Ohita valikko
Takaisin KultTourin etusivulle Takaisin KultTourin etusivulle

Artikkelin kategoriat: Arkisto

Huvilaelämää saaristossa

Julkaistu: 23.2.2021

Pohjanmaan museon kesänäyttelynä nähdään Huvilaelämää, joka esittelee Vaasan seudun ja Pohjanmaan huvilakulttuurin, kesäasutuksen ja mökkeilyn kulttuurihistoriaa 1700-luvun lopulta nykyaikaan kokonaisvaltaisena kulttuuri-ilmiönä.

Teksti: Maija Rossi
Kuva: VILLA FINNILÄ STRANDPAVILJONG. Pohjanmaan museon arkisto 

 

Pohjanmaa oli edelläkävijä huvilakulttuurin synnyssä. Eri aikakausien kesäelämää esitellään valokuvien, kartta-aineiston ja kokoelmaesineistön avulla, jotka ovat pääosin Pohjanmaan museon omista kokoelmista. Näyttelyssä nostetaan esiin valikoima huvilakohteita Vaasan lisäksi Kokkolasta, Pietarsaaresta, Uudestakaarlepyystä ja Kristiinankaupungista. Näyttelyn on tuottanut Vaasan kaupungin museot laajana työryhmänä. 

 

Säätyläisten kesäkodeista TV:stä tutuksi 

Huvilakulttuuri alkoi erityisesti 1800-luvulla levitä Ruotsista Suomeen, aluksi Pohjanmaan rannikolleKesäasuminen oli aluksi herrasväen etuoikeus, ja perheet viettivät koko kesän suurilla huviloillaan. 

Tunnetuimpia säilyneitä vaasalaisia huviloita ovat muun muassa Hietalahden Villa 1840-luvulta ja Strömsö vuodelta 1852. Hietalahden Villa remontoitiin ravintolaksi 2017, sitä ennen se toimi hienostohuvilana, joka kestitsi vieraita aina Runebergista Sibeliukseen ja Järnefeltiin. Villa Strömsö on ollut koti Ylen lifestyle-ohjelmalle jo lähes 20 vuotta. Alun perin se toimi yksityishuvilana ja pysyi muutaman tunnetun vaasalaissuvun omistuksessa 1960-luvulle saakka.  

 

Mökkeily mahdolliseksi massoille  

Näyttelyssä tuodaan esiin huvila- ja mökkirakennusten lisäksi myös niillä vietettyä elämää ja ajanviettoa, arkea ja juhlaa.  

1950-luvulle tultaessa yhä useampi pystyi hankkimaan vapaa-ajan asunnon, joka oli usein talkoilla pystytetty lautarakenteinen saunamökki. Mökkeily kasvoi merkittävästi 1960-luvulla, sillä siirtyminen viisipäiväiseen työviikkoon lisäsi vapaa-aikaa.  

Kesäasuntojen pienentyessä ja huvilakulttuurin hiipuessa mökkielämän pääosaan nousivat ulkona oleilu, saunominen, uiminen, kalastaminen ja metsän antimien kerääminen. Näyttely sisältää valokuvia, kokoelmaesineitä sekä tekstimateriaalia, johon myös yleisö on saanut tuoda mukaan kokemuksia, muistoja ja kuvamateriaalia. 

 

Huvilakauden- vai mökkikauden päättäjäiset  

1800-luvun alkupuoliskolla venetsialaiset illat tulivat merikaupan mukana Suomeen Italiasta. Niitä alettiin juhlia aluksi etelärannikon huviloilla, josta tapa levisi muihinkin rannikkokaupunkeihin ja kytkeytyi yhteen kesähuvilaperinteen kanssa 

Varsinkin Kokkolan ja Pietarsaaren seuduilla mökki- ja veneilykauden päättymisen juhlasta käytetään edelleen nimeä Venetsialaiset. Vaasassa tapahtumalle on monta nimeä, kuten huvilakauden päättäjäiset tai mökkikauden lopettajaiset. Venetsialaisten vietto vakiintui elokuun viimeiseen lauantaihin, sillä kesähuviloilta palattiin kaupunkiin elo-syyskuun vaihteessa.  

 

INFO

Huvilaelämää 7.5.–29.8.2021
Pohjanmaan museo ti-su klo 10-17
(muutokset mahdollisia)

Museoiden näyttelyt