Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Lasten ja nuorten vapettaminen eli sähkösavukkeen käyttö huolestuttaa ammattilaisia
Julkaistu: 6.11.2023
Lasten ja nuorten vapettaminen eli sähkösavukkeiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Kuten tavallinen tupakka, myös sähkösavuke sisältää terveydelle haitallisia aineita.
– Olen työssäni alakoulun terveydenhoitajana huomannut sähkösavukkeiden käytön ja kokeilun lisääntyneen. Viime vuonna nämä eivät tulleet puheeksi juuri koskaan, mutta tänä syksynä oppilaista löytyy niitä, jotka ovat kokeilleet sähkösavukkeita, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen kouluterveydenhoitaja Ilona Kangas.
Sähkösavuke voi näyttää huulirasvalta tai kuulokkeiden kotelolta
Sähkösavukkeet ovat muovista ja metallista valmistettuja laitteita, jotka lämmittävät paristolla tai akulla nestettä höyryksi. Höyry hengitetään keuhkoihin poltettavien savukkeiden tapaan.
– Sähkösavuke voi ulkoisesti näyttää vaikka huulirasvalta tai langattomien kuulokkeiden kotelolta eli sähkösavukkeita on vaikea tunnistaa, huomauttaa Kangas.
Huolestuttavaa on se, että sähkösavukkeet sisältävät ainesosia, jotka ovat vaarallisia terveydelle ja pitkän aikavälin tutkimustieto puuttuu.
– Kannustan vanhempia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa avoimesti päihteistä ja niiden käyttöön liittyvistä vaaroista, kehottaa Pohjanmaan hyvinvointialueen vastaava koululääkäri Tiina Ekholm.
Lisätietoa:
- https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/lasten-ja-nuorten-vapettaminen/
- https://ehyt.fi/paihde-peli-info/nikotiinituotteet/sahkosavukkeet/
Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.-12.11.
Valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 6.-12.11.2023.
Teemaviikolla kannustetaan kysymään selventäviä kysymyksiä, sillä kysyminen kannattaa. Kysyjänä voi olla läheinen tai esimerkiksi kaveri, nuoriso-ohjaaja, opettaja tai sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.
Ehkäisevän päihdetyön viikon teemaksi vuonna 2023 on valittu Käsi kädessä: päihde- ja mielenterveystyö.