Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Christian Langenskiöldin näyttely kurkistaa ihmisenä olemisen varjopuoliin
Julkaistu: 21.8.2020
Vaasan taidehallin syksyn avaa Christian Langenskiöldin valokuvista koostuva näyttely, jossa taiteilija tutkii taidehistorian kautta sodan ja väkivallan vaikutuksia yksilöön ja kulttuuriin. Projektina alkanut Marionette-näyttely nähdään Vaasassa ensimmäistä kertaa tässä muodossa 22.8.–18.10.2020.
Ihmisenä olemiseen liittyvä ihmettely on johtanut taiteilija Christian Langenskiöldin (s. 1978) näyttelyprojektiin, jossa hän pääasiassa valokuvan keinoin yhdistelee eri aloja, kuten arkeologiaa, lääketiedettä, psykologiaa ja taidehistoriaa.
–Taidehistoria on olennainen osa hänen töitään, sillä hän yrittää ymmärtää taiteen vaihtelevia rooleja eri kulttuureissa kautta aikojen, kertoo vs. amanuenssi Nina Takala Vaasan kaupungin museoista.
Vuonna 2017 alkaneessa Marionette -projektissa taiteilija tutkii miten historia muokkaa yksilöä ja kulttuuria, ja miten kaikki aiemmin tapahtunut on jollakin tavalla sisällämme.
Erityisesti väkivallan ja sodan vaikutukset kulttuuriin ja taiteeseen kiinnostavat Langenskiöldiä. Uskonpuhdistuksen aikaan kirkoissa kuvakiellon seurauksena tuhottiin taidetta, mikä edisti vastauskonpuhdistuksen ja barokkityylin syntymistä, mutta mahdollisesti myös modernin taiteen synnyn.
Näyttelyprojektia varten taiteilija on tehnyt taustatutkimusta sekä yhteistyötä muiden muassa Hangon Rintamamuseon, arkeologisen työryhmän sekä Bernin historiallisen museon kanssa.
Jännitteinen maailma tukee ristiriitaisuutta
Viime aikoina taiteilija on miettinyt vihan ja väkivallan houkuttelevuutta osana ihmisluontoa, ja näyttelyssä hän lähestyykin kyseistä ristiriitaa taiteellisena teemana.
Taiteilijan pohdinnan mukaan ihmisen suhde väkivaltaan on mahdoton ja absurdi. Hän nostaa esimerkiksi oman isoisänsä sodanaikaiset kokemukset, jotka ovat siirtyneet osaksi myös hänen henkistä maisemaansa. Se, miten ne ilmentyvät tai ohjaavat Langenskiöldin tunteita ja havaintoja, on hänelle epäselvää.
Langenskiöld uskookin, että ystävällisyyden osoittaminen on ainoa järkevä tapa olla ja toimia ihmisenä. Hänen mukaansa taiteesta löytyy ihmisen pelastus, mutta myös kirous.
–Elämme sekasortoisessa ajassa, joka vaatii ristiriitojen ratkaisua, vihasta ja katkeruudesta paranemista sekä toivoa, jotta voimme lajina yhdistyä ja toimia yhdessä, toteaa Langenskiöld.
Näyttelyprojekti jatkuu
Christian Langenskiöld asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen töitään on ollut esillä yksityisnäyttelyissä Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä, Valokuvakeskus Perissä Turussa sekä Ahvenanmaan taidemuseossa.
Vaasassa nähtävä valokuvanäyttely ei ole ollut tässä muodossa aiemmin esillä. Ensi vuonna näyttely nähdään Forum Boxissa Helsingissä. Kuvista alkanut projekti jatkuu myös kirjoittamisen muodossa, sillä taiteilija on valmistelemassa siitä julkaisua.
Taiteilijan kiinnostus aiheeseen juontaa myös aikaisempaan ammattiin. Ennen valmistumistaan Kuvataideakatemiasta vuonna 2019 Langenskiöld työskenteli lakimiehenä.
Christian Langenskiöld kertoo töistään Artist Talkissa lauantaina 22.8. klo 13 suomeksi ja klo 14 ruotsiksi Vaasan taidehallissa.