Artikkelin kategoriat: Arkisto
Tikanojan taidekodin Olli ja Bucklan -näyttelyssä vahvoja kytköksiä Vaasaan
Julkaistu: 23.2.2021
Tikanojan taidekodissa 25.4.2021 saakka nähtävä Ehrströmien elämästä ja taiteesta kertova näyttely esittelee taitelijaparin töitä monipuolisesti. Tikanojan taidekodilla on erityinen merkitys näyttelypaikkana, sillä se on Olgan lapsuudenkoti.
Teksti: Maija Rossi
Kuva: Christoffer Björklund
Taiteilijapari Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938) ja Eric O. W. Ehrström (1881–1934) ovat suomalaisen taidehistorian suuria tuntemattomia. Taitelijaparin aktiivisin työskentelykausi oli 1890-1930-luvuilla. Tikanojan taidekodissa nähtävä näyttely on tehty yhteistyössä Mäntässä toimivan Serlachius-museoiden kanssa.
Yllättävä asuinpaikka
Olga ja Eric tunnettiin lempinimillään Olli ja Bucklan. Olgaa kutsuttiin Olliksi lapsesta saakka ja hän sai jopa virallista postia tällä nimellä. Eric sai lempinimen Bucklan pyöreän mahakumpunsa vuoksi. Nimitys tuli nähtävästi ruotsinkielisestä sanonnasta ”att buckla koppar” ja se viittasi kuparipatojen perinteiseen, pyöreään muotoon.
Gummerusten perhe muutti Vaasaan 1884, Olli oli tuolloin 8-vuotias. Hänen kasvuvuosistaan Vaasassa tiedettiin aiemmin melko vähän. Tikanojan näyttelyn yhteydessä asiaa ryhdyttiin selvittämään. Poliisilaitoksen arkistosta paljastuikin merkittävä tieto: Olli perheineen asui Vaasassa rakennuksessa, jossa nykyään sijaitsee Tikanojan taidekoti. Yllättäen näyttelystä tuli myös Ollin paluu lapsuudenkotiinsa ja samalla saatiin lisää tietoa Tikanojan taidekodin varhaisista vaiheista.
Erityislaatuinen taiteilijapariskunta – ura ja avioliitto rintarinnan
Olli muutti 16-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan Ateneumin piirustuskouluun. Jo opiskelijana Olli sai tunnustusta lahjakkaana muotokuvamaalarina. Koulusta valmistuttuaan hän jatkoi opintojaan Pariisissa.
Vuonna 1899 Bucklan pääsi Akseli Gallén-Kallelan oppilaaksi Ruoveden Kalelaan. Bucklan jatkoi opintojaan Pariisissa, missä hän ja Olli tapasivat. Bucklan oli taidetakoja ja koristetaitelija, joka tunnettiin erityisesti metallipakotus- ja emalitöistään. Hän suunnitteli myös koruja ja astioita.
Myös Olli tutustui laajasti taideteollisuuteen. Hän toteutti niin itsenäisesti, kuin miehensä työparina mm. lasimaalauksia ja käyttögrafiikkaa, joista tunnetuimpiin kuului Fazerin makeispakkausten suunnitelmia.
Olli ja Bucklan rakastuivat kertomusten mukaan ensi kohtaamisella. He elivät ja työskentelivät koko elämänsä tiiviisti yhdessä.
INFO
Tikanojan taidekoti
Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide
27.11.2020-25.4.2021
Avoinna: tiistai – sunnuntai klo 10-17
Maanantaisin suljettu