
Artikkelin kategoriat: Uutiset
Tee hyvä teko ja kerää ulkoillessa roskia!
Julkaistu: 9.4.2025
Lehmuspuistoon, Onkilahden puistoon ja Salmipuistoon on asennettu uudet roskapussitelineet. Niin kutsutut plogging-asemat kutsuvat kaupunkilaiset yhdistämään ulkoilun ympäristötekoihin.
Plogging tarkoittaa roskien keräämistä kävelyn tai lenkkeilyn lomassa. Tapa on saanut nimensä ruotsin kielen sanoista plocka upp (kerätä) ja jogga (hölkätä). Kuntoilumuodosta käytetään joskus myös suomenkielistä nimeä roskajuoksu. Aktiviteettina se on hauska ja helppo tapa pitää huolta sekä itsestä että ympäristöstä.
Kolme asemaa koekäytössä
Ensimmäiset plogging-asemat löytyvät nyt Lehmuspuistosta, Onkilahden puistosta ja Salmipuistosta – alueilta, joissa ulkoilee paljon kaupunkilaisia.
Asemat tunnistaa sinisistä kylteistä, jotka on sijoitettu näkyvälle paikalle puiston reitistön varrelle. Jokaisen kyltin alla on roskapussiteline ja pieni infotaulu, joka kertoo pisteen tarkoituksesta.
– Telineestä voi napata mukaansa roskapussin ja kerätä mukaan osuvat roskat lenkin aikana, kannustaa piiripuutarhuri Maria Louko.
Kyseessä on toistaiseksi pilottikokeilu, jonka aikana seurataan, kuinka asukkaat ottavat asemat vastaan. Mikäli kiinnostusta ja käyttäjiä löytyy, pisteitä voidaan tulevaisuudessa sijoittaa myös muualle kaupunkiin.
Yhteistyöllä kohti puhtaampaa kaupunkiympäristöä
Käyttökokemukset vastaavista ratkaisuista muissa kunnissa ovat olleet rohkaisevia. Plogging-asemien lähialueet ovat tutkimusten mukaan pysyneet jopa 60 % siistimpinä. Asemilla halutaan tarjota matalan kynnyksen osallistumiskeino ympäristötekojen toteuttamiseen.
Visuaalisesti miellyttävä ja siisti kaupunkiympäristö lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää stressiä. Nämä tekijät liittyvät myös asukkaiden hyvinvointiin ja onnellisuuteen.
– Plogging-asemilla pyritään innostamaan asukkaita esimerkin voimalla ja edistämään asennemuutosta – kun joku poimii roskan, se kannustaa muitakin tekemään samoin, Louko havainnollistaa.
Asemien ylläpidosta ja pussien täytöstä vastaa kaupungin kuntatekniikan viheralueyksikkö.