Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: EnergyVaasa News

Kaksikymmentä uutta paria aloitti EnergyAcademy-mentorointimatkansa

Julkaistu: 5.12.2024

Tunnelma oli huipussaan, kun EnergyAcademyn mentorointiohjelma käynnistyi 3.12. ja kaksikymmentä uutta mentorointiparia tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Tilaisuudessa mentorit ja mentoroitavat saivat tulevaan mentorointiin hyödyllisiä työkaluja ja vinkkejä sekä saivat kuulla aikaisempia kokemuksia mentoroinnista.

Mentoriohjelma on yksi EnergyAcademyn järjestämistä aktiviteeteista. EnergyAcademy on ainutlaatuinen yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen välillä Vaasan seudulla. Tämän vuoden ennätysmäärästä, 200 hakemuksesta, valittiin 20 mentoroitavaa opiskelijaa Vaasan yliopistosta, VAMKista ja Noviasta. Heidät on yhdistetty mentoreihin heidän opintosuuntauksensa perusteella. Mentorit ovat ABBn, Danfossin, Ethan, Hitachi Energyn, Vaasan Sähkön ja Wärtsilän työntekijöitä. Tilaisuudessa kaikki yritykset osallistuivat pika-haastatteluihin, joissa heitä haastettiin vastaamaan kysymyksiin edustamansa yrityksen vahvuuksista, arvoista, tulevaisuuden suunnasta ja heikkouksista.

Tilaisuuden avasivat Vaasan kaupunki ja VAMK. Vaasan kaupungin talous- ja strategiajohtaja Cecilia Raunio kertoi kaupungin hiilineutraaliustavoitteista, Pohjoismaiden ennergiapääkaupungista ja korosti erityisesti opiskelijoiden tärkeää roolia globaalissa energiamurroksessa.

VAMKin palveluliiketoiminnan päällikkö Jenna Puska jatkoi kertomalla siitä, miten tärkeää on, että opiskelijat saavat yhteyden työelämään varhaisessa vaiheessa. Hän korosti, että opiskelijoiden tulisi saada sellaista tietoa, joka auttaa heitä asettamaan realistisia odotuksia.

– Ne, jotka saavat eniten mentorointiohjelmasta irti, ovat niitä, jotka ovat halukkaita oppimaan. Haastakaa myös mentoreitanne, silloin on hyvät mahdollisuudet, että hekin oppivat jotain, painotti Puska.

Onnistunut mentorointi on win-win-kokemus

Pauliina Budd, Hitachi Energyn HR-liiketoimintakumppani, esitteli laajan työkalupakin täynnä vinkkejä ja neuvoja uusille mentorointipareille. Hän korosti erityisen tärkeänä sitä, että mentoroitavat ja mentorit heti alkuun asettavat yhteiset tavoitteet. Hän myös antoi vinkin hyödyntää mentorin yritystä ja sitä kautta tarjota mentoroitavalle mahdollisuus keskustella myös yrityksen muiden työntekijöiden kanssa, esimerkiksi sellaisten, joilla on erilainen profiili kuin mentorilla.

Useita entisiä mentoreita ja mentoroitavia oli kutsuttu tilaisuuteen jakamaan kokemuksiaan. Yksi heistä oli Anu Käräjämäki, joka on toiminut mentorina kahdesti aiemmin.

– Mentorointisuhde voi parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että saat uuden henkilön ”henkilökohtaiseen johtoryhmääsi”, eli siihen lähipiiriin, jolta voit kysyä neuvoa, Anu kertoi ja mainitsi myös itse saaneensa uusia ideoita ja näkemyksiä siitä, miten voi hyödyntää omaa osaamistaan.

– Mentorointi toimii kahteen suuntaan. Mentorini ei tyrkyttänyt mielipiteitään, vaan kuunteli aktiivisesti ja valmensi minua löytämään omat vastaukseni, sanoi Mai Alatalo-Ly, joka kertoi mentoroinnin lisänneen hänen itsetuntemustaan ja tukeneen suunnan valinnassa. Hänen mentorinsa Marjo Keturi kertoi puolestaan, kuinka hän sai inspiraatiota Main innostuksesta.

– Sain ymmärrystä ja perustietoa päivittäiseen työhöni, jota teen tänään. Lisäksi sain apua yhteyksien luomisessa lopputyötäni varten, kertoi Aina Rodríguez Angelet, joka osallistui ohjelmaan mentoroitavana saadakseen paremman käsityksen energia-alasta. Hänelle ja hänen mentorilleen Oona Björkbackalle mentoroinnista kehittyi pysyvä ystävyys.

EnergyAcademy mentorointi-ohjelman tavoitteena on tukea opiskelijoiden siirtymistä työelämään kehittämällä tietoja ja taitoja sekä vahvistamalla itsevarmuutta. Hitachi Energyn osaajien hankinnasta ja yliopistosuhteista vastaava Marika Kuusisto korostaa, että EnergyAcademyn mentorointiohjelman vahvuus on osallistujien monimuotoisuus: he tulevat eri taustoista, kansallisuuksista, opintosuuntauksista ja ammateista.