Artikkelin kategoriat: Arkisto
Näyttelijät Terhi Suorlahti ja Oiva Nuojua tuovat teatteria ihmisten luo: ”Tänä aikana tarvitaan toivoa ja rohkeutta”
Julkaistu: 19.2.2021
Päivitetty: 24.2.2021
Vaasan kaupunginteatterin näyttelijät Terhi Suorlahti ja Oiva Nuojua ovat tänä keväänä monessa mukana. Teattereiden näytöksiä on peruttu, mutta kaksikko on ollut mukana työstämässä uudenlaista ohjelmistoa. Erikoiset ajat ovat pysäyttäneet, mutta muistuttaneet samalla teatterin syvimmästä olemuksesta.
Jyväskylästä lähtöisin oleva, vuodesta 2002 teatterialalla työskennellyt Terhi Suorlahti työskentelee Vaasan kaupunginteatterissa vuoden kiinnityksellä. Hän on mukana syksyllä ensi-iltansa saaneissa The Sound of Music –musikaalissa sekä Suomen hevonen –näytelmässä. Ajat ovat tällä hetkellä monelle teatteriammattilaiselle synkät, mutta näyttelijä nimeää myös useita onnen aiheita.
– Onnen lähteitä ovat kaikki rakkaat ihmiset, kiinnostavat työt, joita saan näyttelijänä tehdä ja tietenkin kasvava valon määrä, listaa Suorlahti.
Oulusta kotoisin oleva Oiva Nuojua on työskennellyt Vaasan kaupunginteatterissa vuodesta 2014. Alun perin miehen toi Vaasaan Badding-musikaalin nimikkorooli ja viimeisimpänä hänet muistetaan mm. musikaalista Sugar – Piukat paikat sekä musiikkinäytelmästä Romeo+Julia. Nuojualle onnellisuutta tuovat tällä hetkellä niin isot kuin ne vähän pienemmätkin asiat elämässä.
– Luonto. Lapset. Rakkaus. Niin moni asia. Elämä. Ja hyvä kahvi. Ja jalkapallo, luettelee Nuojua.
Viime syksynä Nuojua väistyi hetkeksi parrasvaloista, kun kalenterin täyttivät isyysvelvoitteet.
– Olin kotona vauva-arjessa pienessä rakkauskuplassamme melko pitkään. Loppusyksystä mietin, että nyt olen todella täynnä energiaa ja intoa päästä pitkästä aikaa näyttelemään ja antamaan kaikkeni näyttämölle, muistelee Nuojua.
Muutosten kevät
Kevätkaudella Nuojuan ja Suorlahden oli määrä näytellä keskeisiä rooleja Astrid Lingrenin klassikkosadussa Veljeni, Leijonamieli. Näytelmän ensi-ilta päätettiin kuitenkin siirtää pandemian vuoksi keväälle 2022.
– Kun pandemia jatkui ja meillä teatterilla tehtiin päätös siirtää kevään tuotantoja vuodella eteenpäin, oli olo tyhjä. Nyt tuo päätös vaikuttaa kuitenkin oikealta; teokset olisivat tulleet ensi-iltaan tyhjille katsomoille, Nuojua huokaisee.
Suorlahti on niin ikään joutunut kokemaan tyhjyyden tunnetta, kun näytöksiä on peruttu moneen kertaan alueellisten rajoitusten vuoksi.
– The Sound of Musicista kaipaan ennen kaikkea yhdessä laulamista ja orkesteria. Elsa Schräderin rooli on myös herkullinen, on aina kiinnostavaa näytellä pahista! Vaikka en tiedä onko Elsa niin kovin paha, ehkä vain nautinnonhaluinen maailmannainen? Musikaalissa on hieno, monipuolinen porukka mukana; Sarah on Mariana upea laulaja ja kaikki tekevät musikaalia koko sydämellä – ja lapset ovat tietenkin mahtava valopilkku! Suomen hevosessa meillä on tiivis näyttelijäjengi. Olen ymmärtänyt, että näytelmän absurdit henkilöt sekä itkettävät että naurattavat katsojia, Suorlahti miettii.
Innolla kohti uutta
Suorlahden ja Nuojuan into ja energia suuntautuu tänä keväänä uudenlaisen ohjelmiston suunnitteluun ja toteutukseen. Teatterilla valmistellaan parhaillaan tulevan syksyn uutta ohjelmistoa, mutta myös paljon uudenlaista tuotantoa kevätkaudelle. Työn alla ovat muun muassa teatteriaiheiset podcast-lähetykset, joiden yhtenä kantavana teemana on rakkaus.
– Talomme on täynnä kiinnostavia tarinoita ja monipuolisia tekijöitä. Vaikka teatteri on esitysten osalta katkolla, tapahtuu täällä paljon kaikkea muuta koko ajan! Itselleni erityisen mielekästä oli kutsua teatterille keskustelutilaisuuteen paikallisia eri alan taitelijoita ja moderoida Taide & rakkaus -keskustelusarja, josta tulee podcast ulos maaliskuussa naistenpäivänä. Uskon, että se on kiinnostavaa kuunneltavaa kaikille taiteen ja rakkauden ystäville! Se antaa myös kuulijoille mahdollisuuden päästä korona-aikana osallisiksi taitelijatapaamisiin, valaisee Suorlahti.
– Podcastien maailmassa voi vähän avartaa ihmisten mieliä, tarjota mielenkiintoisia tarinoita ja näkökulmia. Niistä monesti oppii jotain uutta, Nuojua lisää.
Kohtaamisia ja yhdessä jakamista
Teattereiden on pitänyt poikkeuksellisina aikoina luoda uusia keinoja tavoittaa ihmisiä. Suorlahden mielestä teatterin ydintehtävänä on yhteisten tarinoiden ja kokemusten jakaminen.
– Teatterissa on eläviä ihmisiä, jotka katsovat ja kuuntelevat toisia eläviä ihmisiä. Esitys on aina jaettu ainutlaatuinen hetki, joka voittaa jollain tapaa kaikki ruutuajat ja etäkokemukset – ainakin itselleni. Parhaimmillaan se herättää toivon siitä, ettemme ole täällä yksin. Teatteri voi myös uskaltaa väittää jotain, mikä ei massaviihteessä mene läpi. Tänä aikana tarvitaan toivoa, mutta myös rohkeutta, pohtii Suorlahti.
– Teatterin tehtävä on aina tulla ihmisten luo, oli yhteiskunnallinen tilanne mikä tahansa. Meidän tärkeä tehtävämme on luoda hyvinvointia tälle alueelle, ja siihen vain on löydettävä nyt mahdollisia väyliä, jatkaa Nuojua.
Yksi keino hyvinvoinnin luomiseen on sisällöntuotanto Alvar-kuvapuhelinpalveluun. Vaasan kaupunginteatteri toteuttaa sisältöä Alvar-palveluun yhteistyössä Wasa Teaterin kanssa.
– Alvar-kuvapalvelu on live-esitys, jossa samalla keskustellaan vanhusten kanssa siitä, mitä nähtiin ja mitä mieleen nousee. Se on hyvin vuorovaikutteinen muoto jakaa taidekokemuksia, Suorlahti selventää.
– Olen kokenut Alvar-palvelun erittäin tärkeäksi ja konkreettiseksi keinoksi lisätä hyvinvointia kaupungissamme. Ikäihmiset ovat olleet eristyksissä hyvin pitkään ja janoavat ihmiskontakteja. On tosi hienoa saada tarjota heille juttukaveria ja esittää vähän runoja, pätkiä näytelmistä tai laulaa heidän lempilaulujaan. Palaute on ollut ihanaa; pienten esitysten kautta ikäihmiset ovat saaneet muistella asioita oman elämänsä varrelta, kertoo Nuojua.
Jaetut tunteet ovat tärkeitä.
Molemmille mukanaolo Alvar-palvelussa on ollut samalla muistutus läsnäolon tärkeydestä sekä teatterin syvimmästä olemuksesta.
– Kohtaaminen on niin voimakkaasti läsnä, kun ollaan alle kymmenen ihmistä kuvaruudun välityksellä vuorovaikutuksessa tunnin ajan. Konkreettinen muistutus siitä, että sitähän se teatterikin on: kohtaamista ja yhdessä jakamista, Nuojua toteaa.
– Itselleni on tuntunut tärkeältä esittää kollegojen kanssa runoja, lauluja ja pätkiä näytelmistä livetilanteessa yksineläville ja eristyksissä oleville vanhuksille. Kaikesta huomaa, että nämä hetket ovat heille tärkeitä, yhteisöllisiä jakamisen hetkiä – vaikka vain ruudun välityksellä. Itsellenikin se on mielekäs ja haastava taidetuokio, jossa pitää joka minuutti olla sataprosenttisen läsnä. Parasta ja palkitsevinta on se, kun jokin laulu tai runo kirvoittaa vanhuksissa oman elämän muistoja, jotka tulee jaetuksi siinä hetkessä. Jaetut tunteet ovat tärkeitä, alleviivaa Suorlahti.
Yhteistyössä on voimaa
Toukokuussa Vaasan kaupunginteatteri ja Wasa Teater lyövät jälleen hynttyyt yhteen ja järjestävät äitienpäiväkonsertin. Nuojua toimii konsertin juontajana yhdessä Wasa Teaterin näyttelijän Carola Sarénin kanssa, ja Suorlahti puolestaan esiintyy konsertissa yhdessä kaupunginteatterin ja Wasa Teaterin esiintyjien kanssa. Äitienpäiväkonsertti esitetään peräkkäisinä päivinä molemmissa taloissa molemmilla kotimaisilla kielillä.
– Konsertti on helppo toteuttaa kaksikielisenä tuotantona, varsinkin kun musiikin edessä ei ole kielimuureja. On tosi mahtavaa, että meillä on tässä kaupungissa kaksi ammattiteatteria, ja että ne tekevät vielä töitä yhdessä. Se on iso voimavara ja vetovoimatekijä, sanoo Nuojua.
– On ollut ilo tutustua kaupungin toiseenkin teatteriin ja tekijöihin. Yhdistämällä kahden teatterin voimat ja taidot voi saada aikaiseksi jotain todella hienoa! Suorlahti summaa.
Nuojua heittää myös ilmoille villin idean mahdollisesta yhteistyöstä tulevaisuudessakin.
– Mikään ei ole mahdotonta; kaksikielinen näytelmä, miksei! Yhdessä, tillsammans!
Teksti: Kristiina Vaalasmaa
Ylin kuva: Vaasan kaupunginteatteri, The Sound of Music/Linus Lindholm
Yhteistyössä: