Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Sähköisten aineistojen kysyntä kasvussa Vaasan kaupunginkirjastossa
Julkaistu: 15.4.2020
Varausten määrät nousivat viime vuonna Vaasan kaupunginkirjastossa. Erityisesti lasten ja nuorten aineistojen lainaukset kasvoivat. Myös sähköisten e-kirjojen ja -lehtien suosio jatkuu.
Verkkokirjastokäyntien ja e-aineiston lainamäärät kasvoivat viime vuonna. Osoitteessa kirjasto.vaasa.fi asioitiin viime vuonna noin 10 % useammin kuin vuonna 2018. Sähköisille palveluille on kysyntää. E-aineiston lainamäärät kasvoivat 24 % edelliseen vuoteen verrattuna.
Kirjastojen sulkeminen koronatartuntojen ehkäisemiseksi on lisännyt entisestään sähköisten aineistojen lainaamista. Kirjastossa on tehty poikkeusajaksi tilapäisiä asiakastunnuksia ja lisätty e-kirjojen määrää.
–Kotisohvilla kuunnellaan nyt musiikkia ja katsellaan elokuvia kirjaston tarjoamien Naxos-musiikkipalvelun ja Viddla -elokuvapalvelun kautta, kertoo palvelupäällikkö Marja Mikola.
Nuorten ja lasten aineistojen lainaukset kasvoivat
Pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla tehtiin viime vuonna ennätyksellisen paljon lainauksia ja uusintoja, kaiken kaikkiaan 280 327 kpl.
Lasten- ja nuortenaineiston lainaus lisääntyi kaikissa kirjaston toimipisteissä. Erityisesti Sundomin omatoimikirjastossa lainaus nousi huimasti. Viime vuoden lainatuin suomenkielinen lastenkirja oli Aino Havukaisen Tatu ja Patu etsivinä: tapaus Puolittaja ja lainatuin ruotsinkielinen lastenkirja oli Sven Nordqvistin Pannkakstårtan.
Lainoja Vaasan kirjastoissa tehtiin viime vuonna kaiken kaikkiaan noin 1 126 000.
–Kirjaston lainamäärä pysyi lähes ennallaan, mutta käyttäjien määrä nousi hieman. Ilahduttavasti lasten ja nuorten aineiston lainaukset kasvoivat viime vuodesta 3,3 %, kertoo Marja Mikola.
Viime vuoden lainatuimmat kirjat
Vuonna 2019 lainatuin suomenkielinen aikuisten romaani oli Minna Canthin nuoruusvuosista kertova Minna Rytisalon Rouva C. Ruotsinkielinen lainatuin aikuisten romaani oli puolestaan Lars Keplerin hyytävä trilleri Lazarus.
Lainatuin aikuisten suomenkielinen tietokirja oli koko vuoden varauslistojen kärkeä pitänyt Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen. Lainatuin ruotsinkielinen aikuisten tietokirja oli Thomas Eriksonin ihmisten vuorovaikutusta käsittelevä bestseller Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå.
Varaaminen on suosittua
Aineistoa pystyttiin Mikolan mukaan hankkimaan vähemmän kuin ennen, sillä syyskautta 2019 leimasi hankintakielto. Kaupungin lisäsäästöt verottivat myös käytössä ollutta hankintamäärärahaa.
–Koska hankittavat kappalemäärät pienenevät, kannattaa asiakkaiden varata haluamiaan aineistoja, muistuttaa Mikola.
Varauksia tehtiinkin viime vuonna 21 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2018 kirjastolakiuudistus muutti varaukset maksuttomiksi, mikä näkyi varausmäärissä jo viime vuonna.
Kirjojen lisäksi lainataan kannettavia tietokoneita, urheiluvälineitä ja polkupyöriä. Asiakkaita digilaitteiden ja -palvelujen pulmissa auttava digitalkkari kohtasi reilut 2000 asiakasta vuoden mittaan.
MakerSpacen välineistöä eli 3D-tulostinta, vinyylileikkuria, ompelukonetta ja saumuria käytettiin noin 560 tuntia. Tapahtumia kirjastoissa järjestettiin viime vuoden aikana 986, ja niissä oli kävijöitä reilut 12 653.