Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Lapset haluavat maauimalan ja lisää maksuttomia harrastuksia
Julkaistu: 30.3.2023
Joukko viidesluokkalaisia ja eskarilaisia pääsi maaliskuun aikana kertomaan mielipiteensä muun muassa Ravilaakson leikkialueesta sekä lasten tapahtumista. Lasten raati on Vaasan kaupungin uusi työkalu, joilla vahvistetaan alakoulu- ja päiväkoti-ikäisten lasten vaikuttamismahdollisuuksia.
Jos Pikku kasarmin päiväkodin eskarilaiset saisivat päättää, Vaasaan rakennettaisiin maauimala. Nämä eskarilaiset pääsivät maaliskuussa osallistumaan Vaasan kaupungin ensimmäiseen lasten raatiin.
– Lasten raati on alakoululaisille ja päiväkoti-ikäisille lapsille tarkoitettu vaikuttamiskanava, jossa kaupungin ajankohtaisiin hankkeisiin liittyviä kysymyksiä tuodaan lasten keskusteltavaksi ja ideoitavaksi, kertoo suunnittelija Anni Toivanen.
Lasten raadin pilottikierros järjestettiin maaliskuun alussa. Siinä olivat mukana Onkilahden yhtenäiskoulun ja Vikinga skolan 5A-luokat sekä kaksi esiopetuksen ryhmää Pikku Kasarmin päiväkodista.
Lapsilta kysyttiin mielipiteitä Ravilaakson torin tulevasta taideleikkivälineestä, Lapsiystävällinen kunta -mallin toimenpiteistä sekä Lätäkkö-lastenkulttuurifestivaalista.
Punainen heppa, jossa on liukumäki ja kiipeilyseinä
Kaikki lapset saivat ideoida Ravilaakson tulevan asuinalueen torille taideleikkivälinettä piirtäen ja kirjoittaen. Ravilaakson uudelle asuinalueelle rakentuu aikanaan vaasalaistaiteilija Päivi Areniuksen ”leikkiveistos” Sirkusheppa, jossa yhdistyy leikkiväline ja taideteos.
Lasten ehdotuksia Sirkushepasta:
- Häntä voisi toimia liukumäkenä.
- Hevonen voisi olla ruskea, punainen, punavalkoraidallinen, sininen tai pilkullinen.
- Etuosa hevosesta olisi kiipeilytelinettä, sisäkautta pääsee liukumäkeen ja hevosen päähän voi kiivetä.
- Hevosesta voisi tulla leikkimökki.
- Hevosen jalkojen välissä tunneli.
- Hevosen sisälle voisi mennä ja siellä olisi säkkituoleja.
- Vaijeriliuku pään päältä alas
- Lamput hevosen silminä.
Ravilaakson leikkivälinesuunnitelmaa toteutetaan yhdessä taiteilijan, leikkivälinevalmistajan ja kaupungin taidetyöryhmän kanssa.
– Katson mitkä toiveet ovat suosituimpia, mutta myös yksittäiset nerokkaat ideat otan huomioon kokonaisuutta suunnitellessa. Eli pyrin huomioimaan lasten toiveita hepan värityksessä, sen sisä- ja ulkopuolen toiminnoissa sekä muissa puistoon haluttavissa leikkivälineissä ja elementeissä, Arenius kertoo.
Lasten kulttuuriviikoille toivottiin elokuvia ja taidetyöpajoja
Lasten kulttuuriviikkojen osalta raatiin osallistuneet viidesluokkalaiset saivat vastata kyselyyn siitä, millaisiin tapahtumiin he mieluiten osallistuisivat ja missä. Lätäkkö – lasten kulttuuriviikot on vaasalaisille lapsille ja lapsiperheille suunnattu tapahtumakokonaisuus, joka järjestetään lokakuussa.
– Lapset toivoivat eniten sellaista tekemistä, missä pääsee itse tekemään eli erilaisia taidetyö-pajoja ja liikuntaa. Myös elokuvanäytöksiä toivottiin paljon. Lasten toiveet esitellään Lätäkköverkostossa ja ne huomioidaan tapahtuman suunnittelussa, kertoo kulttuuripedagogi Sanna Asikainen.
Vaasa mukana lapsiystävällinen kunta -mallissa
Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallissa. Myös tähän aiheeseen liittyen annettiin raatilaisille tehtävä. He saivat äänestää, haluaisivatko Vaasaan lisää liuku- ja pulkkamäkiä, luotettavia aikuisia, maauimalan, lapsille mahdollisuuden vaikuttaa kouluruokaan, sisäleikkipuiston vai lisää ilmaisia tai edullisia harrastuksia.
– Äänestyksen vaihtoehdot tulevat suoraan Vaasan lapsilta Lapsiystävällinen kunta -kartoituskyselystä, johon sadat eri-ikäiset lapset vastasivat vuoden 2022 aikana. Lasten raatien äänestyksissä kolme suosituinta tavoitetta olivat maauimala, ilmaiset ja edulliset harrastukset sekä lapsille mahdollisuus vaikuttaa kouluruokaan, Toivanen kertoo.
Lapsiystävällinen kunta -työryhmä ottaa lasten toiveet huomioon jatkosuunnittelussa.
Lasten raatia on kehitetty Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa, joka on Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki –ohjelman osarahoittama.
– Tarkoituksena on, että kaikki Vaasan seudun alakoulut ja päiväkodit voivat hakea lasten raatiin mukaan tulevina vuosina, Toivanen kertoo.