, ettei kotitalouksissa toimita rottien elinvoimaa lisäävällä tavalla.
– Rottapopulaatio kasvaa, kun rotilla on ruokaa. Olisikin erittäin tärkeää, että kiinteistönomistajat ja asukkaat huolehtivat omalta osaltaan, ettei rotille ole tarjolla ravintoa pihamaalla eikä viemäreissä. Biojätteen paikka on roskiksessa eikä rottien ruokana viemäreissä, Peurala ohjeistaa.
Myös lintujen ruokintaan tulisi kiinnittää huomiota talviruokintakauden alkaessa. Jokainen kaupunkilainen voi omalla panoksellaan ehkäistä rottapopulaation kasvua pitämällä linnunruokinnan maltillisena omalla tontillaan.
– Lintuja ei saa ruokkia suoraan maahan, sillä silloin ruokitaan samalla myös rottia. Talipalloista tulee vähemmän siemeniä maahan, joten niiden suosiminen voi olla yksi hyvä vaihtoehto innokkaalle lintujen ruokkijalle, Peurala kertoo.
– Toivomme edelleen asukkaiden ilmoituksia rottahavainnoista, jotta voimme seurata tilanteen kehittymistä alueella ja miettiä jatkotoimenpiteitä. Asiattomasta lintujen ruokinnasta voi myös tehdä ilmoituksia ympäristöosastolle.
Keinoja ehkäistä rottapopulaation kasvua
- Kaupungissa asuvista rotista suurin osa elää viemärissä. Viemäriin laitettu ruoka ja etenkin rasva on rotalle juhla-ateria. Vessanpönttöön kuuluu ainoastaan ulosteet, wc-paperi ja erilaiset pesuvedet. Ruuantähteet laitetaan jäteastiaan (tai kompostoriin), ei wc-pönttöön!
- Huolehdi, että kiinteistön jäteastiat ovat ehjiä ja tyhjennys on tarpeeksi usein. Kannen tulee mennä aina kiinni. Jätteitä ei saa jättää lojumaan roska-astioiden viereen.
- Ruokajätteen kompostointi on sallittua ainoastaan suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostorissa. Avokompostiin saa laittaa ainoastaan puutarhajätettä.
- Lintuja ei pidä ruokkia sulan maan aikana. Kun maa on jäässä, tulee ruokinnassa käyttää ruokinta-automaatteja, ruokaa ei saa heittää suoraan maahan. Ruokintapaikka tulee pitää siistinä.
Rottien aiheuttamat haitat
Rotta hankkii elantonsa ihmisten jättämistä elintarvikkeista. Rotat syövät ainoastaan pienen osan niistä, mutta saastuttavat ulosteillaan huomattavasti suurempia määriä. Rotat voivat myös levittää erilaisia tauteja ihmisiin ja kotieläimiin, kuten salmonellaa ja E. coli -bakteeria. Lisäksi rotat voivat aiheuttaa huomattavaa vahinkoa rakenteille, kaapeleille, laitteille ja pakkauksille.
Rottahavainnoista voi ilmoittaa sähköisesti kaupungin verkkopalvelussa.