Artikkelin kategoriat: Uutiset
Asumisessa ennakointi kannattaa
Julkaistu: 25.9.2024
Asumisneuvonnasta saat apua erilaisiin asumisen haasteisiin. Palvelun tavoitteena on ennaltaehkäistä ja ratkaista asumisen ongelmia sekä opastaa asumiseen liittyvissä asioissa.
Vaasan kaupungin asumisneuvonnassa työskentelee kaksi asumisen ammattilaista. Asumisneuvojat Sanna Halonen ja Tiina Udelius auttavat asukkaita esimerkiksi vuokranmaksuongelmissa, häätötilanteissa ja uuden asunnon etsimisessä. Asumisneuvonta on ilmaista ja sitä voi saada jokainen asumismuodosta tai -tilanteesta riippumatta.
– Vuokranmaksuongelmat ovat yleisimpiä, mutta asumispalvelun asiakkailla voi olla monia muitakin haasteita. Vaasasta löytyy myös niitä, joilla ei ole omaa asuntoa lainkaan, Udelius kertoo.
Hintojen nousu ja etuuksien lasku näkyvät suoraan myös asumisneuvojien työssä.
– Meillä on aika paljon asiakkaita, joilla ei ole enää varaa nykyiseen asuntoon. Taustalla voi olla myös maksuhäiriömerkintöjä, jotka aiheuttavat haasteita uuden asunnon etsimisessä. Näihinkin ongelmiin löytyy yleensä ratkaisu, Udelius sanoo.
Tärkeintä ottaa yhteyttä ajoissa
Halonen ja Udelius painottavat ajoissa olemisen tärkeyttä. Yhteyttä kannattaa ottaa heti, kun esimerkiksi ensimmäinen vuokra jää maksamatta tai alkaa olla ongelmia talouden hallinnan kanssa.
– Usein apua haetaan vasta sitten, kun tilanne on mennyt jo vaikeaksi. Meihin kannattaakin ottaa yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä, Halonen sanoo.
Asumisneuvojan työssä tärkeintä on tunnistaa asiakkaan tarpeet. Asiat harvoin ratkeavat yhdeltä istumalta, vaan tilanteen selvittäminen voi vaatia useamman tapaamisen.
– Tavoitteena on, että meidän kauttamme asiakas pääsee sujuvasti eteenpäin tarvitsemiensa palveluiden piiriin. Tarvittaessa voimme myös olla yhteydessä esimerkiksi vuokranantajaan asiakkaan suostumuksella, Halonen kertoo.
Asumistarpeet muuttuvat ikääntyessä
Asumistarpeet voivat myös muuttua esimerkiksi ikääntymisen myötä. Se mikä toimii nyt, voi olla haaste kymmenen vuoden päästä.
– Iän karttuessa omia asumisolosuhteita ja kodin toimivuutta on hyvä arvioida mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin mahdollisille muutoksille jää tarpeeksi aikaa ja asioiden kanssa voi edetä vähitellen, Udelius kertoo.
Asumisen ennakoinnin tavoitteena on mahdollistaa kotona asuminen ja itsenäinen elämä myös ikääntyessä.
– Panostamme asumisneuvonnassa entistä enemmän ongelmien ennaltaehkäisemiseen. Pienilläkin muutoksilla asumisen laatua ja kodin toimivuutta voi lisätä huomattavasti, Udelius toteaa.
Halonen ja Udelius ovat huomanneet, että erityisesti ikäihmiset eivät vielä tiedä palvelun olemassaolosta. Tavoitteena onkin parantaa markkinointia ja olla enemmän näkyvillä.
– Järjestimme syksyllä ensimmäisen ikäihmisille suunnatun infotilaisuuden, ja näitä järjestetään varmasti jatkossa lisää. Meidät voi myös kutsua paikan päälle kertomaan toiminnasta.
Asumisneuvonta on yhteistyötä
Asumisneuvontapalvelu käynnistyi keväällä 2022. Reilussa kahdessa vuodessa toimintatavat ovat vakiintuneet ja palvelulla on ollut noin 300 asiakasta vuodessa. Asumisneuvojilla on myös laaja yhteistyöverkosto, joka koostuu esimerkiksi vuokranantajista ja eri viranomaisista.
– Asumisneuvonta on ennen kaikkea yhteistyötä. Meidän tehtävänämme on olla asiakkaan tukena ja toimia eräänlaisena sillanrakentajana asiakkaan ja eri toimijoiden välillä, Halonen selventää.
Asiakkaat ja yhteistyötahot ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan.
– Meille on tullut viestiä, että tätä on kaivattu. Myös sillä on iso merkitys, että meidät tavoittaa helposti puhelimitse ja että on joku, joka kuuntelee, Halonen toteaa.