Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset
Beatlesista punkkiin ja heviin: Rokkikoulu täyttää 20 vuotta
Julkaistu: 28.4.2023
Rokkikoulu on jo 20 vuoden ajan tarjonnut vaasalaisille nuorille matalan kynnyksen musiikkiopetusta. Juhlavuoden yksi kohokohdista on 26.5. järjestettävä juhlakonsertti.
Joni Kiviniemi, Niklas Norrgrann ja Sami Sillanpää eivät ole ihan niitä perinteisimpiä nuoriso-ohjaajia. Rumpali Kiviniemi, basisti Norrgrann ja kitaristi Sillanpää soittavat kaikki vapaa-ajallaan aktiivisesti omissa bändeissään, mutta myös heidän työaikansa täyttää musiikki.
Kaikki kolme ovat Vaasan kaupungin nuorisopalveluiden Rokkikoulun ohjaajia vuosien kokemuksella. Rokkikoulu täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 20 vuotta.
Rokkikoulu aloitti Vaasassa vuonna 2003 yhdessä pienessä varastohuoneessa. Tänä päivänä Rokkikoulu sijaitsee Rockwerstaalla Klemettilässä, vuonna 2011 remontoiduissa tiloissa, joissa on neljä bändikämppää sekä studio.
Bändiohjausta ja yksityistunteja
Rokkikoulun opetusvalikoimaan kuuluu 13-17-vuotiaille vaasalaisille bändiohjausta, yksityisopetusta, äänitystä ja biisien tekemistä. Bänditunneilla vaihtoehdot ovat kitara, basso, rummut, koskettimet ja laulu, yksityistunneilla kitara, rummut ja basso. Rokkikoululla on myös oma studio äänitystä ja musiikkivideoiden tekemistä varten.
Rokkikoulu on todellista matalan kynnyksen harrastamisesta nuorille, sillä mukaan voi tulla ilman mitään kokemusta, vaaditaan vain kiinnostus musiikkia ja bändisoittoa tai –laulua kohtaan.
– Omia soittimiakaan ei alkuun tarvitse olla, vaan ne saa meiltä lainaksi. Osallistumismaksu bändiopetukseen on vain 11,50 euroa per henkilö lukukaudessa, Sillanpää kertoo.
Ilmoittautuminen ympäri vuoden
Rokkikouluun voi ilmoittautua ympäri vuoden. Jos kaikki opetuspaikat ovat täynnä, paikkaa voi jäädä jonottamaan.
Bändien kokoonpano vaihtelee, joten niissä voi olla esimerkiksi 2-13 jäsentä.
– Kun nuori ilmoittautuu meille bändiopetukseen, hän kertoo samalla esimerkiksi mitä musiikkia tykkää kuunnella ja mistä soittimesta on kiinnostunut. Sen perusteella me ohjaajat katsomme hänelle sopivan kokoonpanon, Norrgrann kuvailee.
Metallicalla ja Radioheadilla aloitellaan
Ohjaajan tehtävä on nuorimpien soittajien kohdalla opastaa kädestä pitäen soittamisessa. Ohjaajien myös täytyy sovittaa kappaleita niin, että niitä voi soittaa eri tasoisista musisoijista koostuva bändi.
– Helpoista covereista aloitellaan, esimerkiksi Radioheadin Creep tai Metallican For whom the bell tolls. Kauemmin yhdessä soittaneet tekevät sitten jo omia biisejä ja voivat niitä myös äänittää meidän studiossa, Kiviniemi kertoo.
Kokeneemmat bändit kyselevät ohjaajilta mielipiteitä esimerkiksi itse tekemistään biiseistä.
– Autamme myös esimerkiksi äänitykseen sekä keikkojen markkinointiin ja roudaukseen liittyen.
Esiintymiset ovat musiikkiharrastajille tärkeitä.
– Rokkikoulun bändejä voi tilata esiintymään maksutta erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi järjestämme neljä kertaa vuodessa Rokkikoulun oman konsertin, jossa kaikki bändit pääsevät esiintymään, Sillanpää kertoo.
Juhlakonsertti 26.5.: dokumenttielokuva ja Rokkikoulu Re-union
Juhlavuoden yksi kohokohdista koittaa 26.5., kun Ritzissä vietetään Rokkikoulun virallista 20-vuotisjuhlaa.
– Luvassa on Rokkikoulun historiasta kertova dokumenttielokuva. Lavalle nousee myös neljä koulun entistä bändiä, jotka esittävät biisejä omilta vuosiltaan Rokkikoulussa. Lisäksi 25.5. järjestämme perinteisen Keväthäslinki-konsertin, jossa esiintyvät kaikki meidän nykyiset bändit, Kiviniemi kertoo.
Mikä Rokkikoulu?
- 13-17-vuotiaille vaasalaisille
- bändiopetusta: kitara, basso, rummut, koskettimet ja laulu
- yksityistunteja: kitara, rummut ja basso
- oppilaita noin 60 (kevät 2023)
- oppilaista noin puolet tyttöjä ja puolet poikia
- Ilmoittautua voi ympäri vuoden.