Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Vaasan kaupunki panostaa kansainvälisyyteen
Julkaistu: 29.10.2021
Kaupunki satsaa kansainvälisyyteen muun muassa kieliohjelman ja englanninkielisten palvelujen, osallistamisen sekä hankkeiden lisäämisen muodossa. Tulevaisuudessa kansainvälisen työvoiman tarve lisääntyy entisestään ja kaupungilla otetaankin mielellään myös kansainvälisiä harjoittelijoita ja työntekijöitä. Maisteriaan kirjoittava Tareque Mahmud ja keväällä maisteriksi valmistunut Hagar Elbarbary ovat olleet kaupungin Viestintä ja yhteiskuntasuhteet -palvelualueella työharjoittelussa viime kesästä saakka. He ovat onnessaan saatuaan mahdollisuuden tutustua kaupungin kokoiseen organisaatioon aitiopaikalta. Päivät kuluvat mielenkiintoisissa projekti- ja markkinointitöissä kansainvälisten asioiden ja yhteiskuntasuhteiden tiimoilta.
Kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Tareque Mahmud haki harjoittelupaikkaa Vaasan kaupungilta viime keväänä Novian koordinoiman korkeakoulujen yhteisen, kaupungin tukeman Vaasa International Talents –ohjelman kautta. Paikka kuulosti täydelliseltä lähtölaukaukselta urapolulla kohti tulevaisuudessa siintävää markkinointipäällikön ammattia. Mahmud sai kutsun tehtävään, joka on osoittautunut arveltuakin hedelmällisemmäksi.
– Olen päässyt suunnittelemaan projekteja ja tapahtumia, tekemään haastatteluja ja sisällöntuotantoa, valokuvaamaan ja videokuvaamaan – kaikkea maan ja taivaan väliltä. Työtehtävissäni pääsen haastamaan kykyjäni ja ideoimaan rohkeasti sekä näkemään työni tulokset, se inspiroi suuresti. Saan suunnatonta iloa siitä, kun esihenkilöni hyväksyy suunnittelemani idean. Lisäksi pääsen tutustumaan suomalaiseen työkulttuuriin lähemmin ja siitä on hirveä hyöty tulevaan. Johtotähtenä työssäni on Vaasan kuvaaminen kansainvälisenä ja ystävällisenä kaupunkina, juuri sellaisena kuin se on, kertoo Mahmud.
Tareque muutti 12 vuotta sitten Suomeen Bangladeshin Dhakasta ja opiskeli kandidaatiksi Lappeenrannassa. Hän puhuu sekä suomea että englantia eikä pelkää aloittaa keskustelua kahvihuoneessa suomeksi. Asuttuaan neljä vuotta pääkaupunkiseudulla ja työskenneltyään taksikuskina sen ajan saamatta alan töitä, Mahmud muutti Vaasaan opiskelemaan maisteriksi. Hän on viihtynyt Vaasassa erityisen hyvin ja tämä oli ainoa paikka Suomessa, jossa tarjoutui mahdollisuus harjoitteluun. Hän on ihastunut vaasalaiseen rentouteen ja jo ensimmäisenä työpäivänä hänet löi ällikällä työtovereiden rentous ja ystävällisyys aina kaupunginjohtajaa myöden.
– Joimme kaupunginjohtajan kanssa kahvia samassa huoneessa ja tervehdimme pandemia-aikaan tutuksi tulleella kyynärpäätörmäyksellä. Minut on saatu tuntemaan itseni todella tervetulleeksi ja jopa arvostetuksi. Niin inspiroiva esihenkilöni kuin kaikki muutkin ovat olleet todella vastaanottavaisia ja avosydämisiä. En oikeastaan edes tunne itseäni harjoittelijaksi, vaan ihan tavalliseksi työntekijäksi, kuin olisin ollut täällä pitkäänkin töissä, Mahmud hymyilee.
Kaupungin johdolla on jalat maassa
Samoilla linjoilla on Tarequen aisapari ja ystäväksi muodostunut egyptiläinen Hagar Elbarbary. Heitä yhdistää kansainvälisen taustan lisäksi intohimo viestintään ja kiinnostus suomalaisiin työmarkkinoihin.
– Yllätyin suunnattomasti kaupunginjohtajamme vaatimattomuudesta ja miten ystävällinen hän on kaikille, jopa meille harjoittelijoille. Kotimaassani kaupunginjohtajat ja pormestarit ovat yleensä hyvin konservatiivisia eivätkä kommunikoi työntekijöiden kanssa, Elbarbary kertoo.
Mahmud ja Elbarbary yllättyivät myös toisistaan, alun perin he kilpailivat samasta harjoittelupaikasta. Kun kahdesta loistavasta kandidaatista oli vaikea valita, otettiin molemmat harjoittelijoiksi.
– Luulimme molemmat, että vain yksi saa paikan. Tiesimme toisemme International Talents –ohjelmasta, mutta emme olleet tavanneet – itse asiassa Tareque luuli Hagarin olevan mies kunnes tapasimme täällä, he muistelevat nauraen.
Elbarbary nauttii harjoittelunsa tuomista mahdollisuuksista; verkostot laajenevat ja ovet työelämään avautuvat, samalla oppii myös suomea. Yksikään päivä harjoittelussa ei ole ollut edellisen kaltainen vaan joustavat työtavat ja oppimisympäristöt ovat pitäneet työn mielenkiintoisena jatkuvalla sykkeellä. Erityisesti hän on Mahmudin tavoin kiitollinen esihenkilöilleen, joilta on saanut joka käänteessä tukea, ymmärrystä, rohkaisua ja asiantuntevaa ohjeistusta.
– He ovat pitäneet huolta, että meillä harjoittelijoilla on mukava, terveellinen ja mielenkiintoinen työympäristö ja -yhteisö. Ja viimeisempänä muttei vähäisempänä olen paatuneena kofeiiniaddiktina erityisen onnellinen aamukymmenen kahvitauosta. Egyptissä ei lounaan lisäksi mahdu taukoja päivään, vaan töitä paahdetaan täydellä teholla, nauraa Elbarbary.
Elbarbary on työskennellyt Egyptissä toimittajana japaninkielisessä televisiossa ja opiskeli Åbo Akademin Vaasan yksikössä maisteriksi rauhan, sovittelun ja konfliktien tutkimuksen maisteriohjelmassa. Hän on rakastunut vaasalaiseen luontoon, puistoihin ja merellisyyteen. Kotikaupunki Kairoon verrattuna Vaasassa on pienen kaupungin etuja kuten rauhallisuus ja turvallisuus.
Lisää kansainvälistä työvoimaa
Vaasa on kansallisessa vertailussa kansainvälinen kaupunki, jossa lähes kymmenes väestöstä on vieraskielisiä. Vaasa sijoittuu Manner-Suomen 15 kansainvälisimmän kaupungin joukkoon. Vaasan kaupungin visiossa kansainvälisyys on tunnistettu yhdeksi paikalliseksi vahvuudeksi ja kansainvälisyys on myös yksi strateginen painopiste.
Kansainvälisyyttä edistävässä Talent Coastline Employment -hankkeessa työskentelevä Minna Hermanson on työskennellyt Hagarin ja Tarequen kanssa läheisesti elokuun puolivälistä saakka, sillä hankkeessa auttaminen on heidän työlistallaan myös.
– Yhdessä olemme työstäneet muun muassa syyskuun lopussa ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa järjestettyä Match & Catch -tapahtumaa. Heidän kanssaan työskentely on ollut erittäin antoisaa ja inspiroivaa, koska he ovat molemmat todella osaavia ja monilahjakkaita henkilöitä, kertoo Hermanson.
TCE-hankkeessa pyritään löytämään keinoja vastata päivänpolttavaan kysymykseen eli miten saada täällä jo olevat kv-osaajat pysymään alueellamme. Tähän ei ole mitään nopeaa ratkaisua, vaan siihen tarvitaan kaikkien – kuntien ja kuntalaisten, oppilaitosten, julkisten ja yksityisten palveluntuottajien, yritysten ja organisaatioiden – panosta. Kansainväliset harjoittelivat ovat tässä suurena apuna, sillä heillä on juuri se näkökulma aiheeseen, josta tietoa tarvitaan.
Vaasan kaupungin yhteiskuntasuhdevastaava Susanna Slotte-Kock ja TCE-projektipäällikkö Ritva Mertaniemi kannustavat kaikkia hankkimaan rohkeasti myös kansainvälisiä harjoittelijoita. Se rikastuttaa niin työkulttuuria kuin yhteisöäkin ja yhteistyöstä saavat kaikki osapuolet paljon uutta ammennettavaa.
– Kansainvälisistä harjoittelijoista on huikea hyöty. Ei vain siksi, että omatkin kielitaidot harjaantuvat, mutta voimme myös arvioida omia toiminta- ja käytöstapoja uusista aspekteista. On ollut inspiroivaa ja positiivisella tavalla haastavaa työskennellä kansainvälisten harjoittelijoiden kanssa, Slotte-Kock
Mertaniemi vinkkaa, että kv-harjoittelijoita löytää helposti esimerkiksi ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitoksiin.
– Me löysimme harjoittelijat Vaasa International Talents –hankkeen kautta, se on yksi hyvä kanava. Aina voi olla yhteydessä suoraan koulutuslaitoksiin, siellä etsitään jatkuvasti harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Olen todella iloinen siitä, että kaupunki on tarjonnut harjoittelumahdollisuuksia myös kansainvälisille opiskelijoille, sillä me tiedämme kaikki, että yhä suurempi osa tulevaisuuden tekijöistä tulee olemaan ulkomailta. Tänne opiskelemaan tulleista henkilöistä tulisi pitää kiinni eikä päästää heitä muualle. Erityisen iloinen olen siitä, että juuri Tareque ja Hagar ovat kaupungin harjoittelijoina. He ovat aivan loistava työpari ja mahtavia työkavereita, iloitsee Mertaniemi.