Artikkelin kategoriat: Uutiset
Koulukiusaaminen sekä kouluterveyskysely puhuttivat nuorisoalan asiantuntijoita
Julkaistu: 26.9.2024
Vaasalaisille nuorille suunnattuja palveluita tuottavat niin kaupunki, hyvinvointialue, valtio kuin monet järjestöt ja yhdistykset. Kaikkien näiden tahojen yhteistyö ja keskustelu on tärkeää, jotta jokainen tietää mikä on kunkin tahon vastuu ja tehtävä. Vaasassa tätä tehtävää hoitaa muun muassa monialainen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto.
Nuorisolaissa säädetty monialainen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto koostuu paikallisten ja alueellisten nuorten palveluiden edustajista sekä mahdollisista vieraaksi kutsutuista palveluiden edustajista. Mukana on esimerkiksi Vaasan kaupungin, Pohjanmaan hyvinvointialueen, poliisin, TE-palveluiden, Kelan, YTHS:n sekä yhdistysten edustajia.
Verkosto kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Käytössä on vuosikello, johon on merkitty kullakin vuosineljänneksellä käsiteltävät aiheet.
Verkoston vuoden 2024 kolmannen kokouksen aiheena olivat nuorten osallisuus ja nuorisovaltuusto, kouluterveyskysely sekä Vaasan kaupungin hyvinvointisuunnitelma.
Nuorisovaltuusto on tärkeä äänitorvi
Nuorisovaltuusto on kaupungin nuorten tärkein äänitorvi päätöksentekijöiden suuntaan.
– Nuorisovaltuuston edustajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginvaltuustossa sekä viidessä kaupungin lautakunnassa. Meidän nuoret ovat olleet lautakunnissa hyvin aktiivisia, ja myös valtuustopaikka on hyvin tärkeä nuorille, kertoo palvelupäällikkö Anna-Leena Orava Vaasan kaupungin nuorisopalveluista.
Nuorisovaltuusto jakaa myös avustuksia nuorille sekä järjestää tapahtumia. Marraskuussa järjestetään nuorisovaltuuston vaalit, joihin on ehdokashaku käynnissä.
Hyvinvointialueella kehitetään perhekeskustoimintaa sekä ennalta ehkäiseviä palveluita
Vuonna 2023 toteutetun THL:n valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tuloksia oli verkostolle esittelemässä lasten, nuorten ja perheiden palveluista vastaava sektorijohtaja Pia-Maria Sjöström Pohjanmaan hyvinvointialueelta.
Valtakunnallinen kouluterveyskysely toteutetaan joka toinen vuosi. Vuoden 2021 tuloksiin verrattuna Vaasassa on nuorilla muun muassa
- tupakointi vähentynyt (2021: 22,8, %, 2023: 8,8 %)
- koulunkäyntiin saatu paremmin tukea (2021: 63, %, 2023: 78 %)
- humalahakuinen juominen vähentynyt (2021: 30,7 % à 2023: 18,1 %)
- toisaalta vuoteen 2021 verrattuna yhä harvempi nuori kokee saavansa positiivista palautetta tekemisistään ja tuntee, että elämällä olisi jokin tarkoitus.
Sjöström kertoi myös ajankohtaisia kuulumisia Pohjanmaan hyvinvointialueelta.
– Perhekeskustoimintaa sekä ennalta ehkäiseviä palveluita kehitetään edelleen. Esimerkiksi kansalliset omaperhe.fi ja omahelpperi.fi -palvelut on otettu käyttöön Pohjanmaalla. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille jatkuu. Hyvä uutinen on, että tällä hetkellä nuorisoasemalle pääsee ensikäynnille alle viikossa, Sjöström kertoo.
Nuorisoasemat tarjoavat perustason mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon keskittyviä palveluita. Vaasassa toimii nuorisoasema Klaara.
Hyvinvointisuunnitelman tavoitteita seurataan
Verkoston tehtävänä on myös seurata kaupungin uudessa hyvinvointisuunnitelmassa niitä tavoitteita, jotka keskittyvät nuorten hyvinvointiin.
– Monialainen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto edistää toimenpiteiden toteutumista poikkihallinnollisesti, sillä nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi on olennaista, että eri toimijat työskentelevät yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen, kertoo hyvinvoinnin asiantuntija Rebecca Åkers.
Hyvinvointisuunnitelmassa nuoria koskevat tavoitteet liittyvät vahvasti mielenterveyteen sekä terveellisiin elintapoihin.
– Esimerkkejä konkreettisista tavoitteista ovat tietoisuuden lisääminen hyvistä ruokailutottumuksista sekä toimenpiteet, joilla pyritään parantamaan nuorten unen laatua. Keskeinen tavoite on myös merkityksellisen vapaa-ajan luominen. Turvallisuuteen liittyvät toimenpiteet koskevat muun muassa ilkivaltaa, seksuaalista häirintää ja some-käytäntöjä, Åkers kuvailee.
Pitkäjänteistä, yhteistä työtä nuorten hyväksi
Kaupungin, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden yhteisen verkoston tapaamissa on käsitelty aiemmin tänä vuonna jo etsivää nuorisotyötä sekä nuorten työpajatoimintaa ja nuorten työttömyystilannetta ja toimeentuloa.
Vuoden viimeisessä kokoontumisessa keskustellaan vielä päihde- ja huumausaineiden käyttöön liittyvästä tilanteesta sekä nuorten tekemistä väkivaltarikoksista.
Monialainen ja laajasti tehty nuorisotyö on nykypäivänä entistä tärkeämpää.
– Olemme saaneet mukana olevilta toimijoilta palautetta, että tämä verkosto on erittäin tärkeä tiedon jakamisen kannalta. Me kaikki nuorille palveluita tuottavat eri toimijat jaamme yhdessä tietoa ja ajankohtaista tilannekuvaa. Myös konkreettisia toimenpiteitä muotoutuu verkoston toiminnassa mukana olevien kumppaneiden välille, kuvailee nuorisotoimenjohtaja Mika Pietilä.
Monialaisen nuorten ohjaus- ja palveluverkoston nuorisolain mukaiset lakisääteiset tehtävät ovat
- kasvu- ja elinoloja koskevan tiedon kokoaminen, arvioiminen ja vieminen paikallisen päätöksenteon tueksi
- nuorille suunnattujen palveluiden yhteensovittamisen edistäminen, palveluohjauksen kehittäminen sekä tiedonvaihdon sujuvoittaminen.
- yhteistyön edistäminen nuorisotoiminnan toteutumiseksi. Nuorisotoiminnalla tarkoitetaan nuorten itsensä luomaa ja tekemää toimintaa.