Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Vaasalaiset äänestivät – 5000 eurolla leluja päiväkoteihin
Julkaistu: 2.10.2022
Vaasan osallistuvan budjetoinnin kohteeksi on valittu tänä vuonna lelut päiväkoteihin. Vaasalaiset saivat ehdottaa kohteita 5000 euron käytölle elokuussa ja syyskuussa 10 ehdotusta olivat äänestettävänä verkossa. Voittanut idea keräsi 392 ääntä. Yhteensä ääniä annettiin upeat 1195 kappaletta. Voitto toimii myös syntymäpäivälahjana vaasalaisille, sillä tänään 2. lokakuuta Vaasa täyttää 416 vuotta.
– Kaikki saamamme ideat olivat hyviä ja ääniä, samoin kuin ideoitakin, annettiin ilahduttava määrä. Kiitos näistä kaikista. Lelut sopivat hienosti myös UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, jossa Vaasan kaupunki on mukana, sanoo osallistuvasta budjetoinnista vastaava aluepalvelupäällikkö Suvi Aho.
Yhteisössä on voimaa
Idea uusista leluista sai alkunsa Vaasan Mammat -Facebook-ryhmästä.
– Päiväkodeissa leikki ja sen kautta taitojen oppiminen on tärkeää. Ehdotankin, että päiväkoteihin hankitaan luovuuteen ja yhteistyöhön kannustavia leluja, Salla Rundgren perusteli ehdotustaan.
Leluja ehdottikin yhteensä 6 vaasalaista; Sallan lisäksi Susanne Ripsomaa, Sara Sillanpää, Reija Lind, Rosa-Maria Kauppila ja Riina Koskimies.
– Olipa iloinen uutinen, että leluehdotus sai kannatusta! Tästä tulee olemaan iloa päivittäin lapsille päiväkotien arkeen. Kiitos kuuluu henkilölle, joka ehdotti tätä Vaasan Mammat -fb-ryhmässä ja kaupungille, kun tällainen järjestettiin, sanoo Koskimies.
Äänestäjät saivat jättää perusteluita äänestämästään kohteesta. Leluja perusteltiin muun muassa näin:
”Lapsissa on tulevaisuus ja on tärkeää tukea kehitystä.”
”Kehittävät ja kiinnostavat uudet lelut lapsille on loistava idea. Siitä hyötyy iso ryhmä aina taaperoista esikoululaisiin.”
”Päiväkotien lelut on kovassa käytössä 5pvänä viikossa. Mikään lelu ei kestä määräänsä enempää. Lasten riemua leikkiä ja halua oppia uutta ei voita mikään.”
”Moni ehdotus on erinomainen, mutta päiväkotien lelujen tarve on jotain, mikä tulisi ehdottomasti korjata nopeasti.”
”Muutkin ideat ovat hienoja. Mutta lähiten itseäni koskettaa pienten lasten edut. He viettävät aika ison osan päivästään varhaiskasvatuksessa.”
Leikki alkaa jo ovelta
Vaasan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Anne Savola-Vaaraniemi on iloinen budjetoinnin kohteesta.
– Lelut tulevat tarpeeseen. Leikki alkaa usein jo ovelta ja siksi on tärkeää panostaa myös ympäristöön. Leikki ei aina tarvitse pelkästään leluja, vaan lisäksi tarvikkeita rakentamiseen, kankaita tunnelman luomiseen, värivaloja, musiikkia mystiseen maailmaan, mattoja rajaamaan leikkialueita, draaman aineksia tai puvustoa auttamaan roolissa pysymiseen. Toki myös uudet lelut, ostetut ja lahjoitetut, tukevat lasten oppimista ja kehitystä. Leikin merkitys on todella suuri, sanoo Savola-Vaaraniemi.
Uusien lelujen hankinta on ollut haasteellista.
– Useana vuonna meillä on ollut hankintakieltoja ja hankintasopimusten takia lelujen hankintatavat ovat usein rajallisia. Siksi tämä summa auttaa paljon päiväkoteja. Kuuntelemme myös lasten toiveita hankinnoissa, lupaa Savola-Vaaraniemi.
Jokainen idea talteen
Äänestettäviä ideoita tänä vuonna olivat lelujen lisäksi: myyntikoju rantareitille, avantouintipaikka, luontoelämysrata, ideaolohuone puistoon, agilityesteitä koirapuistoihin, hedelmä- ja marjapuutarha, musiikkipuu rantaan, arboretumin kunnostus ja mietepenkkejä rantareitille.
– Mikään meille tullut idea ei mene hukkaan, vaan ne menevät tiedoksi toimialoille kehitystyötä varten. Asukkaiden tämän vuoden ehdotuksista kaupunki edistää useampaakin; Arboretumin ruusuryhmää kohennetaan ja Strömsön uimalaituria parannetaan. Myös talviuimapaikan mahdollisuutta ja paikkaa tullaan selvittämään. Ja uusia ideoita keräämme taas ensi vuoden elokuussa, sanoo Aho.
Vuonna 2020 toteutettavaksi valittiin kirsikkapuisto Onkilahden rantaan. Viime vuonna voittava idea oli kukkaniitty Vaskiluotoon. Voitokkaiden ideoiden toteutusta seurataan kaupungin sosiaalisen median kanavilla.
Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on, että kaupunkilaiset osallistuvat oman ympäristönsä kehittämiseen sekä nostaa esiin tapoja, mihin julkisia varoja voidaan käyttää.
Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –mallissa, joka on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa.