Ohita valikko
Maa nousee Kuun horisontin yläpuolelle legendaarisessa valokuvassa, joka on otettu Apollo 8 -lennolla 24. joulukuuta 1968. Kuun horisontti on noin 570 kilometrin päässä avaruusaluksesta. Kuva: NASA/ William ”Bill” Anders (17.10.1933-7.6.2024).

Artikkelin kategoriat: Uutiset Vaasan museot

Kuulennoista kertova valokuvanäyttely avautuu Pohjanmaan museon Terranovassa

Julkaistu: 19.12.2024

Pohjanmaan museon Terranovassa avautuu 18.12.2024 valokuvanäyttely Apollo 12 & 13, joka on jatko-osa aiemmin nähtyyn Man on the Moon 55-näyttelyyn. Uusi näyttely on esillä Terranovassa helmikuun puoliväliin saakka.

Näyttelyn jatko-osassa perehdytään kuvien avulla harjoituksiin ja lentoihin ennen Apollo 11 laskeutumista Kuuhun. Näyttelyssä kerrotaan erityisesti Apollo 12- sekä Apollo 13-lennoista, joista kummastakaan ei puuttunut dramatiikkaa. Apollo 12-lennon lähestulkoon keskeytti kaksi kuurakettiin osunutta salamaniskua ja Apollo 13 ei lopulta pystynyt laskeutumaan Kuuhun, koska huoltomoduulin happisäiliö räjähti matkan aikana saattaen miehistön hengenvaaraan.

Apollo 12-lennon tunnusmerkkinä oli amerikkalainen purjealus, ja sini-kulta-aihe merkitsivät, että koko miehistö oli laivastoon kuuluvia ja logossa kuvattu purjealus liitti purjelaivojen aikakauden avaruuslentojen aikakauteen. Kun purjealus toi ulkomaisia rantoja lähemmäksi Yhdysvaltoja ja merkitsi merien lisääntynyttä käyttöä, avaruusalukset avasivat tien muille planeetoille. Logossa näkyvä osa Kuuta, Myrskyjen valtameren alue, oli alue jolle Apollo 12 laskeutuisi. Neljä tähteä edustivat miehistöä ja C. C. Williamsia, alkuperäistä kuualuksen pilottia, joka kuoli lento-onnettomuudessa ennen lentoa.

Apollo 13-lennon tunnusmerkki oli Apollo, kreikkalaisen mytologian auringonjumala, joka esitettiin aurinkona, joka kolmella hevosella ja vaunulla ajoi Kuun pinnan poikki, mikä symboloi sitä, kuinka Apollo-lennot ovat laajentaneet tiedon valoa koko ihmiskunnalle. Latinankielinen lause ”Ex Luna, Scientia” tarkoittaa ”Kuusta, tietoa”.

Tämä osa näyttelyä on esillä Terranovassa helmikuun puoliväliin saakka. Näyttelyn ovat tuottaneet VB-valokuvakeskus ja Vaasan museot/Pohjanmaan museo.