Artikkelin kategoriat: EnergyVaasa News
Suuri markkinapotentiaali EnergyVaasan teknologialle Yhdysvalloissa
Julkaistu: 18.12.2024
IVLP-vaihdon aikana luotiin arvokkaita uusia kontakteja Yhdysvaltain energiasektorin johtaviin toimijoihin sekä vaihto-ohjelman osallistujiin useista muista maista. Uusia klusteriyrityksien ja alueen kehitykselle hyödyllisiä yhteistyömahdollisuuksia lähdetään nyt edistämään.
Marraskuussa EnergyVaasa-klusterin Communications & Brand Manager Kristoffer Jansson osallistui kansainväliseen International Visitor Leadership Programiin (IVLP) Yhdysvalloissa. Kolmen viikon ajan hänellä oli mahdollisuus tavata johtavia toimijoita valtionhallinnosta, yliopistoista ja teollisuudesta Washington D.C:ssä, Pohjois-Carolinassa, Nevadassa ja Louisianassa osana Renewable Energy as an Economic Driver II -ohjelmaa (uusiutuva energia taloudellisena moottorina).
Suuri osa ohjelman tapaamisista ja keskusteluista keskittyi alueellisiin investointeihin ja vihreän siirtymän mahdollisuuksiin. Jansson huomauttaa, että osavaltioiden välillä on suuria eroja.
– Nevada on osavaltio, joka tarjoaa verohuojennuksia uusille yrityksille, kun taas naapuriosavaltio Kalifornialla on laaja ilmasto-ohjelma. Tämä johtaa siihen, että valmistus tapahtuu Nevadassa ja myynti Kaliforniassa, Jansson selittää.
Halpa energia, kaasu ja fossiiliset polttoaineet hidastavat uusien energiaratkaisujen käyttöönottoa Yhdysvalloissa. Samaan aikaan vaikuttaa siltä, että potentiaalia ja kehitysmahdollisuuksia on esimerkiksi uusiutuvassa energiassa, energiatehokkuudessa ja sähkönjakeluverkoissa.
– Energiateknologiaklusterin yrityksille on Yhdysvalloissa suuri markkinapotentiaali. Vihreän siirtymän veturina Yhdysvalloissa toimivat yritykset, joilla on mahdollisuus panostaa kestävään kehitykseen esimerkiksi resurssien uudelleenkäytön kautta. Avain markkinoille on suorien kontaktien saaminen näihin edelläkävijöihin, Jansson painottaa.
Klusterin ratkaisut herättivät kiinnostusta useissa energiayhtiöissä ja -yhteenliittymissä, kuten eräässä globaalissa geotermisen energian johtavassa yrityksessä. Näille tahoille Jansson esitteli klusterin ja sen tekniset ratkaisut sekä välitti suorat yhteystiedot yrityksiin. Jansson näkee myös yhteistyömahdollisuuksia Yhdysvaltojen yliopistojen ja Vaasan alueen korkeakoulujen välillä.
– University of North Carolina – Chapel Hillillä on erittäin mielenkiintoinen energia-alan koulutusohjelma, ja yliopisto järjestää myös vuosittaisen UNC Cleantech Summit -tapahtuman, joka on verrattavissa Vaasan EnergyWeekiin. Toinen hyvä esimerkki on University of Nevada Renossa, Jansson korostaa.
Jansson painottaa, että vaihto on ennen kaikkea avannut tärkeitä mahdollisuuksia moniin muihin maihin. Vaihdossa oli mukana noin kaksikymmentä johtavassa asemassa olevaa henkilöä yrityksistä ja valtiollisista organisaatioista Albaniasta, Argentiinasta, Australiasta, Azerbaidžanista, Bosnia-Hertsegovinasta, El Salvadorista, Hong Kongista, Unkarista, Italiasta, Malesiasta, Malediiveilta, Moldovasta, Montenegrostä, Marokosta, Nigeriasta, Filippiineiltä, Slovakiasta ja Sloveniasta.
– Useimmat heistä eivät olleet aiemmin vierailleet Vaasassa tai Suomessa, mutta monet kiinnostuivat tutkimaan klusterin energiateknologiaratkaisuja. Myös EnergyWeek 2025 herätti suurta kiinnostusta, joten nyt työskentelemme kansainvälisen delegaation tuomiseksi Vaasaan maaliskuussa, Jansson kertoo.