Artikkelin kategoriat: Uutiset
Suomi-Ruotsi -yhteistyöhanke estää vieraslajien leviämistä ja helpottaa maanomistajien torjuntatyötä
Julkaistu: 13.11.2024
Suomi-Ruotsi yhteistyönä toteutettava INSPIRE-vieraslajihanke kasvattaa puutarha-alan kanssa yhteistyössä kuluttajien tietoisuutta haitallisista vieraslajeista ja ohjaa luonnon kannalta turvallisempiin kasvilajivalintoihin. Lisäksi kuntia ja maanomistajia aktivoidaan vieraslajien hallintaan kustannustehokkaammilla keinoilla sekä helpottamalla torjuntapalvelun saatavuutta.
Nopeampia tuloksia torjunta- ja ennallistamistoimia yhdistämällä?
Hankkeen tavoitteena on madaltaa kuntien ja viranomaisten kynnystä ryhtyä toimiin vieraslajien pysäyttämiseksi. Tämän tueksi tarvitaan toimivia keinoja ja ajantasaista tietoa. INSPIRE tutkii, miten vieraskasvilajien, kuten jättipalsamin, kurtturuusun ja komealupiinin, torjuntaa voisi nopeuttaa ennallistamalla niiden valtaamia elinympäristöjä torjunnan ohessa.
Tutkimusta tehdään kesien 2024–2026 aikana yhteensä 24 kohteessa, joista puolet sijaitsevat Ruotsin Västerbottenin sekä puolet Etelä-Pohjanmaan alueella. Havaitut tulokset tullaan julkaisemaan strategiana ja ohjeina, jotka on suunnattu kunnille ja viranomaisille. Vaasan kaupunki ja Uumajan kunta tulevat lisäksi tuottamaan kunnille käytännönläheisen ohjeistuksen vieraslajien hallintaan.
– Strategia tulee palvelemaan erityisesti kuntia, jotka ovat kiinnostuneita hyväksi koetuista ja kustannustehokkaista vieraslajien hallintatoimista – jotka on myös helppo ohjeistaa urakoitsijoille, toteaa luonnonsuojelun asiantuntija Markus Seppälä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
Maanomistajia aktivoidaan vieraslajien torjuntaan uudella toimintamallilla
Usean eri maanomistajan alueelle ulottuvat vieraslajikasvustot, kuten esimerkiksi jättipalsami jokirannoilla, ovat erityisen haasteellisia torjunnan kannalta. Torjunnan onnistumiseksi vaaditaan usean vuoden yhteistyö maanomistajien ja usein myös useiden kuntien välillä, aina latvavesiltä alajuoksulle saakka. INSPIRE-hankkeessa kokeillaan Ruotsissa kehitettyä toimintamallia, jonka tavoitteena on aktivoida ja sitouttaa maanomistajia alueellaan yhteisen torjuntatavoitteen saavuttamiseen.
– Ruotsin puolella toimintamallin testaus on aloitettu jo tänä kesänä kahdella Uumajan seudun jokivarren luonnonsuojelualuekohteella, ja sen tehosta on jo saatu hyviä kokemuksia ja myönteistä osallistujapalautetta, kertoo projektipäällikkö Johanna Nymark Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus suunnittelee toteuttavansa kesinä 2025–2026 toimintamallin testausta Hyypänjokilaakson maisemanhoitoalueella Kauhajoella.
Kunnat houkuttelevat yhdistyksistä talkooväkeä mukaan torjuntaan
Uumajan kunta ja Vaasan kaupunki järjesti kuluneena kesänä useita jättipalsamitalkoita yhteistyössä urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa. Vaasa etsi keväällä lehti-ilmoituksella yhteistyökumppaneita, ja mukaan lähteneiden yhdistysten kanssa sovittiin yhdessä talkookohteet. Tehdystä talkootyöstä kaupunki maksoi 100–500 euroa riippuen kohteen pinta-alasta.
– Seuratalkoot ovat erinomainen tapa saada merkittävä skaala eri ikäryhmiä toimimaan vieraslajitorjunnassa. Saimme mukaan nuorten harrastusjoukkueita sekä eläkeläisiä ja asukasyhdistyksiä. Tavoitteenamme on jatkaa samojen kohteiden kanssa, ja toivottavasti saamme monia samoja ja myös uusia seuroja jatkamaan työtä, kertoo hankekoordinaattori Simo Marttila Vaasan kaupungilta.
Puutarha-alan kaupat ja harrastajat mukaan yhteistyöhön
Tulevina hankevuosina INSPIRE etsii yhteistyömahdollisuuksia puutarha-alan kauppojen ja harrastajajärjestöjen kanssa vieraslajitietoisuuden levittämisestä kuluttajille. Työtä helpottamaan tuotetaan muun muassa digitaalinen työkalu luonnon kannalta turvallisten kasvilajien valintaan. Puutarhat ovat merkittävä vieraslajien leviämisväylä luontoon, joten koti- ja ammattipuutarhurit ovat avainasemassa myös väylien tukkimisessa.
INSPIRE tulee kokeilemaan lisäksi tapoja tuoda esiin vieraslajien torjuntatyötä Etelä-Pohjanmaan alueella tekeviä vapaaehtoisia, yhdistyksiä ja yrityksiä auttamaan niitä maanomistajia, joiden ei ole mahdollista itse tehdä torjuntaa. INSPIRE kannustaa yhteistyöstä kiinnostuneita puutarha-alan toimijoita, kuntia ja aktiivisia yhdistyksiä olemaan yhteydessä – haitallisten vieraslajien pysäyttäminen ei onnistu ilman yhteistyötä.
INSPIRE on Etelä-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen koordinoima EU Interreg Aurora -ohjelman rahoittama hanke, jonka kumppaneina toimivat Vaasan kaupunki ja Ruotsin puolella Västerbottenin lääninhallitus sekä Uumajan kunta.