Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Energiansäästöviikolla etsitään energiasyöppöjä
Julkaistu: 5.10.2020
Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen 5.–11.10.2020. Tänä vuonna teemana on energiasyöpöt, jotka huomaamatta vievät ison siivun energiakakusta ja tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarollekin.
Vastuullinen energiankäyttö on meidän kaikkien yhteinen asia. On olemassa lukuisia keinoja, joilla voimme tehostaa energiankulutusta ja vähentää ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin.
– Energian säästämisellä on merkittävä vaikutus ilmastomuutoksen hillinnässä. Kestävään kehitykseen ja vastuulliseen luonnonvarojen kulutukseen voi jokainen antaa oman panoksensa. Kun säästät energiaa, säästät myös rahaa, Vaasan kaupungin kehittämispäällikkö ja energia- ja ilmasto-ohjelman vetäjä Maija Alasalmi muistuttaa.
Käyttötottumuksilla ja suunnitelmallisuudella on ratkaiseva rooli energian säästämisen kannalta. On esimerkiksi tärkeää muistaa sammuttaa valot ja muut sähkölaitteet huoneesta poistuttaessa.
– Kaikki lähtee suunnitelmallisuudesta ja se onkin tärkein energiansäästövinkkini. Laitan esimerkiksi ruokaa kerralla enemmän ja pakastan osan. Otan aamupuuron kanssa tarjottavat marjat ja muut ruuat sulamaan jo edellisenä päivänä. Mietin ruokalistan tarkasti etukäteen ja pyrin käymään kaupassa vain kerran viikossa. Ruokahävikkiä ei näin juurikaan synny muuta kuin perunan ja hedelmien kuorista, jotka menevät biojätteisiin, Alasalmi vinkkaa.
Viime vuonna energiansäästöviikolle osallistui lähes 400 yhteisöä ja tänä vuonna osallistujamäärä pyritään tuplaamaan. Myös kotitaloudet voivat osallistua kampanjaan ensimmäistä kertaa. Osana energiansäästöviikkoa järjestetään myös Energiavartti-tietovisa tiistaina 6.10., klo 14.15. Visassa testataan miten hyvin tunnet energiasyöpöt ja osaatko käyttää energiaa säästellen. Yhteisen Energiavartin jälkeen tietovisa on pelattavissa koko Energiansäästöviikon ajan.
Kymmenen vinkkiä energiansäästöön
1. Sammuta valot ja muut tarpeettomat sähkölaitteet, kun poistut huoneesta tai et niitä tarvitse. Esimerkiksi toimistossa sammuta valot käyttämättömistä tiloista. Laita myös koneen virransäästöasetukset kuntoon ja sulje näyttö kahvitunnilla.
2. Säästä paperia. Erityisesti pitkät raportit ja dokumentit kannattaa tulostaa kaksipuoleisina ja/tai laittaa kaksi sivua samalle arkille.
3. Käytä vettä säästeliäästi. Pese vain täysiä koneellisia ja ota tavoitteeksi mahdollisimman lyhyet suihkut. Suurimmat erot kotitalouksien vedenkäytössä syntyvät peseytymiseen käytetystä ajasta.
4. Säädä huoneiden lämpötila 21 asteeseen. Lämmitys on merkittävin yksittäinen energiankuluttaja kotitalouksissa. Laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella, säästät noin viisi prosenttia vuotuisista lämmityskustannuksista.
5. Hanki laadukkaita energiatehokkaita lamppuja. Kiinnitä erityisesti huomiota valmistajan lupaamiin käyttötunteihin. Esimerkiksi ledilamput ovat pitkäikäisiä ja energiatehokkaita.
6. Sulata pakastin talvipakkasten aikaan. Talvipakkasten aikaan on hyvä sulattaa pakastin, kun voit viedä pakasteet ulos pakastimen sulatuksen ajaksi.
7. Irroita laturi pistorasiasta, kun et käytä sitä laitteen lataamiseen. Käytä myös jatkojohtoja, joissa on erillinen virtakytkin. Näin elektroniikkalaitteiden lepotila ei syö sähköä.
8. Hyödynnä uunin esilämmitystä. Monet ruoat, leivonnaiset ja pakasteet voi laittaa kylmään uuniin. Näin sähköä kuluu 10-15 prosentti vähemmän.
9. Osta mahdollisimman energiatehokkaita kodinkoneita. Näin säästöä syntyy myös tulevaisuudessa.
10. Älä pidä kiuasta päällä turhaan ja sauno maltillisesti. Energian kulutuksen kannalta paras saunomislämpötila on 70-80 astetta. Reilut 100 asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20-30 prosenttia.
Katso lisää vinkkejä energiansäästöviikon viettoon alla olevalta videolta.
Lue lisää: www.energiansäästöviikko.fi