Artikkelin kategoriat: Arkisto
Haastattelussa Oliver Kollberg
Julkaistu: 10.2.2020
Romeo+Julia-näytelmän nuorta Romeota esittää Oliver Kollberg. Romeon rooli on vaasalaistuneelle Kollbergille yksi toteutuneista unelmista.
Ikä
29
Kotipaikka
Lohja (kotikaupunki), nykyisin Vaasa. Ruotsissa olen syntynyt, Sandvikenissa!
Teatteritausta
Teatteritaiteen maisteri, Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma Näty 2014-2019. Työharjoittelu Oulun teatterin Saiturissa 2017-2018, roolina itse saiturin poika Cléante. Taiteellinen opinnäyte Jyväskylän kaupunginteatterin Sydänmaassa (2018-2019), jossa Isoisän isän rooli.
Oma suhteesi Romeoon ja Juliaan
Romeo ja Julia on ehkä suosikkiklassikoitani, kiitos selkeän ja universaalin perustilanteen, ja kaiken ylittävän ja lävistävän rakkauden. Tunnistan siinä omaakin ”peruskaipuutani”. Koen, että tekstiin on tiivistetty jotain oleellista ja melko ajatonta. Teksti ja suomennos ovat hienoa kieltä ja pidän tästä runollisuudesta, kohotteisuudesta ja aukinaisuudesta. Ja Romeo on myös jollain tapaa yksi unelmarooli, vaikken sellaista listaa olekaan tehnyt.
Ajattelen, että Romeo ja Julia kuvaa myös – monien klassikojen ja esimerkiksi antiikin draamojen tapaan – melko vanhentunutta maailmaa, mutta tällaiset äärimmäiset tilanteet (sukujen vihanpito) mahdollistavat toki arkielämää pakenevia, suuria panoksia ja näin ollen intensiivistä draamaa. Monien klassikkojen tapaan on kiinnostavaa, miten teksti ratkaistaan: mikä uusi ja erilainen kulma siihen keksitään, ja mitä uutta tämä kulma tuottaa.
Mitä odotuksia sinulla on produktion suhteen?
Avoimuudella, mielenkiinnolla ja tutkivasti lähestyn tätä juttua. Työryhmä on timanttinen, ja oikeastaan odotan innolla koko prosessia. Minulla ei ole varsinaisia konkreettisia odotuksia jutun suhteen, mutta odotan sitä kuitenkin vilpittömällä ja suurella innolla. Tuntuu oudolta, että olen jo nyt niin varma siitä, että jutusta tulee todella hieno! Toivottavasti pääsemme käsiksi johonkin sellaiseen runollisuuteen, joka tuntuu katsojassa jollain uudella tavalla tai tasolla. Muun muassa kaavailtu vahva musiikillisuus voinee tuoda tähän jonkin avaimen.
Millainen Romeo olet?
Kulma roolihahmoon alkaa varmasti muotoutua kesän aikana, tekstiä lueskellessa ja fiilistellessä, ja toki ohjaajan kanssa pyöritellessä. Lopulta sitten harjoituksissa sen mukaan mitä tämä meidän versiomme ”vaatii” toimiakseen. Mutta luulisin ja toivoisin, että Romeossani on enemmän aidosti rikkinäistä harhailijaa kuin itsevarmaa machoa. Haluan laajentaa olemassaolevia lokeroita ja normeja, joten katsotaan, miten se voisi tässä yhteydessä toteutua.
Vastanäyttelijän merkitys
Kaikki näytelmän oleelliset tapahtumat nojaavat Romeon ja Julian väliseen tilanteeseen, joten tämän tilanteen tulee olla kohdallaan. Olen todella iloinen Anna Victoria Erikssonista kanssanäyttelijänä; trailerikuvauksissa oli niin hauskaa, että kemia toimii varmasti näyttämölläkin. Paljon luottoa tämän dynamiikan (ja toki kaiken muunkin) muovaamiseen saa myös ohjaaja Jakob Höglund, ilman muuta!
Mieluisin teatterigenre
Melkeinpä mitä vaan genreä voidaan tehdä niin hyvin, että se kolahtaa. Pidän suurista tarinoista, mutta komediatkin voivat olla puhuttelevia. Kuitenkin ehkä jonkinlaiset pop-nykyesitykset menevät kärkeen, sekä tekijänä että katsojana. Pidän niiden sallimasta vapaudesta ja vaatimasta ajattelusta, näyttelemisen ruumiillisuuden ratkaisemisesta, sekä itse teksteistä. Genrestä riippumatta nautin itseni likoon laittamisesta, joten sikäli genre kuin genre menee. Mielelläni tekisin monenlaista!
Rooliin valmistautuminen
Rooliin valmistautuminen sujuu tekstiä lueskellen ja pyöritellen, Sugarissa stepaten sekä hiuksia kasvatellen. Ja toki myös sen mukaan, mitä ohjaaja pyytää. Tärkeintä, että harjoituskauden alussa olen valmis olemaan auki prosessille.
Onko Vaasa sinulle ennestään tuttu kaupunki?
Ei isommin, mutta keväällä Sugarin harjoituksissa olen ehtinyt tutustua siihen jonkin verran. Tyttöystävä on Vaasasta kotoisin. Ja Vaasan kaupunginteatterin suuri näyttämö on tullut tutuksi jo keväällä 2011 Teekkarispeksin silloisen kiertueen myötä! Oli hauskaa tunnistaa monet ovet ja tilat tutuiksi nyt keväällä 2019.