Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Kansainvälinen elokuvayhteistyö rakentaa muutoksen siltoja
Julkaistu: 29.4.2021
Nyt on aika kääntää katse myös tulevaisuuteen – nuoriin! Neljä vaasalaisnuorta tekee kansainvälistä elokuvahistoriaa Bellinghamista ja Japanin Tateyamasta tulevien ystäviensä kanssa ja rakentaa näin muutoksen siltoja maiden välille.
Vaasan kaupunki solmi vuonna 2008 Yhdysvaltojen Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan Bellinghamin kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen, josta vuonna 2010 jalostui ns. ystävyyskaupunkisopimus. Tähän mennessä kaupunkien välillä on tapahtunut lähinnä kulttuurivaihtoa.
Nuorten tarve kohdata muita nuoria kaikkialta maailmasta on nyt suurempi kuin koskaan. Juuri nuorten empatiakyvyn kehittäminen ja keskinäisen ymmärryksen lisääminen onkin tavoitteena, kun Bellinghamin omille ja sen ystävyyskaupunkien Vaasan ja Tateyaman nuorille järjestetään yhteinen kolmipäiväinen elokuvatyöpaja. Tempauksesta vastaa Bellinghamin nuorten mediahanke yhdessä Film Building -kumppaninsa kanssa.
Vaasa innostui heti
– Tätä juuri tarvitsimme vuoden koronaeristyksen jälkeen, sanoo Vaasan kaupungin yhteiskuntasuhdevastaava Susanna Slotte-Kock.
– Kun Bellinghamista otettiin yhteyttä, vastausta ei tarvinnut miettiä kahdesti vaan hankkeen markkinointi siitä kiinnostuneille nuorille aloitettiin välittömästi. Elokuvanteon käyttäminen luovana apuvälineenä kulttuurierojen siltaamisessa ja kaupunkien samankaltaisuuksien hahmottamisessa on aivan ajan hengen mukaista.
Vasa övningsskolas gymnasiumin vararehtori Diane-Christine Blusi ilahtui niin ikään yhteydenotosta.
– Meidän oppilaamme olivat heti juonessa mukana. Oman lähiympäristön ja kotimaan tarkastelu ja omien tapojen selittäminen muualta tuleville saa lukiolaiset näkemään myös itsensä ja elämänsä uudessa valossa, sanoo Blusi.
– Oppilaidemme lukujärjestyksessä on vieläpä mukana mediakurssi, joten tämä tuli kuin tilauksesta, kuvataiteen opettaja Lisette Smedlund iloitsee.
Kolmen mantereen hanke
Vasa övningsskolasta 28.4.–3.5. järjestettävään työpajaan osallistuu neljä innokasta nuorta: Lise Strandberg, Matilda Byholm, Julia Berg ja Emilia Liljedahl. Heistä työpaja vaikuttaa jännittävältä, vaikka tiedossa onkin aikaisia aamuherätyksiä, kun hanke levittäytyy kolmelle mantereelle.
Työpajan aikana tytöt pääsevät tekemään lyhytelokuvia aiheesta Samanlaisuus pienryhmissä yhdessä uusien amerikkalaisten ja japanilaisten ystäviensä kanssa.
Kaupunkien yhtäläisyyksien esiin tuominen on tärkeää samalla, kun nuoret oppivat hahmottamaan omien kotipaikkojensa erityispiirteitä. Aihe antaa osallistujille myös mahdollisuuden miettiä ystävyyskaupunkitoiminnan merkitystä, mikä puolestaan parhaimmillaan johtaa aivan uusiin kansainvälisen vaihdon muotoihin ja uuden sukupolven mukaantuloon toimintaan.
Ryhmät pitävät yhteyttä Zoomin ja sosiaalisen median välityksellä ja editoivat aineistoaan pilvipohjaisen työkalun avulla. Työpaja huipentuu valmiiden elokuvien näytökseen maanantaina 3.5. klo 7.00. Ilmoittaudu täältä elokuvanäytökseen. Elokuvat voi katsoa myös jälkikäteen Film Building- tai Bellingham Youth Media Project- sivuilta.