Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Liisanlehdon kiertoliittymäteos yhdistää alueen teollisen ja kulttuurisen identiteetin

Julkaistu: 18.9.2024

Liisanlehdon kiertoliittymään on asennettu betoniveistos, joka yhdistää alueen historiallisen kartanomiljöön ja teollisen perinnön. Teos kunnioittaa K.E. Nymanin perustamaa betonivalimoa ja tuo esiin menneisyyden ja nykyisyyden yhteyden arjen keskellä.

Liisanlehdon kiertoliittymään on asennettu betonveistos Kolmikehrä, joka on taiteilija Mia Erlinin ja graafikko Ari Kujalan yhteistyönä toteutettu teos. Teoksella halutaan kunnioittaa alueella vaikuttaneen rakennusinsinööri K.E. Nymanin perustaman betonivalimon sekä Liisanlehdon vehreän kartanomiljöön historiaa.

Kolmikehrä yhdistää materiaaleillaan ja kuva-aiheillaan alueen teollisen ja kulttuurisen identiteetin, luonnon ja teknologian, sekä menneisyyden ja nykyisyyden modernin infrastruktuurin risteyskohdassa.

Teoksen yksityiskohdilla historiallinen yhteys

Teos muodostuu kolmesta 4–6 metrin korkuisesta värikkäästä betonielementistä. Elementtien pintojen kuva-aiheet viestivät alueen historiallisen kartanomiljöön kasvillisuudesta ja eläimistöstä.

Värikkäät kuviot on toteutettu erikoisvärjäysmenetelmillä ja betoniin upotetuilla ruostumattomasta teräksestä laserleikatuilla kuvioinneilla. Työvaihe on toteutettu yhteistyössä teoksessa käytetyn betonivärjäysmenetelmän kehittäjänä tunnetun Pertti Kukkosen kanssa.

Historia ja kulttuuri läsnä arkisessa ympäristössä

Teoksen kuvituksen kautta matkataan 1700-luvun lopulle alueella kukoistaneisiin Liisanlehdon kansanpuiston metsiin ja puutarhoihin. Luonnon ja betonin yhdistelmä symboloi ihmisen ja luonnon välistä yhteiseloa ja jatkumoa eri aikakausien välillä.

Teoksen sijainti kiertoliittymän keskellä toimii kontrastina liikenteen jatkuvuudelle ja muistuttaa historiallisten ja kulttuuristen kerrostumien läsnäolosta arkipäiväisessä ympäristössämme.

Teokselle on varattu määräraha kuntatekniikan investointibudjetista.