Ohita valikko
Kristiina Metsälä työskentelee kielellisesti tuetun opettamisen Kietu-opettajana Variskan yhtenäiskoulussa.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Kietu-opet ratkovat kielellisiä haasteita yläkouluissa: ”Best teacher ever!”

Julkaistu: 13.5.2024

Neljässä vaasalaisessa yläkoulussa on tämän lukuvuoden aikana toiminut kielellisesti tuettu opetus (Kietu-opetus), joka vastaa muun muassa monikielisten oppilaiden kielellisiin haasteisiin. Tulokset ovat olleet huikeita, sillä oppimistulokset ovat parantuneet selvästi.

Merenkurkun koulussa, Onkilahden yhtenäiskoulussa, Borgaregatans skolassa ja Variskan yhtenäiskoulussa on kussakin työskennellyt yksi täyspäiväinen Kietu-opettaja koko lukuvuoden 2023-2024 ajan.

– Näiden neljän opettajan tavoitteena on ollut parantaa yläkouluikäisten opetuskielen eli suomen tai ruotsin kielen taitoa sekä oppimistuloksia ja arvosanoja. Olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin: oppimistulokset ovat selkeästi parantuneet, sekä koe- että todistusarvosanat, iloitsee hankkeen koordinaattorina toimiva Variskan yhtenäiskoulun lehtori Outi Närvä.

Kohderyhmänä ovat erityisesti maahanmuuttajataustaiset oppilaat, mutta apua saavat kaikki kielellisiä vaikeuksia kohtaavat yläluokkien oppilaat taustastaan riippumatta.

Kuvat ja värikoodaus selkeyttämisen apuna

Kristiina Metsälä työskentelee Variskan yhtenäiskoulun yläluokilla kielellisesti tuetun opettamisen Kietu-opettajana.

– Välillä toimin samassa luokassa ryhmän ja aineenopettajan kanssa ja välillä muutaman oppilaan kanssa eri tilassa. Havainnollistan ja selkeytän asioita ja hankalia termejä esimerkiksi kuvien tai tekstin värikoodauksen avulla ja olen myös kokeissa tukena, Metsälä kertoo.

Eniten apua oppilaat kokivat saaneensa biologiassa ja maantiedossa, historiassa ja yhteiskuntaopissa sekä fysiikassa ja kemiassa.

– Oppilaat ovat osoittaneet haluavansa ottaa apua vastaan, uskaltavat kysyä apua ja tulevat mielellään myös erilleen luokasta oppimaan.

”Olen ymmärtänyt asioita aika paljon paremmin​”

Palaute sekä oppilailta että henkilökunnalta on ollut todella myönteistä.

Oppilaiden kommentteja Kietu-opettajista:

  • Kietu-opettajan avulla saan parempia arvosanoja kokeista, koska hän auttaa minua ymmärtämään kouluaineita paremmin.​
  • Best teacher ever!​
  • Olen ymmärtänyt asioita aika paljon paremmin​.
  • Att hitta förklaring till ord eller att komma ihåg ord bättre​.
  • On ihan hyvä olla KIETU-ope, vaikka en itse tarvitsekkaan hirveesti apua, on ihmisiä jotka tarvii.​

Rehtoreiden ja opettajien kommentteja Kietu-opetuksesta:

  • Oppilaat ovat saaneet käydä rauhassa tärkeitä käsitteitä läpi ja miettiä, mitä ne tarkoittavat. Ovat saaneet myös apua kokeissa, esim. annettu apukysymyksiä ja avattu kysymyksiä.
  • KIETU on myös antanut aineenopettajillemme kullanarvoisia neuvoja siitä, miten tuntien rakennetta voi selkiyttää ja miten havainnollistamisesta hyötyvät myös nekin oppilaat, joilla ei ole esim. maahanmuuttajataustaa.​
  • Oppilaat ovat saaneet eri aineissa paljon tukea, mikä näyttää nostaneen monen oppilaan opiskelumotivaatiota.

Kaikki kielet ovat sallittuja

Kietu-opettajien tärkeä tehtävä on ollut myös kehittää koko koulua, jotta opettajat olisivat kielitietoisempia ja tunnistaisivat oman aineensa kielen ja termien vaikeuden. Kietu-opettaja opettaa siis myös opettajia.

– Olemme levittäneet tietoisuutta esimerkiksi siitä, että kaikki kielet ovat kouluissa sallittuja. Kokeessa saa käyttää oman äidinkielen sanakirjoja apuna, jos tietyn aineen termejä on vaikea muistaa suomeksi tai ruotsiksi. Kokeeseen voi myös tarvittaessa vastata omalla äidinkielellä, sillä emme arvio kielitaitoa vaan kyseisen aineen eli vaikkapa kemian osaamista, Metsälä kertoo.

Kietu-opettajat on palkattu Opetushallituksen Kieppi-hankkeen rahoituksella, joka kestää lukukauden 2023-2024 ajan. Kovasti toivottua jatkoakin on kuitenkin tiedossa.

– Itse jatkan Variskalla Kietu-opena sekä maahanmuuttajataustaisten oppilaiden nivelluokan opettajana. Olemme nähneet huimaa kehitystä jo tämän yhden lukuvuoden aikana, mutta tarvitaan aikaa, että kielitietoisuuden käytännöt vakiintuvat, Metsälä kuvailee.